Home Mozaik Novo ruho brojača Europske prijestolnice kulture

Novo ruho brojača Europske prijestolnice kulture

835
0

Nakon što je ispunio svoju primarnu funkciju i odbrojao dane, sate i minute do početka godine u kojoj Rijeka nosi titulu Europske prijestolnice kulture, skulptura brojača koja se nalazi na Jadranskom trgu dobivanovo ruho.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih grafitera i street art umjetnika Slaven Kosanović – Lunaroslikat će brojač i svojom mu urbanom likovnom intervencijom udahnuti novi život.

Umjetnik će slogan projekta Europske prijestolnice kulture -Luka različitosti– reinterpretirati na svoj originalan autorski način.

– EPK brojač ću oslikati motivima koji su prepoznatljivi za moj rad, prije svega to su likovi pasa i mačaka. U mojoj ideji oni personificiraju ljude. Svaki od mojih likova ima neki svoj karakter, ali u zajednici oni čine cjelinu, isto kao i ljudi, dva čovjeka mogu napraviti više nego pojedinac sam, i to vidim kao povezanost sa sloganom Luka različitosti pod kojim se i odvija projekt Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture – ističe Lunar.

Naziv rada je Haveno de diverseco što na esperantu znači luka različitosti.
– Ljudi kao pojedinci jednako kao i narodi obogaćuju se razmjenom ideja s drugima, prenoseći drugima svoju kulturu i primajući njihovu. Zato mi se esperanto koji je nastao kao ideja pojednostavljene komunikacije sviđa i od tuda i naziv na moj rad. Puno sam putovao po inozemstvu i to mi je pomoglo da se razvijam kao umjetnik i kao čovjek, iz svojih sam putovanja crpio razne ideje, ali i prenosio drugima svoje – kaže Lunar i dodaje kako je poruka ovog njegovog rada važnost zajedništva i sinergija različitosti.

Rad će biti gotov u petak, a skulptura brojača u novom ruhu ostaje podsjetnik na sve što se tijekom 2020. godine događau Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture.

Slaven Kosanović Lunar, hrvatski je umjetnik grafita i grafički dizajner koji je proizašao iz rane hrvatske graffiti scene. Radovi mu krase gradove kao što su Amsterdam, Atena, Auckland, Berlin, Hanoi, Havana, Lisabon, London, Melbourne, New York, Oslo, Pariz, Saigon, Seoul, Sydney i Tokio.

Previous articlePrvi riječki Wagner – ‘Tristan i Izolda’: Kazališno iskustvo i doživljaj koji će vas promijeniti zauvijek
Next articleVedrana Rudan: Neki novinari i neki portali

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here