Home Vijesti Novi saziv Sabora kao trgovački centar: U sabornicu ulazi najmanje 15 stranaka!

Novi saziv Sabora kao trgovački centar: U sabornicu ulazi najmanje 15 stranaka!

331
0

Iako se u javnosti povremeno iznova iznose priče o stranačkom duopolu, odnosno o dvostranačju HDZ-a i SDP-a što ga narušava jedino ulazak u Sabor kandidata s liste Domovinskog pokreta, očito je kako će novi saziv biti još raznolikiji, šareniji, stranački raznobojniji i u smislu političke trgovine profitabilniji nego protekli koji je neprekidnim prelaskom zastupnika iz stranke u stranku – često i u redove konkurentske opcije – izgubio svoj legitimitet dobiven na izvanrednim izborima 2016. godine, piše Glas Istre.

Deseti saziv Hrvatskog sabora kojeg će birači izabrati na nedjeljnim izborima 5. srpnja nalikovati će na oveći trgovački centar – baš kao i njegov prethodni, recentno raspušteni deveti parlamentarni sastav. Iako se u javnosti povremeno iznova iznose priče o stranačkom duopolu, odnosno o dvostranačju HDZ-a i SDP-a što ga narušava jedino ulazak u Sabor kandidata s liste Domovinskog pokreta, očito je kako će novi saziv biti još raznolikiji, šareniji, stranački raznobojniji i u smislu političke trgovine profitabilniji nego protekli koji je neprekidnim prelaskom zastupnika iz stranke u stranku – često i u redove konkurentske opcije – izgubio svoj legitimitet dobiven na izvanrednim izborima 2016. godine.

Pojednostavljeno rečeno, deseti saborski saziv koji je pred nama – ako su ankete rejting agencija imalo točne – ne jamči političku parlamentarnu stabilnost nego otvaranje novog trgovišta, pazarišta ili sajmišta stranačke robe za svekoliku uporabu.

Bez obzira na činjenicu kako jedine sigurne mandate imaju HDZ, Restart koalicija oko SDP-a i Domovinski pokret – uz IDS i Most u nekim izbornim jedinicama – nije teško izračunati kako će u parlament ući dvadesetak političkih stranaka te nekoliko neovisnih zastupnika.

Do te se jednostavne računice dolazi pogledom na koalicijske dogovore koje su velike stranke i Domovinski pokret već do danas postigli s nizom malih ili tek nastajućih političkih partija i pojedinaca kojima je to jedini način da pokušaju ući u najviši dom hrvatske demokracije. A kad tamo uđu – s obzirom da mandati nisu prelazni te da ih nisu obavezni nikome vraćati – već pri sakupljanju potpisa za stranačku većinu koji će se donositi na ogled predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, mogu se dogoditi prvi prelasci iz jedne u drugu opciju. Naravno, moguće je da se i lideri koalicija koje vode odreknu neke od partnerskih stranaka kako bi povećali atraktivnost za „brak” koji jamči vlast ili da stranke i stranački savezi „puknu” pri podjeli izbornog ulova.

Sve smo to već vidjeli u proteklom saborskom sazivu, a i prije njega. Od raskola HNS-a zbog zajedničke vlasti s HDZ-om, do svađe u Živom zidu zbog mandata u Bruxellesu – interesi pojedinaca bili su znatno izraženiji od volje birača koji su ih zaokružili na listiću.

Trenutačno, izgledno je kako će HDZ u Hrvatski sabor uz svoje zastupnike uvući po jednog iz HSLS-a i HDS-a, vjerojatno Darija Hrebaka i Branka Hrga, a možda i neovisnu ex-HSS-ovku Marijanu Petir. SDP-ova Restart koalicija sa sobom vuče niz malih partnera koji u sabornicu ne mogu sami niti u jednoj saborskoj jedinici. To su HSS, HSU, GLAS, Međimurski demokratski sabor i Snaga, te pojedinačno dvojicu župana – Damira Bajsa i Matiju Posavca.

Domovinski pokret sve više nalikuje telefonskom imeniku – uz krovnu stranku Miroslava Škore u sabornicu se vuku Hrvatska konzervativna stranka, Hrvatski suverenisti, Blok za Hrvatsku, Zelena lista, HRAST i još nekoliko neovisnih pojedinaca i lista stranaka s kojima se još pregovara. Ne treba zaboraviti ni Ivana Penavu koji osniva novu stranku – pitanje je samo prije ili poslije izbora na koje će sa Škorom.

IDS bi – kad jednom donese odluku – mogao postati sedmi član Restart koalicije ili vođa regionalne koalicije s PGS-om i(li) Listom za Rijeku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here