Home Sport Nikola Ivaniš jedini protiv prodaje dionica HNK Rijeka navijačima, gradonačelnik i većina...

Nikola Ivaniš jedini protiv prodaje dionica HNK Rijeka navijačima, gradonačelnik i većina vijećnika suzdržani

473
0

Gradsko vijeće raspravljalo je o prijedlogu odluke o prodaji dijela dionica HNK Rijeka s.d.d., koju su predložili vijećnici Marin račić (Centar), Vedran Vivoda (Akcija mladih) i Robert Salečić (Unija Kvarnera). Predložena je prodaja 5% minus jedne dionice temeljnog kapitala HNK Rijeka s.d.d., Rijeka ili 16,5% dionica kojih je Grad Rijeka vlasnik, a što iznosi 41.430 dionica ili u nominalnoj vrijednosti 549.870,59 € ili 4.143.000,00 kn po cijeni dionice od 13,27 € ili 100,00 kn. Predlagači odluke su predložili da fizička osoba može kupiti najviše 50 dionica, a pravna osoba najviše 500 dionica. Gradsko vijeće nije podržalo prijedlog odluku dvaju vijećnika o prodaji dijela dionica riječkog nogometnog kluba.

Pojašnjavajući razloge zašto je kao gradonačelnik, ali i predsjednik Skupštine kluba, suzdržan oko podrške prijedlogu odluke, gradonačelnik Filipović uvodno je istaknuo kako je od preoblikovanja kluba iz udruge građana u sportsko dioničko društvo HNK Rijeka klub bio prvak Hrvatske, osvojio tri Kupa te igrao u Europi u mnogo sezona. Nakon ostvarenih ozbiljnih ulaganja, na Rujevici je uređena kvalitetna infrastruktura – stadion i nogometni kamp.
„U svom tom procesu, a to moram reći kao predsjednik Skupštine HNK Rijeka, postojao je partnerski odnos između Grada Rijeke i kluba i moram reći da je Grad stajao, stoji i stajat će iza kluba. Unatoč tome što raspolažemo sa skromnim sredstvima, mislim da ostvarujemo jako dobre i zavidne rezultate i svi zdušno navijamo za naš klub“, kazao je gradonačelnik Filipović.

S obzirom na to da je, kazao je gradonačelnik Filipović, vrlo teško u hrvatskim okvirima voditi klub i zatvarati financijsku konstrukciju, većinski vlasnik – Teanna Limited – traži strateškog partnera.
„Načelno podržavamo odluku o prodaji dijela dionica u vlasništvu Grada Rijeke, ali mislimo da nije vrijeme za njezino donošenje. Prvi razlog je pravne prirode, budući da bi prije bilo potrebno provesti prebacivanje temeljnog kapitala društva iz kuna u euro. Nadalje, stabilnost postignuta u proteklih 11 godina od kada imamo većinskog vlasnika, uz potporu nas kao manjinskog vlasnika, dovela je do ovih rezultata te mislim da nije trenutak da ulazimo u prodaju 5 % – 1 dionica naših udjela“, kazao je gradonačelnik Filipović, dodajući da je prodaja ne bi značajnije utjecala na bilo kakve strateške odluke, no u ovoj situaciji oni koji sagledavaju kupnju, ulaganje ili sponzorstvo u klub možda gledaju na neki drugi način.

Pojašnjavajući razloge suzdržanosti oko podrške prijedlogu odluke, gradonačelnik Filipović je istaknuo kako bi prije njezina donošenja također trebalo odrediti način ostvarivanja prvenstva za stjecanje dionica u slučaju velikog interesa te razmisliti o odredbi eventualne zabrane daljnje prodaje dionica u određenom periodu.

Za raspravu se javio i Nikola Ivaniš, predstavnik Grada Rijeke u upravi HNK Rijeke.
– Klub treba sačuvati od ulaska u vlasničku strukturu iza koje može stajati svašta. Tko razumije, razumije, zaključio je.

Na kraju je Ivaniš jedini glasao protiv, a suzdržani su bili vijećnici SDP-a, PGS-a i Možemo pa je prijedlog odbijen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here