Home Mozaik Nježna švedska umjetnost čišćenja smrti: 3 savjeta Margarete Magnusson

Nježna švedska umjetnost čišćenja smrti: 3 savjeta Margarete Magnusson

211
0

Imamo toliko stvari, a često ne znamo ni kamo bismo ih stavili. No jesu li nam one sve doista potrebne? U Švedskoj uče kako se riješiti nepotrebnih stvari i živjeti umjetnost minimalizma. Ovu umjetnost nazivaju ‘Čišćenje smrti’, s pogledom na one koji dolaze poslije nas. Margarete Magnusson nas u svojoj knjizi poziva da živimo samo s onim što je nužno.

Možda pomalo sumoran naslov, ali nas uči razmišljati o onima koji će ostati nakon naše smrti i koji će možda morati podnijeti teret (kao i bol) rješavanja stvari koje su vjerojatno i nama bile beskorisne. Počnimo stoga brzo raditi ‘smrtno čišćenje’, da bolje živimo, kao i da naša djeca i unuci žive bolje.

U svojoj knjizi ‘The Gentle Art of Swedish Death Cleaning: How to Free Yourself and Your Family from a Lifetime of Clutter’ (Nježno švedsko umijeće čišćenja smrti: Kako sebe i svoju obitelj osloboditi nereda) umjetnica Margareta Magnusson poziva sve da prigrle minimalizam ili mudrost življenja s istinski najnužnijim stvarima.

Ne postoji vrijeme za početak čišćenja. Živjeti samo sa (svojim) potrepštinama umjetnost je koja se usvaja polako, tijekom života. Švedski izraz ‘dostadning’ zapravo se ne odnosi na užurbano i koncentrirano čišćenje, već na stalno i produljeno tijekom čitavog života. To je stil života u svakom pogledu.

Autorica savjetuje o robi koje se najlakše riješiti (nenošena odjeća, neželjeni darovi, posuđe koje se nikada neće koristiti) i o tome što bismo mogli sa zadovoljstvom zadržati (fotografije, ljubavna pisma, uspomene male djece). Ključna riječ je “otpuštanje”, ali uz zabavu i spokoj.

Ali kako provesti ovaj plan? Napokon možemo saznati. Evo njenih savjeta:

1) Uvijek razgovarajte o tome

Kada drugima govorimo što radimo, to nas čini odgovornima za naše postupke, a ne samo prema sebi. Davanje glasa nečemu, u određenom smislu, čini ga stvarnim i ostvarivim.

2) Nemojte se toga bojati

Reći ‘smrtno čišćenje’ ne znači razmišljati o smrti kao o nečemu što će uskoro doći. “Death Cleaning nije priča o smrti i njenoj sporoj, nesretnoj neizbježnosti, već prije priča o životu, o vašem životu, o dobrim i lošim uspomenama”, piše Magnusson.

3) Nagradite se za provedene aktivnosti

Nakon “seanse čišćenja” dobro je posvetiti se aktivnostima koje nas vesele, poput šetnje, ugodnog obroka, odlaska u kino. Jer čišćenje smrti je život. Možda bismo ipak mogli preskočiti shopping?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here