Home Vijesti Izašli novi savjeti HZJZ-a: Učenici u školu trebaju donositi bilježnicu s vrijednostima...

Izašli novi savjeti HZJZ-a: Učenici u školu trebaju donositi bilježnicu s vrijednostima temperature

1392
0

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je ovog petka posebne savjete za roditelje čija se djeca od ponedjeljka vraćaju u škole.

U njima kažu da se, s obzirom na trenutno povoljnu epidemiološku situaciju, sva djeca se mogu vratiti u vrtiće i svi učenici razredne nastave u škole.

– To se odnosi i na djecu s teškoćama i djecu sa zdravstvenim smetnjama koja bi dolazila u vrtić i školu da nema epidemije. Pojedine kronične bolesti (respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijencije, djeca s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom. Međutim, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome, izgubili su osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se rizik zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će on biti jednak riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima, stoji u dodatnim savjetima za roditelje.

Preporuka je i da svaki dan prije odlaska u ustanovu roditelj u djetetovu bilježnicu upiše vrijednost izmjerene temperature kod djeteta. Bilježnicu bi dijete trebalo donositi sa sobom u ustanovu, a odgajatelj/nastavnik svakodnevno provjeravati.

– Svaki roditelj dodatno može pridonijeti sigurnosti svog djeteta, svoje obitelji i druge djece ako (koliko to okolnosti dozvoljavaju) održava fizičku distancu i provodi pojačanu higijenu u kućanstvu. Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči.

Kod djece predškolske dobi i učenika koje roditelji žele dovoditi i odvoditi iz škole, molimo roditelje da uzmu u obzir sljedeće:
osoba koja dovodi dijete u ustanovu treba izbjegavati ulazak u ustanovu te koliko je moguće držati razmak od drugih osoba, u pratnji jednog djeteta ne smije biti više od jedne odrasle osobe,
kada je moguće, pokušajte organizirati da u pratnji djeteta uvijek bude ista osoba ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe, kada je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja živi u istom kućanstvu, piše u novim savjetima HZJZ-a

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here