Home Vijesti Nova obmana Energa: Cijena paušala znatno viša od iznosa kojeg je odredila...

Nova obmana Energa: Cijena paušala znatno viša od iznosa kojeg je odredila HERA

3042
1
predsjednik skupštine i direktor Energa Vojko Obersnel i Sanjin Kirigin: Protuzakonito poskupljenje grijanja
predsjednik skupštine i direktor Energa Vojko Obersnel i Sanjin Kirigin

Energo svojim korisnicima naplaćuje znatno veći iznos fiksnog dijela računa, odnosno instalirane snage, od iznosa koji je odredila HERA. Proizlazi to iz odgovora regulatorne agencije Slavenki Žuži iz kojeg je jasno da je HERA za centralni toplinski sustav Gornja Vežica HERA odredila cijenu od 13,5 kuna po kilovatu (bez PDV-a), a za Vojak i Krnjevo 16,5 kuna. Međutim, Energo instaliranu snagu naplaćuje po jedinstvenoj cijeni od 19,3 kune po kilovatu(kW), za sve korisnike priključene na bilo koju od petnaest gradskih toplana.

Radi se o novoj obmani iz Energa iz kojeg su predvođeni predsjednikom skupštine i gradonačelnikom Obersnelom mjesecima tvrdili da su prisiljeni na poskupljenje zbog odluke regulatorne agencije, a sada ispada da primjenjuju znatno više cijene od onih određenih odlukama Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Međutim, dopis HERA-e otkriva još nešto. U slučaju postavljanja nove fasade s toplinskom izolacijom na način da je smanjena potrebna količina toplinske energije za grijanje, odnosno da je zgrada energetski učinkovitija, kupac toplinske energije ima pravo od distributera toplinske energije zahtijevati smanjenje priključne snage na obračunskom mjernom mjestu i izdavanje nove termoenergetske suglasnosti kao i to da je kupac u tom slučaju dužan priložiti elaborat ovlaštenog inženjera o novoj priključnoj snazi za obračunsko mjerno mjesto. Unatoč činjenici da su neke zgrade u Rijeci to učinile, Energu za to puno ne mare tvrdeći da je prije bilo kakvih izmjena potrebno u zgradi ugraditi novi izmjenjivač manje snage.

1 COMMENT

  1. Snaga izmjenjivača topline u našim podstanicama je, eto, izgleda još jedan kostur iz ormara Energa i njihovih čarolija. Iako pratim od 1.01.2012 događanja oko problema s centralnim grijanjem, prije svega s potrošnjom i naplatom energovih usluga, sada prvi puta čujem za taj uređaj. Prema članku u NL ima insidera koji su to očito znali iskoristiti a drugima nisu rekli. Vjerojetno su imali dobru “vezu”. Gadovi!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here