Home Vijesti Nove inicijative novog omišaljskog rukovodstva Liste za Rijeku: Omišalj treba kupališnu žičaru

Nove inicijative novog omišaljskog rukovodstva Liste za Rijeku: Omišalj treba kupališnu žičaru

1429
0
Aleksandra Kostić

U razgovoru s novom predsjednicom ogranka Omišalj-Liste za Rijeku, Aleksandrom Kostić, saznali smo pojedinosti iz novog programa kao i nešto više o novom rukovodstvu.

RD: Vi ste novapredsjednica ogranka Omišalj, kako je došlo do toga te kakvi su vam planovi?

AK: Da, eto i to sedogodilo. Naime, sama sam inicirala okupljanje te sazivanje Skupštine zaosnivanjem novog rukovodstva jer osjetno nedostaje malo više inicijative uopćini Omišalj.Politika mi nije strana, nekad davno sam bila predsjednica omladine u sad mrtvoj Croatii Line te sam kao mlađhni umjetnik nekoliko puta pohađala Političku školu u Fažani. Pa evo, sve se vraća, a izgleda i plaća(smijeh).

Ponajviše su me potaknuli neki nedostaci vezano za zaštitu životinja jer smo nemalo puta imali incidente trovanja mačaka pa je jedna od mojih natuknica postavljanje mini skloništa za mace s hranilicama, već imam koncept i cijelu reciklažnu priču kako to realizirati, a da je lijepo i art, a ujedno korisno.

Drugo, puno je male djece u Omišlju, ali i podosta pasa i stalno je borba u susretanju te prostoru za igru pa ću svakako tražiti da se osigura ograđena igraonica za pse.

Zatim male ptičice ka ošto su čiope i lastavice te vrapci nemaju svoja utočišta, a zaštićena su vrsta. Isto tako imamo plan i nacrt gdje i kako postaviti kućice i dati im zaštitu od velikih predatora.

RD: Spominjali ste štetnost za zdravlje komunalnih isisivača – usisivača koje komunalci često rabe pri čišćenju?

Da, moram spomenuti inicijativu dopredsjednice Dore Postružnik za takvim nečim. Naime, u svijetu je normalno da se to više ne koristi jer ozbiljno oštećuje sve koji se nađu u blizini, od raspršivanja bakterija do štetnog zvuka koji može biti izuzetno poguban, pogotovo u djece. Nadamo se da ćemo izboriti da to koriste u udaljenim površinama te da komunalci i sebe zaštite jer često sam vidjela da raspršuju bez zaštitne opreme. Nažalost, te su sprave dio biznisa i bit će borbeno riješiti ih se, ali da bar potaknemo da ih se zamijeni s nečim manje štetnim ili da inovatori smisle nešto puno bezbolnije.

RD: Možete li nam reći više o novom rukovodstvu?

AK: U ovoj postavi smočetiri žene i jedan muškarac koji je jaka snaga i stari član, a to je Hajrudin Muharemikoji dobro poznaje lokalne probleme. Tu je i njegova kći Tea koja živi u Dublinu i brinut će se o potrebama dijaspore u općini Omišalj te organizirati besplatne tečajeve jezika itd. kada je u Omišlju, a za njega je jako vezana kao i za obitelj koja tu obitava.

Jasmina Ibrahimović je naša najmlađa u rukovodstvu i nadamo se da će nam prenijeti probleme mladih koje treba riješiti u Omišlju. Tu sam imala na umu panel radionice mladih gdje bi se otvarala njihova problematika.

Dopredsjednica je dobro  upućena u poneka eko pitanja pa je evo već pokazala inicijativu za prezentacijom kako komunalne puhalice štete kao i kako zaštititi ptičice.

Moj osobni stav je da isto tako treba pojačati punktove za otpad i čikove, a evo kada još nisam bila predsjednica ogranka već sam kao obična građanka urgirala za problem parkiranja bicikla, dobila sam hvalevrijednu pohvalu za inicijativom od načelnice Ahmetović, a evo već su postavili parking i punionicu za e-bicikle.

Dakle, isplate se intervencije pa se toplo nadam da ćeza ostale moje ideje vlast imati sluha.

RD: Poznati ste osim kao medijska osoba i kao trener te zagovaratelj zdravog života i prehrane?

Točno, bila sam godinama prije voditelj i trener teretane na Trsatu u početku rata, a poslije sam radilakao trener u Blue Gym-u i Princess Fitnessu, u Omišlju sam vodila grupe za žene i djecu do 7 godina pa osim zdravlja kreirala sam i točke za nastup. Evo čak i u popravnom domu u Rijeci gdje su mlade delikventice pokazale i drugu stranu svoje osobnosti. Osim toga u Americi sam držala otvorene osnove tai chi-ja iqigonga.

Slijed toga je normalno imati na umu Omišaljski tracking kojeg sam nazvala « Glavu gore, kile dolje» jer kao nutri savjetnik i trener više puta sam se uvjerila da poremećaji prehrane dolaze iz depresije i tuge koja nije neobična u Hrvatskoj stvarnosti. Nadam se da ćemo uprijeti čim zatopli, uostalom čut će se.

RD: Spominjali ste briguo starima i djeci. Što namjeravate po tom pitanju?

AK: Omišalj je veoma razveden, ima ga i gore i dolje i lijevo i desno…Nekome tko ima 70 godinamože mu biti naporan, a i maloj djeci. Osim toga ljeti je kaos s parkiranjem tebi idealno bilo da postoji za te skupine organizirani prijevoz iz stare jezgredo plaže dolje ili još bolje KUPALIŠNA ŽIČARA Zašto i mi ne bismo izborili sredstva pa da se s vrha Dubca svi koji žele spuste na plažu žičarom?! Baš sam promatrala, ideja se može realizirati ako nam EU ili država to osiguraju ili kakav sponzor. Vožnja bi trajala par minuta i veselila bi sve i mlade i stare! Na plaži kod hotela Jadran velika je platforma na livadi gdje se može aterirati.

RD: Često na facebooku pišete o LNG-u i neobičnom smradu u Omišlju, o čemu se radi?

AK: Što se tiče LNG-a,očito tu više nitko ne može ništa, iako mi je bilo bezveze buniti se okoplutajućeg, a i kopneni je štetan. Međutim, taj je kredit davno odobren i možemo samo žalosno gledati što će se događati.

Pa u neka doba tjedna osjeti se užasan smrad po paležu nekog umjetnog materijala. Stanovnici su revoltirani jer u romskom naselju Homotno Romi žive od paljenja kablova za prodaju bakra i nitko ne reagira. Mi ćemo uskoro izaći s idejom za rješavanje tog problema u korist sviju.

RD: Imate neku poruku za kraj?

AK: Naša bi uporišna točka trebali biti mladi te bi bilo dobro poslušati njihove želje. Isto tako ih pozivam da nam se pridruže te sa starim članovima stvorimo jaku bazu za promjene koje nam trebaju kako bismo si uljepšali život u prekrasnom Omišlju. Sjednica gdje pozivamo sve stare članove, simpatizere i sve koji nam se žele priključiti održat će se 22.2.2019. u 18.00h u Maloj vijećnici općine Omišalj. Svi su dobrodošli!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here