Vijesti

Obersnel uputio otvoreno pismo: Podvala drugog referendumskog pitanja

Obersnel uputio otvoreno pismo: Podvala drugog referendumskog pitanja

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel uputio je sugrađanima otvoreno pismo u povodu prikupljanja potpisa inicijative “Narod odlučuje” za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. Organizatorima je u Rijeci odobreno 26 lokacija, uz naplatu zauzeća javne površine po redovnom cjeniku.

Istaknuo je da ta inicijativa u Rijeci na 26 lokacija prikuplja potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, koliko im je odobreno od tražene 41 lokacije. Ističe da Grad nije u cijelosti uskratio odobrenje za sve tražene lokacije i to zato što prvo referendumsko pitanje o promjeni izbornog sustava sadrži prijedlog o kojem se u demokratskom društvu može i treba raspravljati.

– No, želim vam skrenuti pažnju na podvalu koja leži u ovom izjašnjavanju – u drugom referendumskom pitanju zbog kojeg vas ujedno pozivam da ovoj inicijativi svoj potpis uskratite. Naime, inicijativa “Narod odlučuje” u sklopu ovog prikupljanja potpisa traži da se predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru uskrati pravo glasanja o povjerenju Vladi i o proračunu kao dvjema najvažnijim temama koje se odnose na cjelokupno funkcioniranje države – poručio je Obersnel.

Nadalje, ističe da ne treba posebno naglašavati da su pripadnici nacionalnih manjina naši sugrađani, susjedi, kolege, prijatelji ili pak rođaci.

– S njima dijelimo svakodnevicu, iste probleme, iste sreće i tuge. Oni zbog toga imaju pravo, jednako kao i svi mi, imati svoje predstavnike u Saboru i imaju pravo na svoj stav o Vladi i proračunu. A taj stav u predstavničkoj demokraciji pronose njihovi zastupnici u Saboru. Uskraćivanjem tog prava, dio naših sugrađana i građana Republike Hrvatske postali bi građani drugog reda, poniženi i osakaćeni za legitimno demokratsko pravo da punopravno sudjeluju u političkom i svakom drugom društvenom životu naše zemlje u kojoj su odlučili živjeti. Uskraćivanje tog prava predstavljalo bi agresivan čin prema ljudima čija nacionalnost ne može i ne smije biti prepreka suživotu, solidarnosti i suradnji – kazao je Obersnel.

Navodi da je raznolikost nacija bogatstvo društva, a ne prijetnja i ne izraslina koju treba otkloniti.

– Zato vas pozivam da, u duhu prihvaćanja i tolerancije, imajući na umu sve pripadnike nacionalnih manjina koje poznajete i one koje ne poznajete, odbijete potpisati ovako drzak prijedlog inicijative “Narod odlučuje”. Uvjeren sam da razumijete kako se ovdje ne radi simpatijama ili antipatijama, ne radi se o trenutnim zastupnicima u Saboru, već se radi o dugoročnoj odluci, o promjeni Ustava koji je temeljni dokument države, a posljedice takve promjene sagledive su i sada i u bližoj i daljoj budućnosti. Put povratka, i ponovne izgradnje demokratskog prava nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj na punopravno sudjelovanje u životu zemlje, bio bi mukotrpan i težak. Pozivam vas stoga da iz Rijeke kažemo “Ne!” ovom prijedlogu i pokažemo da smo spremni kao pripadnici većinskog stanovništva hrvatskog nacionalnog određenja stati u obranu manjinskog stanovništva s kojim skladno živimo u našem gradu dugi niz desetljeća i stoljeća – poručio je Obersnel svojim sugrađanima.

Ističe da Rijeka može i treba pokazati koliko su ovakve podvale krajnje konzervativnih nazadnih struja u hrvatskom društvu neprihvatljive, zle, i koliko se nalaze izvan svakog smisla demokratskih načela koja živimo i želimo živjeti.

– Obraćam vam se kao gradonačelnik, jer se nadam da će u kontekstu te funkcije moje pismo biti javno preneseno i doprijeti do vas. No prije svega vam se obraćam kao Riječanin, vaš sugrađanin, jer mislim da se nalazimo u trenutku u kojem je izuzetno važno imati otvorene oči i bez zadrške i straha izreći i živjeti svoja uvjerenja vezana uz nužnu potrebu – i jedinu postojeću mogućnost – da većina zaštiti manjinu. Izloženi smo manipulaciji sadržanoj u tobože pozitivnim porukama kojima se sugerira da “narod odlučuje”. No, u suštini ove inicijative skriva se agresivni obračun s pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a uvjeren sam da mnogi građani Hrvatske, koji i žele promjenu izbornog sustava, nemaju istovremenu želju i ambiciju gaziti prava nacionalnih manjina. Zato nemojmo potpisati zahtjev za takvim referendumom i ne dopustimo da se trguje, kalkulira i manipulira postojećim pravima nacionalnih manjina – istaknuo je Obersnel u otvorenom pismu.

Midas

View Comments (2)

2 Comments

 1. Maks Kosjek

  May 15, 2018 at 17:44

  Tko bi poslušao ovaj vapaj našeg Jugonostalgičara?

 2. Frakkland

  May 17, 2018 at 13:12

  Bravo za Obersnela. No ipak, rekao je jednu stvar krivo: “ne treba posebno naglašavati da su pripadnici nacionalnih manjina naši sugrađani, susjedi, kolege, prijatelji ili pak rođaci.”

  To nije točno, jer šovinistima koji su započeli skupljanje potpisa za referendum manjine nisu susjedi i kolege, oni manjince mrze iz dubine duše i ne daj Bože da im netko iz manjine prismrdi na putu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Krk i Rijeka u subotu najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.