Home Mozaik Nova ravnateljica kazališta lutaka unatoč prosvjedima oporbe izglasana bez financijskog izvještaja

Nova ravnateljica kazališta lutaka unatoč prosvjedima oporbe izglasana bez financijskog izvještaja

1190
0
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr
foto: rijeka.hr

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke usvojena je Odluka o imenovanju Magdalene Lupi Alvir za ravnateljicu Gradskog kazališta lutaka Rijeka (GKL). Prijedlog je podnijelo Kazališno vijeće GKLa čiji je predsjednik Davor Mišković koji je isti i branio. Sam izbor upitne je legalnosti.
Na natječaj su se javila četiri kandidata od kojih je Denis Brižić isključen jer nije imao formalne uvjete. Nije dokazao poznavanje stranog jezika. No, iz priloženog porgrama jasno se vidi kako Magdalena Lupi Alvir nema financijski plan. Točnije ono na što je stavila naslov Financijski plan ima manje od dvije stranice i niti jednu brojku! Samo opis. Čak i Kazališno vijeće i samo priznaje kako financijskog plana nema već prijedlog temelji na vjeri?! Vjeri o tome kako će poslovno-menadžerske kompetencije slijediti one umjetničke. Nadalje nejasan je i kadrovski plan, isto nužnost natječaja.
Iz svega proizlazi kako je i Magdalena Lupi Alvir trebala biti isključena poradi formalnih razloga. Je li kandidat Brižić time diskriminiran?
Na sjednici su se mogle čuti i nebuloze o tome kako je nemoguće tako daleko planirati i kako nigdje nije propisano kako točno izgleda financijski plan. Prema tome, moglo se nacrtati slona, ili vepra, i staviti naslov Financijski plan i to bi bilo odgovarajuće?
Davor Mišković je naglasio kako ipak postoje financijski pokazatelji. Kako se zna što predviđaju Grad, Županija, Ministarstvo. Kako postoji financijski okvir. I u samom natječaju je navedeno kako je za vrijeme natječajnog roka svakom kandidatu osiguran uvid u Osnovni programski i financijski okvir za razdoblje 2016.-2019., Izvješće o poslovanju i ostvarenom programu te kadrovski i financijski pokazatelji na osnovu kojih se i izrađuju dokumenti koji nedostaju.
Ono što zabrinjava jest činjenica kako je Mišković naglasio da nitko od kandidata nema navedeno. Upravo suprotno. Predloženi program Laure Marchig sadrži ne samo opće financijske pokazatelje, već i financijsku razradu po svakom predloženom programu pojedinačno. Isto je jasno artikuliran kadrovski plan.
Kada se uz to pročita pojašnjenje Kazališnog vijeća GKLa: „Programske smjernice Laure Marchig Šesnić, s druge strane, pokazuju kompetentnu viziju vođenja kazališta, s posebnim naglaskom na konkretno navedene partnere za inozemne koprodukcije i detaljno razrađen financijski plan…“ onda je jasno, da se poštovala procedura kako je upravo Laura Marchig danas trebala biti izabrana za ravnateljicu GKLa.(zperanić)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here