Home Vijesti Nova teorija zavjere: Ne, saharski pijesak nije dokaz chemtrailsa

Nova teorija zavjere: Ne, saharski pijesak nije dokaz chemtrailsa

450
1
saharskipijesak.v1
Facebook

Saharski pijesak sadrži prirodno magnetne minerale i nije dokaz namjernog oslobađanja metala u zrak, tvrde stručnjaci, suprotno tvrdnjama na internetu na kojem su se ponovno pojavile tvrdnje koje navodna ‘magnetna svojstva’ pijeska povezuju chemtrailsima.

Nakon što smo ovih dana izloženi meteorološkom fenomenu saharskog pijeska, društvenim mrežama kruži video kojim izvjesni ‘stručnjak’ za chemtrailse zdravstvenom iskaznicom skuplja pijesak koji se skupio na prozoru automobila. Nakon toga ga raspršuje malim magnetima. Takvu reakciju proglašava dokazom da nas moćnici s neba zasipaju teškim metalima.

Ovakve teorije padaju na plodno tlo slabije obrazovanog stanovništva koje je impresionirano prirodnim pojavama koje ne razumije. Nije to ništa novo, naši rani preci su također bili impresionirani pojavama poput sunca i grmljavine te su ih ih pripisivali božanstvima. Danas je situacija puno bolja ali se dezinformacije puno brže šire zahvaljujući postojanju društvenih mreža gdje pojedinci oskudnog znanja mogu imati pristup većem broju ljudi.

Međutim, tvrdnje o magnetizmu saharskog pijeska kao dokazu “chemtrailsa” nisu utemeljene, ističu stručnjaci.

Stručna analiza magnetizma saharskog pijeska

Profesorica Barbara Maher objašnjava da saharski pijesak sadrži prirodno magnetne minerale kao što su hematit, te da je prisustvo magnetita i maghemita također moguće, ali u manjoj mjeri, prenio je prošle godine Reuters.

Magnetna svojstva saharskog pijeska dobro su dokumentirana u znanstvenim časopisima, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Aeolian Research.

Zaključak: Nedostaje kontekst

Saharski pijesak sadrži prirodno magnetne čestice, što je znanstveno potvrđeno, dok magnetizam nije dokaz koji podupire teoriju zavjere o chemtrailsa.

1 COMMENT

  1. To je “PRAŠINA RUSKOG DJELOVANJA” i smjer baš i nije iz sjeverne Afrike ka EC ,već od Euroazije ka EC.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here