Home Tehnologija Nova Kia Rio: Dobar, ali skup

Nova Kia Rio: Dobar, ali skup

188
0

Kia Rio je auto gradske klase koje graniči s kompaktima zbog svoje veličine i međuosovinskog razmaka. Novi model nema nikakve veze sa starim modelom koji se u Hrvatskoj nije dobro prodavao jer, jednostavno, ugled marke Kia nije bio na današnjoj razini. Danas je ta marka zajedno u korporaciji Hyundai – Kia motors najbrže rastuća automobilska tvrtka u svijetu.

Nema više ružnog i nepoželjnog dizajna. Danas se za Kijom okreću glave. Novi Kia Rio slijedi smjernice koje je započelo sportsko vozilo za rekreaciju Sportage, a nastavila ga limuzina niže klase Optima.

Velika prednja maska s opcionalnim led diodama dodatno ističu mladenački karakter automobila. Stražnja svjetla podsjećaju na Seat Leon što nikako nije loše, već samo naglasak na sportskom dizajnu. Kia je u odnosu na prošlu generaciju Ria narasla u svim smjerovima tako da prelazi četiri metra dužine. Unutrašnjost je vrlo prostrana. Na prednjim sjedalima se sjedi ugodno kao u kompaktima, a iza ima mjesta za dvoje odraslih i na dužim putovanjima ne bi smjelo biti problema. Plastika nigdje ne škripi i dobiva se dojam luksuza.

Upravljač idealne debljine lijepo leži u rukama. Sve je na svom mjestu i vozač će se odmah udomaćiti u automobilu. Mjenjač je točan i ne zapinje osim kada se gura u rikverc sto je vjerojatno zbog nerazrađenosti. Nije uobičajeno da u gradskoj klasi automobili imaju naslon za ruku pa je Kia i s tim ugodno iznenadila klijente.

Benzinski motor obujma 1.4 sa 109 konjskih snaga linearno vuče već od nižih okretaja i dovoljan je za normalnu vožnju i za pretjecanja bez većih komplikacija. Kod normalne vožnje potrošnja se kreće oko 7 litara, ali kada se auto razradi moći će sigurno i manje trošiti. Ako se želi voziti brzo onda to zahtjeva učestale promjene prijenosa i veće okretaje motora što znači veliku potrošnju. Rio nije sportsko auto, nego jedan svestrani automobil.

Ipak, auti kao sto su VW Polo, Renault Clio imaju novije, modernije turbo benzince i oni su bolja opcija ako se traže gradske jurilice.

Rio dolazi s 5 razina opreme: Active, Urban, Style , Style plus i Luxure. Najbolji je srednji paket Style jer nudi sve što prosječnom vozaču treba za ugodnu voznju.

Kožni upravljač, radio s mp3 s usb konektorom, svu silu eletroničkih pomogala za stabilnost automobila i ugodniju vožnju od koje su najvažnija TCS (Kijin izraz za ESP), ABS,VHC.

Kia treunutno u ponudi nudi četiri pogonska agregata. Dva dizelska snage 75 i 90 konjskih snaga i dva benzinca od 85 i 109 konjskih snaga. Cijene se kreću od 85 tisuća do 120 tisuća kuna

Sve to prati garancija od 7 godina koja dokazuje da je Kia Motors sigurna u svoje automobile.

Kia Rio je na pravom putu da poremeti planove dosadašnjim vladarima gradske klase, jedini problem je nepovjerenje u marku Kia i visoka cijena.(Ivan Zelić)

Previous articleI dalje veliki problemi u prometu
Next articlePronevjerio pivo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here