Home Vijesti Novi Plomin je veliki udar na okoliš!

Novi Plomin je veliki udar na okoliš!

886
0

Javna rasprava o gradnji trećeg bloka Termoelektrane Plomin koja će trajati do 18. studenog zasigurno će donijeti velike okršaje između HEP-a i ekoudruga. Zeleni već sad imaju ‘masu’ primjedbi na dosadašnje poteze vlasti. Najviše ih smeta netransparentnost i tajnovitost čitavog projekta vrijednog 800 milijuna eura. Čelnik Udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić kaže da se na temelju dosadašnjih saznanja može reći da je izgradnja novog Plomina veliki udar na okoliš.

Upozorava da nije nikad provedeno ozbiljno istraživanje i procjena koji će se tip energenta koristiti – HEP kao i do sad u obzir uzima samo uvozni ugljen – i koje snage nam je potrebna termoelektrana (predviđeno je da to bude 500 MW). Bez analiza izostale su alternativne opcije, ističe Piršić.

Prema njegovom mišljenju predviđena tehnologija za treći blok TE Plomin, s kojom se HEP hvali kao najmodernijom, je zastarjela.

‘Procjena njezinog utjecaja na zdravlje je napravljena ovlaš i spominje se samo na marginama, iako je to u Europi prilikom gradnji termoelektrane na ugljen jedan od najvažnijih stvari’, tvrdi Piršić.

Zelene posebno smeta što se procjena utjecaja na okoliš vodi vrlo netransparentno. Na internetu je objavljen samo sažetak studije tako da svi oni koji žele saznati više moraju otputovati u Istru. Nije objavljen niti sastav komisije koju je za procjenu studije imenovalo Ministarstvo zaštite okoliša.

‘Uzrok svemu tome je što je Vlada gradnju Plomina uvrstila u investicijske prioritete bez bilo kakve formalne procedure da se vidi je li to prihvatljivo, ne samo za okoliš već i za šire društvo’, smatra Piršić.

Ekoudruge s nestrpljenjem čekaju javna predstavljanja studije zakazano za 27. listopada u Plomin Luci i 28. listopada u Labinu. Piršić najavljuje da će one same osnovati tim domaćih i stranih stručnjaka koji će studiju temeljito proučiti. (tportal)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here