Home Vijesti Talijanska unija: Postavljanje zvijezde je kulturna i politička pogreška

Talijanska unija: Postavljanje zvijezde je kulturna i politička pogreška

2721
3

I dalje se raspravlja o crvenoj zvijezdi na riječkom neboderu ili umjetničkoj instalaciji Nemanje Cvijanovića, otvorenoj gotovo u tajnosti prošle nedjelje. Osim očitih ideoloških podjela u redovima većine, talijanska komponenta istočnog Jadrana također je izrazila svoje mišljenje o ovoj temi.

Spomenik izrađen od 2.800 ulomaka “stakla”, u sjećanje na 2.800 boraca Narodnooslobodilačke vojske koji su pali u bitci za Rijeku, izazvao je negativne reakcije riječkih esula ali ne samo njih. Čak i unutar talijanske nacionalne zajednice, inicijativa provedena u kontekstu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, mnogima je ostavila gorak okus u ustima. Čelnici Talijanske unije protumačili su ovo prevladavajuće raspoloženje, za La voce del popolo.

Zaboravljene traume iz prošlosti

“Crvena zvijezda smještena u kontekst u kojem je postavljena, predstavlja ozbiljnu kulturnu, političku i komunikacijsku pogrešku. Baš iz razloga što je Rijeka, Europska prijestolnica kulture, shvaćena kao Luka različitosti, trebala je biti u stanju ojačati svoju kulturnu, jezičnu i nacionalnu raznolikost, a to se nije dogodilo”, izjavio je predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul.

“Upravo iz tog razloga – nastavio je – još je ozbiljnija pogreška kada se zanemaruje važan dio povijesti glavnog grada Kvarnera. Pred nama je instalacija koji ne odražava i ne poštuje identitet Rijeke i Riječana bez obzira na nacionalnost. Rijeka je u povijesti bogatija od onoga što bi trebala predstavljati ta zvijezda. Taj simbol zanemaruje tragedije koje su pretrpjeli Talijani i vrijeđa našu povijest ”. Očito je, naglasio je Maurizio Tremul, sama crvena zvijezda može imati i druga značenja, poput borbe partizana i pobjede protiv nacifašizma u Drugom svjetskom ratu. Ali u slučaju Rijeke, u ovakvom kontekstu poprima drugo značenje.

Simbol totalitarizma

Jasan je i stav predsjednika Izvršnog vijeća Talijanske unije Marina Corve koji je definirao crvenu zvijezdu postavljenu na neboderu kao “simbol totalitarizma iz prošlosti, koji je po našem mišljenju danas potpuno deplasiran.”.

“To je, simbol koji je dio prošlosti, pa bi bilo prikladno usredotočiti se na nešto što je uistinu aktualno. Ako ste doista htjeli podići spomenik, bilo je puno bolje izabrati druge simbole, na primjer simbol ujedinjene Europe”, podvukao je predsjednik izvršnog odbora UI. “Ta zvijezda nema nikakve veze s mojom vizijom svijeta i poviješću moga grada. Taj simbol ne predstavlja nikoga pa ni mene”, istaknuo je Marin Corva koji je izrazio mišljenje da svi simboli totalitarizama, koji su obilježili prvu polovicu dvadesetog stoljeća, danas više nemaju razloga postojati.

Predsjednik vijeća Talijanske unije iz tog razloga zaključuje da bi ovakva crvena zvijezda morali biti uklonjena.

3 COMMENTS

  1. sinovima okupatora smeta simbol pobjede nad njihovom ideologijom i podsjetnik na neuspjeh njihovih predaka.

    a što kaže Marin Corvo (predsjednik talijanske unije je pola-pola pa mora bit ekstremist, poturica najveći turčin) na izbor gradonačelnika grada Fiume u egzilu u Italiji? kakav je to odnos prema Hrvatskoj? Kako vi poštujete Hrvatsku u kojoj živite kad plješćete na novi uzlet fašizma i teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku? Kako Marin Corvo odgovara na pitanje – ČIJA JE RIJEKA?!?!?!!? Jel Rijeka danas HRVATSKI GRAD ili je TALIJANSKI GRAD U OKUPACIJI?!?!??!?!?!?!? Pa nek kaže otvoreno svoj stav i nek se goni iz zemlje čiji Ustav ne poštuje i zagovara teritorijalno cjepkanje Hrvatske – USTAVOM ZABRANJENO!!!!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here