Home Vijesti Obersnel protiv Zakona o Gradu Rijeci

Obersnel protiv Zakona o Gradu Rijeci

1135
12

Prošlotjednu sjednicu riječkog Gradskog vijeća obilježila je i polemika oko povezanosti propasti riječkog gospodarstva i trenutnog teritorijalnog ustroja Grada Rijeke. Naime, za razliku od vijećnice SDP-a Ivane Jurčić koja je ustvrdila da je za propast riječke industrije kriv HDZ, gradonačelnik Obersnel se u obrani prozivke opozicije zbog odlaska proizvodnih pogona iz grada opravdavao prostornom stiješnjenošću Rijeke na samo 44 kvadratna kilometra. Odgovorajući na konstataciju Danka Švorinića (Lista za Rijeku) da SDP do danas nije predložio zakonsku inicijativu kojom bi se riješio problem prostorne stiješenjenosti grada na samo 44m2, gradonačelnik Obersnel je odgovorio da određene zakonske inicijative postoje ali da se svakako ne radi o Zakonu o Gradu Rijeci kojeg je prošle godine predložila Lista za Rijeku. Ta stranka je tada u svom zakonskom prijedlogu predložila da se problem (ne)funkcioniranja i (ne)suradnje Grada i Županije, riješe mini reformom na način na koji je riješeno pitanje odnosa Grada Zagreba i Zagrebačke županije uz mogućnost da tim putem odu i Split i Osijek.

Obersnel sada smatra da se problemi (ne)funkcioniranja lokalne i regionalne samouprave u Gradu Rijeci ne mogu riješavati parcijalno samo u Rijeci ili ‘nasilnim ujedinjavanjem’ Grada i prstena u jedan veliki grad nego da će se problemi riješiti kroz decentralizaciju i bolju suradnju među općinama.

Na koji način bi to riješilo prostornu stiješnjenost Rijeke ili odnose između Grada i Županije koji su sve samo ne idilični iako i na jednoj i na drugoj razini vlada ista politička opcija, Obersnel nije pojasnio. (rd)

12 COMMENTS

 1. Izgleda da vi još ne znate da postoji i mjesni odbor Gornji Zamet.
  Nekada je i manje više: bolje da ništa ne stavite, nego da stavljate slike koje nisu aktualne več pola godine.
  Hm, donosili biste nekakve zakone, a ne znate ni na kojem prostoru.

 2. ne bi bilo loše da ti direkcija za mjesnu samoupravu plati tečaj pravopisa ili bar skraćeni tečaj pravilne uporabe č i ć. majko mila tko je sve na grbači poreznih obveznika.

 3. Ha, ha, imaš pravo f1, ukazujem na tuđu grešku, odnosno previd, a onda sam učinio nešto slično. Pošteno sam kažnjen.
  Samo, na tečaj ne bih trebao ići sam, mogao bi se i ti pridružiti. Poglavlje: veliko i malo slovo.

 4. DRUŽE TITOV ILI MIKE LITORIS ŽALOSNO JE DA TI KAO DJELATNIK GRADA RIJEKE I KAO NETKO TKO JE NA TROŠAK PRORAČUNA I GRAĐANA RIJEKE ZA VRIJEME SVOG RADNOG VREMENA BAVIŠ SE PISANJEM NA FORUMU PO DIKTATU DRUGA OBERSNELA I JOVANOVIĆA. NAŠAO SI NEBITNI RAZLOG ZA KOMENTAR NA FORUMU. STVARNO SE PITAM ZAŠTO POSTOJI TVOJ ODJEL U KOME RADIŠ- DIREKCIJA ZA MJESNU SAMOUPRAVU. ŽALOSNO

 5. Kada čovijek misli da su svi krivi ,a samo je on ispravan onda se počinje sumnjati da sa njime nešto nije ok.Mišljenja sam da bi gradonačelnici prije kanditature za drugi mandat morali proći psihotest da se utvrdi njihova sposobnost nornalnog rasuđivanja jer po primjerima Obija, Linića i Bandića vidi se da to dugotrajno upravljanje gradom ostavlja posljedice.

 6. nije problem u teritorijalnoj stjšćenosti Rijeke na samo 44 km2 nego je poanta priče da Rijeka u svojim administrativnim granicama (+ Kostrena koju treba ponovno pripojiti Rijeci) dobije onaj status i ovlasti koje ima i Zagreb

 7. ma to je ta dobra decentralizacija na hrvatski nacin – decentraliziras viskovo od rijeke (i dobijes promet do grla a gradjevinske dozvole se daju ko bomboni) a onda jos vise centraliziras cijelu republiku. ma di je nama amerika!

 8. Nikada Rijeka bez zaleđa nije mogla ništa, stagnirala je na svim poljima, a i sada je takav slučaj.Očito nekome to odgovara.Nama riječanima ne.I, hoćemo li se probuditi nakon dugog sna?

