Vijesti

Pročitajte tko su ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada Rijeke!

Pročitajte tko su ovogodišnji dobitnici javnih priznanja Grada Rijeke!

foto: rijeka.hr

Gradskom vijeću su od strane Odbora za nagrade i priznanja upućeni prijedlozi javnih priznanja Grada Rijeke u 2018. godine. Za nagradu za životno djelo predložen glumac Zdenko Botić.

Kako je pojasnio predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev, ujedno i predsjednik Odbora za dodjelu javnih priznanja, na javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu javnih priznanja pristigao je jedan prijedlog za nagradu za životno djelo, 16 prijedloga za Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ te sedam prijedloga za godišnju nagradu Grada Rijeke.

Odbor je jednoglasno usvojio prijedlog da se nagrada za životno djelo za cjeloživotni doprinos kazališnoj umjetnosti u gradu Rijeci dodjeli glumcu Zdenku Botiću. Rečenica iz obrazloženja koja sažima svih četrdeset godina glumačkog djelovanja Zdenka Botića, ona je iz telegrama ministra kulture Božo Biškupića, u kojem se ističe kako je dramski prvak HNK Ivana pl. Zajca „svojim umjetničkim postignućem dao nemjerljiv doprinos kulturnom stvaralaštvu Grada Rijeke i hrvatske kulture u cjelini“.

„Tijekom dugogodišnjeg glumačkog djelovanja Zdenko Botić je postao jedna od omiljenih umjetničkih osobnosti u gradu, aktivan i nakon umirovljenja. Upravo ovih dana, Zdenko Botić glumi u novoj sezoni televizijske serije Novine u režiji Dalibora Matanića. Četrdesetogodišnjim djelovanjem na kazališnoj sceni, Zdenko Botić se prometnuo u prepoznatljiv simbol riječkog teatarskog života, pa je dakako bio nezaobilazan i u predstavama HKD Teatra. Među najpamtljivije likove odigrane tijekom dva i pol desetljeća ove institucije, spadaju svakako Garderobijer u istoimenoj predstavi R. Harwooda te uloga gospodina Donalda Martina u Ionescovoj Ćelavoj pjevačici, obje u režiji Laryja Zappije,“ stoji u obrazloženju nagrade.

Predloženo je da se Zlatna plaketa „Grb Grada Rijeke“ dodijeli Klubu navijača Armada Rijeka za 30 godina bezuvjetne ljubavi voljenom gradu, Hrvatskoj udruzi za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku mikroelektroniku-MIPRO za 40-godišnji doprinos području informacijsko-komunikacijskih tehnologija organiziranjem međunarodnih znanstveno-stručnih skupova, Nenadu Labusu za trajni doprinos na istraživanju i očuvanju kulturnog nasljeđa Rijeke i Sušaka, Hideyo Ashigaki za uspostavu bliske suradnje te dubokog ljudskog prijateljstva između gradova Kawasakija i Rijeke, Darku Jurkoviću za iznimne umjetničke kvalitete gitariste i skladatelja, koji obogaćuje kulturni život Rijeke i pronosi ime grada diljem svijeta, Zakladi Sveučilišta u Rijeci za dugogodišnje promicanje filantropije, doprinos razvoju riječke sveučilišne zajednice te potporu lokalnoj zajednici stvaranjem društva znanja, glazbeniku Davoru Tolji za 40 godina umjetničkog rada i promicanje ugleda grada Rijeke, talijanskom konzul u Rijeci Paolu Palminteriju za uspješno promicanje gospodarske suradnje između riječkih i talijanskih gospodarstvenika te Suzani Samardžić za izniman uspjeh u 25 godina vođenja Caritasova doma sv. Ana.

Nadalje, predlaže se da se godišnja nagrada dodijeli prof. dr. sc. Jasminki Ledić za doprinos unapređenju visokoga obrazovanja i promicanju europske dimenzije u obrazovanju te Zlatku Viciću za impresivnu interpretaciju ovčice Wande u predstavi Wanda LaVanda Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Gradonačelnik Rijeke podržao je prijedlog Odbora izrazivši uvjerenje da će, kako što je to bio slučaj svih prethodnih godina, vijećnici prihvatiti prijedlog u neizmijenjenom obliku. Ističući kako su svi predloženi pojedinci i udruge zaslužili nagrade, izrazio je posebno zadovoljstvo što je za dobivanje priznanja predložena i Hideyo Ashigaki, zaslužna za održavanje prijateljstva Rijeke i Kawasakija, najstarijeg grada prijatelja Rijeke.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Zračna luka Rijeka ove godine očekuje rast prometa od 5 do 10 posto

spFebruary 20, 2019

Na Drenovi opljačkan dućan, na Podmurvicama ukrali moped

spFebruary 20, 2019

Komadina: Marišćina mora prestati smrdjeti

spFebruary 19, 2019

Povijesni toponimi po Starom gradu bit će postavljeni krajem ožujka

spFebruary 19, 2019

Rijeka u magli!

spFebruary 19, 2019

Prometna nesreća na Kantridi

spFebruary 18, 2019

Zabio se u ogradu na zaobilaznici kod Matulja

spFebruary 18, 2019

Jedna osoba teže, šest lakše ozlijeđeno u prometnim nesrećama ovog vikenda

spFebruary 18, 2019

20 pripadnika Torcide zadržano zbog neispravnih ulaznica

spFebruary 18, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.