Home Vijesti Obersnel predstavio predizborni program: Neće obećati autobusni kolodvor?

Obersnel predstavio predizborni program: Neće obećati autobusni kolodvor?

1150
0
foto: rijeka.hr
Novi autobusni kolodvor na listi je SDP-ovih predizbornih obećanja već gotovo dva desteljeća (letak SDP-a iz 2001. godine)

Izborni program koalicije ‘Rijeka za sve’ za razdoblje od 2017. do 2021., koji obuhvaća 11 razvojnih područja s obzirom na specifične potrebe različitih skupina građana, predstavljen je u subotu u sjedištu riječke Gradske organizacije SDP-a.

Koaliciju ‘Rijeka za sve’ čine stranke SDP, PGS, IDS, HSU, HSS, Laburisti i SDSS, a prvi dio programa predstavili su kandidati za gradonačelnika Vojko Obersnel (SDP) i za predsjednika Gradskog vijeća Oskar Skerbec (IDS) te kandidat na listi Mate Tomljanović (HSU) .

Obersnel je naglasio da je program nazvan, kao i koalicija ‘Rijeka za sve’. ‘Uvijek smo bili otvoreni prema svima, to je naša najveća vrijednost, na tome počivaju svi riječki uspjesi i najveći dio našeg programa,’ rekao je.

Prema programu, temelj su razvojni projekti za koje su osigurana europska sredstva te obnova objekata u okviru Europske prijestolnice kulture (EPK), također europskim sredstvima, odnosno ‘ponuda stabilnosti i kontinuiteta biračima u provođenju Strategije razvoja grada koja je donesena 2013. i obuhvaća razdoblje do 2020.’

Obersnel je kazao da važnim smatra dio programa koji obuhvaća niz novih aktivnosti za koje se koalicija obvezuje da će ih realizirati, a koje se tiču specifičnih kategorija građana, njihovih potreba i želja. Izdvojeno je 11 kategorija građana, a riječ je o djeci i obiteljima s djecom, mladima i studentima, gospodarstvenicima i poduzetnicima, nezaposlenima i socijalno ugroženima, djeci s posebnim potrebama i osobama s invaliditetom, starijim osobama i umirovljenicima, građanima svih dobi i turistima, sportašima i rekreativcima, ekološki i energetski osviještenim i sudionicima u prometu.

Za obitelji s djecom planira se izgraditi 300 novih stanova, a još 200 za građane slabijeg imovinskog statusa. Izgradit će se tri nova vrtića i Dječja kuća kreativnosti. Ojačat će se sustav startupova i kreativnih industrija, otvoriti inkubator za žensko poduzetništvo i provoditi drugi programi za nezaposlene. Za djecu i osobe s posebnim potrebama predviđa se povećanje socijalnih prava, a planira se i osnivanje Centra za ranu intervenciju kod autističnih poremećaja djece i Centra za dementne osobe.

Najavljeno je uređenje više trgova, izgradnja atletskog stadiona. U programu su, među ostalim, projekt vodoopskrbe i odvodnje, projekti u vezi s odvojenim prikupljanjem otpada, obnova sustava toplinarstva, obnova prometnica i izrada povoljnijeg sustava naplate parkiranja.

Obersnel je rekao da u razvoju riječkog prometnog pravca ima još aktivnosti, da je grad odradio svoj dio posla na pripremi izgradnje ceste koja će spojiti zapadni dio luke s obilaznicom, osiguran je novac za pripremu projekta dvotračne gradske pruge kao i 45 milijuna kuna za zemljište i pripremu nove riječke bolnice, koje se gradi.

Projekti Delte i Porto Baroša su zbog nesnalaženja Lučke uprave i mjerodavnog ministarstva već dugo na čekanju, a u projektu Urbane aglomeracije Rijeka osigurano je oko 49 milijuna eura za više programa, od projekata EPK do unaprjeđenja sustava toplinarstva, naveo je Obersnel.

Oskar Skerbec ocijenio je da se dosadašnji odnos Rijeke prema manjinskim skupinama temelji na zaštiti manjina, uključivosti i podupiranju manjinskih kultura, a Mate Tomljenović je predstavio je nove mjere za starije osobe i umirovljenike, od proširenje kapaciteta domova, razvoja mobilnih timova, do poticanje zajedničkog stanovanja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here