Home Vijesti Obersnel skriva troškovnik, Pešić-Bukovac suspendirala Poslovnik!

Obersnel skriva troškovnik, Pešić-Bukovac suspendirala Poslovnik!

1019
11

Gradski vijećnik Hrvoje Burić i dalje muku muči s ostvarenjem svojeg vijećničkog prava na pristup informacijama. Naime, prema Poslovniku Gradskog vijeća, na pitanja gradskih vijećnika vezana uz samoupravni djelokrug nositelja vlasti u Gradu Rijeci, gradonačelnik je dužan odgovoriti u roku od 15 dana. Pitanja se postavljaju pismenim putem posredstvom predsjednice Gradskog vijeća koja ih proslijeđuje gradonačelniku, a ovaj u roku od 15 dana od kada je pitanje postavljeno mora proslijediti odgovor u pisanom obliku.


Dorotea Pešić Bukovac i Vojko Obersnel

Međutim, izgleda da je Burić postavio ‘preteška’ pitanja budući da su Obersnel i Pešić Bukovac u njegovom slučaju odlučili ignorirati Poslovnik i jednostavno prešutiti odgovor!

Burić je u prvom pitanju od gradonačelnika zatražio troškovnik proračunskog rashoda za 2011. godinu koji predviđa sredstva za realizaciju kapitalnog projekta ‘Ulaganje u uređenje plažnog pojasa (program: Infrastruktura plivališta Kantrida ) iznosa od 18.500.000,00 hrk’.

‘Molim naslov da mi pismeno dostavi troškovnik planiranih radova ili u pismenom obliku dostavi razvidne činjenice koje će objasniti narečeni trošak, a isplaniran na način da ne bude dodatnih radova na spomenutoj investiciji’, precizirao je Burić.

Tjedan dana kasnije, Burić je posredstvom predsjednice Gradskog vijeća uputio novu seriju pitanja za gradonačelnika:

1. Koliki je iznos iz gradskog proračuna isplaćen za naknadu plaća djelatnicima zbog nezakonitog otkaza i inih sudskih sporova riješenih u korist djelatnika, u Gradu , ustanovama i trgovačkim društvima Grada?

2. Koliki je iznos kamata na dosuđene presude plaćen?

3. Koliki je ukupan iznos isplaćenih sudskih troškova za račun odvjetnika koji su zastupali Grad, ustanove i trgovačka društva Grada?

Međutim, dužnosnici ‘najtransparentijeg grada u Hrvatskoj’ se ni na ova pitanja nisu udostojili odgovoriti pokazujući time koliko im je stalo do poreznih obveznika čiji novac troše, a kojima očito više ne misle polagati račune. Štoviše, predsjednica Gradskog vijeća nije odgovorila ni na naš upit koji smo joj uputili prošli tjedan putem emaila.

Otvoreno kršenje Poslovnika komentirao je sam Burić: – Nakon saznanja da su još jednom probijeni troškovi zadnje faze izgradnje bazena, i to za ‘magičnih’ 23,85 posto, puno mi je jasnije zašto gradonačelnik skriva troškovnik.

Naime, prema Zakonu o javnoj nabavi, nije potrebno raspisivati novi javni natječaj ukoliko troškovi dodatnih radova ne prelaze 25 posto. A u Rijeci za svaki projekt dolazi do dodatnih radova, koji čudnom igrom slučaja uvijek budu postotak-dva ispod 25 posto pa posao dovršava ‘Obersnelova građevinska operativa’, GP Krk i Strabag. Oni su u pravilu pretplaćeni na sve važnije radove u Rijeci i redovito pobjeđuju na natječajima s ponudama koje drugi izvođači često proglašavaju dampinškim. Nije ni čudo kada u kalkulaciji uvijek mogu računati na 25 posto koje će naknadno ‘uvaliti’ Gradu. Dogovor kuću gradi, nažalost i ovog puta na grbači riječkih poreznih obveznika (sp)

11 COMMENTS

 1. Obi smrade jedan prepotentni, eto ti tvoje demokracije, dok te ne uhvate s prstima u medu bio si najpametniji, najdemokratičniji, sad odjednom tišina…… pitaj svoje prijatelje odvjetnike kojima isplaćuješ stotine tisuća kuna za parničenje izgubljenih troškova da ti napišu demantij, mislim da si zaslužio.

 2. Samo jedan primjer: svojevremeno je Grad Rijeka financirao utvrđivanje razine buke u nekim četvrtima. Stigla im je ponuda od jedne firme u iznosu od cca 70 000 kn. Pretpostavljam da je onda netko toj firmi dojavio da je grad namijenio 600 000 kuna za taj posao jer su povukli ponudu i poslali novu na 560 000 kn za isti posao. Mogući scenarij: u poziciji sam da odlučujem tko će dobiti taj posao. Vidim malu ponudu, nazovem direktora te firme i kažem mu da ju poveća, a razliku da podijeli samnom. To s gradonačelnikom ne mora imati veze jer se takve odluke donose na nivou odjela, a pročelnici odjela su razni ljudi iz raznih stranaka koji mogu i ne moraju biti po volji gradonačelniku, ali ih mora tolerirati zbog izborne križaljke i većine u skupštini. Ne branim nikoga, to je kurva zvana politika. Zato svi poslovi koje plaća država i samouprava koštaju deset puta više od realne cijene. Kako tome stati na kraj? Vrlo jednsotavno: uvođenjem obaveznog isticanja cjenika svih radova svih firmi na webu kao i detalja koliko je svako državno/lokalno tijelo platilo za svaki rad. U protivnom, imamo skupu državu i bogate krimose.

 3. p.s. trodioba vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku se MORA proširiti na četverodiobu: zakonodavnu, izvršnu, sudsku i nadzornu (svi mediji)

 4. Obi je močan jer ima svoje ljude u gradskim firmama. Teško da može past s vlasti što god napravi. Ostali Riječani su premutavi za nešto napraviti a i boli ih ona stvar za ovaj grad.

 5. vojko troškovnik na sunce, a dorotea ostavku! probala si, 10 godina se mučiš ali očito da su ti uvalili nešto za što nemaš kapaciteta. bježi dok se nisi još dublje zakopala.

 6. ovo treba prijaviti jovanoviću. taj nepristrani i pošteni političar će siguno reagirati i dobro oribati vojka i doroteju. ne tvrdi on bezveze u saboru da je rijeka najtransparentniji grad u državi.

 7. A,
  tko hoce
  upoznati
  i drugu stranu
  prostranog neba
  reci ce odmah
  da ne bi propao
  iz rodnog mjesta
  bjezati
  treba…

  S. Jesenjin

 8. pa dao im vojko po nalogu partije komadić rijeke iako u rijeci ukupno ne mogu skupit 15 glasova. za uzvrat, ids je podijelio nekoliko foteljica sdp-ovcima u puli i istri. jedini problem je u tome što u toj trgovini grad rijeka samo daje, a ništa ne dobiva ali to kolonijalnog upravitelja vojkovog kalibra ne brine puno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here