Home Vijesti Obersnel: Tremul i Corva zvijezdu interpretirali na uzak i zlonamjeran način

Obersnel: Tremul i Corva zvijezdu interpretirali na uzak i zlonamjeran način

2398
1
foto: Moja Rijeka

Na jučerašnji tekst koji je na našem portalu prenesen iz La voce del popola pod naslovom Talijanska unija: Postavljanje zvijezde je kulturna i politička pogreška, a u kojem čelnici Talijanske Unije Maurizio Tremul i Marin Corva komentiraju postavljanje petokrake na riječki neboder, danas je reagirao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

‘Navedene izjave (naravno ukoliko su točno prenesene) pokazuju kako i Tremula i Corvu očito jako žulja umjetnička instalacija – zvijezda privremeno postavljena na vrhu Riječkog nebodera u spomen na 2800 partizana poginulih u bitci za oslobođenje Rijeke na kraju Drugog svjetskog rata, i to u povodu obljetnice pripajanja Rijeke i Istre Hrvatskoj.

Ulazak talijanskog bataljona Pino Budicin u oslobođenu Pulu (preuzeto s http://www.antifasisticki-vjesnik.org/hr/)

Tako g. Tremul, među ostalim kaže kako „crvena zvijezda smještena u kontekst u kojem je postavljena, predstavlja ozbiljnu kulturnu, političku i komunikacijsku pogrešku“ te da „ne odražava i ne poštuje identitet Rijeke i Riječana bez obzira na nacionalnost“. Dodaje i kako zvijezda zanemaruje tragedije koje su pretrpjeli Talijani i vrijeđa „našu povijest“ te konačno zaključuje kako zvijezdu treba ukloniti.

Njegov kolega Corva pak zvijezdu vidi isključivo kao „simbol totalitarizama“.

Iako sam uvjeren da i g. Tremul i g. Corva jako dobro znaju što predstavlja ova umjetnička instalacija i zašto je i kojim povodom postavljena, očito je da su odabrali interpretirati je na vrlo uzak, zlonamjeran način. Stoga ću ih podsjetiti što ustvari simboliziraju i ova riječka zvijezda, i partizanska zvijezda koju su ponosno nosili mnogi Talijani, ma koliko to danas g. Tremul nastojao gurnuti pod tepih.

Zvijezdu je tako, kao talijanski partizan, u Drugom svjetskom ratu nosio i Pino Budicin koji je prije no što ga je na strijeljanju dokrajčio neprijateljski metak viknuo fašistima: „Iz svake kapi moje krvi, sto partizana!“. Povijest koju Tremul i Corva očito ne priznaju bilježi da su Buducinove posljednje riječi imale i te kakvu simboliku jer cijeli je talijanski partizanski bataljun po svom formiranju dobio njegovo ime, a u konačnici je kroz taj talijanski bataljun prošlo više od tisuću boraca, svi boreći se pod crvenom zvijezdom. Talijanski partizanski bataljun Pino Budicin simbol je boraca talijanske narodnosti koji su se zajedno s Hrvatima i Slovencima borili protiv fašista i nacista. Ističem riječ simbol jer bataljon »Pino Budicin« nije bio jedina talijanska jedinica– Talijani su velikom broju sudjelovali u Narodnooslobodilačkom ratu. Naime, u velikom ustanku u rujnu 1943. godine, tisuće Talijana se pod crvenom zvijezdom uključilo u partizanske jedinice koje su se spontano stvarale diljem Istre i u Rijeci, a prvi partizan koji je pao u Istri u kolovozu 1942. godine bio Talijan iz Rijeke, Antonio Mihich.

Vjerujem da i danas ima živih boraca i iz bataljuna Pino Budicin, i iz drugih oružanih jedinica koje su činili Talijani koji su se borili pod crvenom zvijezdom. Bilo bi zanimljivo čuti što misle o stavovima g. Tremula i g. Corve i dijele li njihovo mišljenje. Možda bi to trebalo upitati baš nekog od boraca s ove fotografije koja prikazuje ulazak talijanskog bataljuna Pino Budicin u oslobođenu Pulu 8.svibnja 1945., i to pod zastavom sa crvenom zvijezdom.

Dalje, obzirom da g. Tremul tako olako ocjenjuje da zvijezda zanemaruje tragedije koje su pretrpjeli Talijani, reći ću i da je upravo pod zvijezdom Talijanima u Hrvatskoj osigurana autonomija i to baš Odlukom o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih krajeva Hrvatskoj koju je Zemaljsko Antifašističko Vijeće Narodnog Oslobođenja Hrvatske donijelo 20. rujna 1943. godine čime je velik dio istočne obale Jadrana (do tada pod Italijom) konačno pripojen Hrvatskoj. Tako u Odluci među ostalim stoji i sljedeće: „Talijanskoj nacionalnoj manjini, koja obitava u ovim krajevima, zajamčuje se autonomija“.

I upravo je u čast tog povijesnog čina – donašanja Odluke o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj, u kojoj se, ponavljam, jamči i autonomija talijanskoj nacionalnoj manjini, na Riječkom neboderu 20. rujna 2020., u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, postavljena umjetnička instalacija koja toliko bode oče g. Tremulu i g. Corvi. A zašto ih zvijezda tako jako žulja, neka čitatelji procjene sami’, zaključuje se u reagiranju.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here