Home Vijesti Novi Rijeka Advent po Bandićevom modelu?

Novi Rijeka Advent po Bandićevom modelu?

238
0

Rijeka Advent, jedna od najznačajnijih manifestacija u gradu, doživljava značajne promjene ove godine. Ova izmjena, koja se odnosi na način dodjele štandova i kućica, izaziva zabrinutost zbog modela koji neodoljivo podsjeća na praksu koju je svojedobno uveo Milan Bandić u Zagrebu. Takva praksa bila je vrlo plodno tlo za potencijalne koruptivne radnje i pogodovanja, a sve je završilo uskočkim optužnicama protiv tzv zagrebačkih kraljeva Adventa,

Umjesto prethodnog sustava u kojem su ugostitelji i trgovci mogli sudjelovati na natječaju Turističke zajednice grada Rijeke za pojedinačne adventske kućice, ovog puta Grad Rijeka preuzima raspisivanje natječaja. Novi pristup omogućuje odabir odabranima” koji će imati potpunu kontrolu nad lokacijama te će sami dodjeljivati kućice u podzakup prema vlastitim uvjetima.

Posebno zabrinjava činjenica da je ovaj bitan natječaj objavljen na slabo posjećenoj podstranici web stranice Grada Rijeke, umjesto da je istaknut na naslovnici, što stvara sumnju o transparentnosti i otvorenosti procesa. Dodatno, kašnjenje u raspisivanju natječaja dodatno budi sumnju o njegovoj promociji te izaziva pitanja o namjerama i motivima iza ovakvog pristupa.

Ovim zakašnjelim raspisivanjem natječaja za Rijeka Advent, s obzirom na početak manifestacije 2. prosinca, stvara se dodatna zabrinutost i otvaraju se pitanja koja impliciraju mogućnost unaprijed odabranih sudionika. Takvo kašnjenje u raspisivanju natječaja ne samo da narušava pravovremenost priprema za ovu masovnu manifestaciju, već također otvara prostor za sumnje u integritet procesa odabira sudionika.

S obzirom na kratko razdoblje između završetka natječaja (13. studenog) i početka manifestacije (2. prosinca), postavlja se opravdana sumnja da su potencijalni sudionici već unaprijed informirani ili odabrani, a sam natječaj bi mogao poslužiti samo formalnom procesu kako bi se stekao privid transparentnosti.

Ovakav drastičan prelazak na novi model, uz nedostatak transparentnosti i promocije natječaja te nedostatak ranije objave, stvara sumnju u integritet ovog procesa. Postoji bojazan da bi takav model mogao otvoriti prostor za koruptivne radnje, favoriziranje određenih strana ili netransparentne aranžmane među odabranima.

Stoga je ključno da se gradske vlasti i zainteresirana javnost transparentno i jasno odnose prema ovom natječaju, osiguravajući da proces bude pravedan, transparentan i otvoren javnosti. To bi smanjilo sumnje i osiguralo povjerenje građana u integritet ove važne manifestacije za grad Rijeku.

Previous articleMladi reprezentativac poginuo u teškoj prometnoj nesreći, vraćao se s utakmice na kojoj je zabio gol
Next articleFOTO: Industrijska ulica pod vodom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here