Home Vijesti Obersnel: Riječki SDP nije u sukobu s centralom

Obersnel: Riječki SDP nije u sukobu s centralom

1252
2

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je u četvrtak za Hinu da riječki SDP nije ni u kakvom sukobu s čelništvom SDP-a Hrvatske, te da podupire inicijativu Udruge gradova koji će tražiti ocjenu ustavnosti novog Zakona o financiranju lokalne samouprave.

‘Temelj za to postoji u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi koju je Hrvatska potpisala i koja je za Hrvatsku obvezujuća, a ona nalaže da se lokalna samouprava mora konzultirati u kontekstu donošenja zakona koji je se izravno tiču’, objasnio je Obersnel, dodajući kako s tim zakonom to nije bio slučaj te da je u tome temelj za traženje ocjene ustavnosti. ‘I osobno sam, kad sam bio predsjednik Udruge gradova, tražio ocjenu ustavnosti tadašnjih izmjena poreznih zakona koji su jako utjecali na prihode jedinica lokalne samouprave, a o kojima se s Udrugom gradova tada nitko nije konzultirao. Pa naravno da sada podržavam i ovu inicijativu Udruge gradova’, istaknuo je Obersnel.

Rekao je da je Udruga gradova amandmanima pokušala utjecati na izmjene zakona o financiranju lokalne samouprave, što je, dodao je, ponajprije pokazalo da velik dio gradonačelnika o toj temi misli isto.

‘Meni osobno nisu jasni oni kolege gradonačelnici koji su ujedno i saborski zastupnici, a koji su podržali Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave. Naime, stupanjem ovog zakona na snagu gradovi, općine i županije izgubit će znatan dio prihoda u svojim proračunima, što će u konačnici biti na štetu građana’, izjavio je.

Amandmanima je bilo predloženo da se, kako bi građani dobili veće plaće, i država odrekne dijela poreznih prihoda, a ne samo gradovi, općine i županije. Bit amandmana bila je da većina prihoda od poreza na dohodak pripadne jedinicama lokalne i regionalne samouprave i da se ne umanjuje novac za financiranje decentraliziranih funkcija u koje spadaju školstvo, zdravstvene i socijalne ustanove i vatrogasci, objasnio je Obersnel. Ideja je bila da se prihod od poreza na dohodak raspodijeli tako da udio općine ili grada bude 70 posto, županije 18 posto, a udio za decentralizirane funkcije 12 posto, a predlagalo se i da se financijska sredstva za fond izravnanja osiguraju od poreza na dobit koji je u potpunosti prihod države, rekao je. No, amandmani nisu prošli, zaključio je Obersnel.

Na pitanje Hine o najavama i mogućem pokretanju mnogih aktivnosti Udruge gradova kojima bi se plakatima i nastupima u medijima upozorilo na nezadovoljstvo djelovanjem Vlade i učincima ‘mini porezne reforme’, Obersnel je odgovorio kako o tome ne zna ništa te da takve aktivnosti ne odobrava.

‘Nije mi jasno zašto bi sada, nakon što je dio gradonačelnika, koji su ujedno i saborski zastupnici, podržao Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave i izmjene Zakona o porezu na dohodak, krenula kampanja kojom bi se putem velikih plakata kritizirala Vlada i isticali nedostaci porezne reforme’, istaknuo je Obernnel. Ocijenio je da je sada prekasno za takvo što jer su oba zakona donesena pa bi cilj takve kampanje bilo rušenje Vlade, a ne korekcija ili izmjena zakona. Dodao je kako se s time ne slaže.

Kako je rekao, Udruga gradova ima druga legitimna sredstva da utječe na izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, poput najavljenog traženja ocjene ustavnosti.

Previous articlePRESSING: Obersnelu izmiče tlo pod nogama
Next articleLeicester za Kramarića nudi 10 milijuna eura!

2 COMMENTS

  1. Da mu je Linić ostao ministar, Obersnel bi šutio, ili bi reda radi nešto rekao. Ovo je prozirna igra kako bi se skupljali nezadovoljnici, s krajnjim ciljem da Milanović ode u povijest SDP-a, a da se Linić rehabilitira, postavi Komadina za predsjednika SDP-a, a Linić “skroman kakav jeste” opet barata milijardama, i otpisuje i “čuva radna mjesta”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here