Home Vijesti Njemački epidemiolog: Omikron je možda božićni dar koji će ubrzati kraj pandemije

Njemački epidemiolog: Omikron je možda božićni dar koji će ubrzati kraj pandemije

344
0

Novi soj koronavirusa omikron mogao bi se pokazati kao božićni dar, pod uvjetom da uzrokuje blažu kliničku sliku, tvrdi njemački epidemiolog. Njegova izjava stiže nakon što su južnoafrički liječnici objavili kako se čini da ovaj soj uzrokuje manje teške simptome.

Liječnici u Južnoj Africi tvrde da soj uzrokuje blaže simptome – poput glavobolje i umora. Navode i da nije doveo do niti jedne hospitalizacije ili smrti.

Profesor Karl Lauterbach, epidemiolog koji želi postati idući njemački ministra zdravstva, rekao je da bi prema prvim dostupnim podacima omicron mogao biti božićni dar koji bi možda mogao čak i ubrzati kraj pandemije.

Veliki broj mutacija bi moglo značiti da je virus optimizirao svoju zaraznost, te bi mogao biti manje smrtonosan, rekao je Lauterbach. Ovo bi bilo u skladu s načinom na koji se razvija većina respiratornih virusa, dodao je.

Profesor Paul Hunter, stručnjak za zarazne bolesti na Sveučilištu East Anglia, rekao je da bi se teorija mogla pokazati istinitom. Visoka razina prijašnjih infekcija i cijepljenja mogu pružiti zaštitu od soja, rekao je.

To bi bio pozitivan znak, jer bi pokazalo da mutirana varijanta nije potpuno neprepoznatljiva za imunološki sustav ljudi koji su se cijepili ili su preboljeli covid.

Znanstvenici su i ranije upozoravali da je malo vjerojatno da će koronavirus ikada biti iskorijenjen, već će prijeći u blaži virus sličan prehladi.

Previous articleOdržana prva radionica adventske vinske škole u Crikvenici
Next articleU ‘domovini’ omikrona hospitalizacije porasle nevjerojatnih 330 posto!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here