 9. pa ovo gore i ne liči na Rijeku to je katastrofa kako je Rijeka odgrižena sa svih strana zato je 3 a ne ono što je 2 grad u HR.općine Viškovo Kostrena i tzv grad Kastav su zaista suvišni.

 10. Za one koji nisu upoznati sa inicijativom LISTE ZA RIJEKU ja ću ponoviti u čemu se sastoji inicijativa a Vi koji posjećujete stranicu pokušajte onda trezveno komentirati.
  Aktualni ustroj lokalne i županijske samouprave uveden 1992. godine jedan je od glavnih generatora trenutnog odnosa snaga u hrvatskom bolesno centraliziranom društvu. Osnovni cilj tadašnje reforme bilo je kreiranje jednog hrvatskog velegrada – metropole, umjesto prijašnje policentrične strukture zemlje s 4 makroregionalna središta. Istodobno je osnovano i čak 20 županija podjednake veličine kako bi se razbile prirodne regije te izmiješalo ruralno s urbanim s ciljem amortizacije loših HDZ-ovih rezultata u urbanim sredinama.
  Grad Rijeka, (ex općina Rijeka) jedan je od najvećih gubitnika sadašnjeg ustroja lokalne i regionalne samouprave. Osim što je njime izgubila zaleđe i mogućnost širenja, izgubila je i funkciju jednog od 4 makroregionalna hrvatska centra. Posebnost Rijeke je i u činjenici da Riječani osim zaleđa nemaju ni kontrolu nad velikim dijelovima obale koja nije pod kontrolom lokalne samouprave nego države (Lučka uprava). Istovremeno, Grad Rijeka se nalazi u PG županiji koja je upravno nadređena Gradu ali u stvarnosti slabijih fiskalnih kapaciteta od gradskih što stvara neravnotežu i probleme u suradnji i podjeli nadležnosti.
  Rješenje: Regionalni (županijski) status Grada Rijeke – jačanje fiskalnih kapaciteta
  Zakonska inicijativa Liste za Rijeku predlaže da se odnosi Grada Rijeke i PG županije urede na način na koji su uređeni odnosi Grada Zagreba i Zagrebačke županije. U tom smislu mislimo da Grad Rijeka treba iskoristiti članak 33. Ustava Republike Hrvatske kojim se većim gradovima zakonom mogu dati ovlasti županije. Specifičnosti geografskog položaja Grada Rijeke te njezine ekonomske važnosti kao najvažnijeg izlaza u svijet Hrvatske ali i dijela Srednje Evrope, zaslužuju da i Rijeka (poput Zagreba) dobije Zakon kojim bi se uredio položaj, djelokrug i ustrojstvo Grada Rijeke kao regionalnog središta. Na taj način bi ojačali gradski fiskalni kapaciteti (Rijeci bi kao i Zagrebu pripala sredstva koja pripadaju i gradskoj i županijskoj razini vlasti na sadašnjem području grada). Hrvatska bi u perspektivi osim Zagreba dobila još jedno veliko urbano središte, a poznato je da su upravo velike urbane sredine stvarni pokretači ekonomskog razvoja u svakoj zemlji.
  Prijedlog Liste za Rijeku nije uperen protiv PG Županije koja je također opterećena neravnotežom u funkcioniranju u uvjetima da se unutar Županije nalazi financijski jači Grad. Županija bi se mogla koncentrirati na rješavanje problema sredina izvan područja Grada Rijeke te decentralizirati upravne odjele ali i svoje sjedište u sredinama poput Opatije, Krka i Gorskog kotara što bi doprinijelo njihovom bržem razvoju i napretku. Zakonski prijedlog Liste za Rijeku predviđa i osnivanje zajedničkog tijela kojim bi se koordinirale zajedničke aktivnosti Grada Rijeke i PG županije i na čijem bi se čelu svakih 6 mjeseci izmjenjivali gradonačelnik i župan. Ovo tijelo bi posebnu važnost i ulogu imalo u koordiniranju zajedničkih projekata i razvojnoj sinergiji Grada Rijeke i općina prstena koje čine njeno prirodno zaleđe.
  Lista za Rijeku ovim zakonskim prijedlogom želi otvoriti javnu raspravu o modelima rješavanja sadašnjeg neprihvatljivog stanja uređenja lokalne i županijske samouprave, posebno kada je u pitanju položaj našega grada. Jačanjem utjecaja Liste za Rijeku spremni smo po ovom pitanju konzultirati i građane koji bi se o svemu trebali izjasniti na referendumu i tako izvšiti pritisak i na nacionalnu razinu vlasti.
  Bobi

 11. MOŽE RIJEKA I BEZ KASTAVŠTINE I BEZ GROBINŠĆINE. ONI NE BI PRISTALI BIT PONOVNO U SASTAVU GRADA RIJEKE I TO TREBA POŠTIVAT. RIJECI TREBA VRATIT KOSTRENU I DATI JOJ OVLASTI GRADA ŽUPANIJE ODNOSNO IZDVOJITI IZ PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE OD KOJE APSOLUTNO NEMA NIKAKVE KORISTI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here