Home Kolumne Obijev kutak 2: Kompjutere nismo mogli nabaviti jeftinije jer je iznos proizašao...

Obijev kutak 2: Kompjutere nismo mogli nabaviti jeftinije jer je iznos proizašao iz natječaja

1380
8

Na tekst, koji smo na našem portalu objavili u nedjelju, pristiglo je reagiranje riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. Iako se ne radi o ispravku, nego o reagiranju, objavljujemo ga u cijelosti.

“Poštovana gospođo Perinić,
molim Vas da temeljem Zakona o medijima objavite ispravak članka objavljenog na portalu rijekadanas.com, u nedjelju 21. listopada 2012. godine, pod naslovom “EKSKLUZIVNO: Milijunski poslovi tvrtke SDP-ovog načelnika i Grada Rijeke”, koji potpisujete (https://www.rijekadanas.com/ekskluzivno-milijunski-poslovi-tvrtke-sdp-ovog-nacelnika-i-grada-rijeke/).

Ugovore o nabavci informatičke opreme koji su tema teksta, portal rijekadanas.com dobio je od Grada Rijeke. Dakle, ugovori nisu tajna, a dobiti ih može svaki građanin koji ih zatraži, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Po istom principu, ugovori su dostavljeni i vašem portalu. Stoga, nema razloga za mistificiranje odnosno za navođenje fraza poput one da ste “u posjedu ugovora” jer time čitateljima sugerirate da se radi o tajnim podacima do kojih ste uspjeli doći posebnim sposobnostima, što nije točno.

Dalje, informatička oprema je nabavljena, kako je i navedeno u tekstu, postupkom javne nabave. No, ponovno, očito zbog manipulacije činjenicama, u tekstu nije navedeno da na takav postupak Grad obvezuje zakon i da se javna nabava mora provesti ako je vrijednost robe ili usluge koja se nabavlja veća od 70 tisuća kuna. Netočno je, dakle, da se radi o javnoj nabavi kao smokvinom listu, nego se radi o zakonom propisanom postupku.

Informatička je oprema nabavljena putem operativnog leasinga, a radi se o uobičajenom načinu financiranja. Operativni leasing je, među ostalim, odabran u želji da se briga za funkcionalnost, održavanje i zbrinjavanje prenese na dobavljača opreme te osigura jednostavnija zamjena tehnološki zastarjele i nepotrebne opreme budući se ista, nakon isteka leasinga, vraća leasing društvu.

U današnje vrijeme sve je više onih koji kupuju informatičku opremu putem leasinga, a informacije o nabavama i realiziranim postupcima javne nabave mogu se naći na Internet stranicama Narodnih novina, u elektroničkom Oglasniku javne nabave.

Dakle, Grad Rijeka nije učinio ništa neuobičajeno, a razlozi koji su doprinijeli donošenju odluke o nabavi putem operativnog leasinga su:
• cijena opreme je 10% niža, zbog ostatka vrijednosti opreme nakon isteka roka korištenja;
• briga za održavanje prenosi se na vlasnika opreme, podisporučitelja i proizvođača opreme
• u garantni rok uračunato je i interventno održavanje s odazivom od 24 sata (sljedeći radni dan);
• tehnološki zastarjela i nepotrebna oprema vraća se leasing društvu bez troška zbrinjavanja za Grad
• za gradski proračun mnogo je povoljnije kontinuirano osiguravati potrebne iznose za mjesečne rate za uslugu leasinga opreme, nego sredstva za jednokratno plaćanje za kupnju opreme

Usputna prednost je i činjenica da su administrativni troškovi uknjižbe, praćenja (inventure) i otpisa opreme manji nego u slučajevima kada je Grad vlasnik opreme.

Kada se navedeno uzme u obzir, ne stoji tvrdnja da je nabava informatičke opreme putem operativnog leasinga skuplja od kupnje opreme.

Dalje, nije točna tvrdnja da se na nadmetanja javljalo samo jedno društvo. Na nadmetanja u periodu od 2006. godine do danas nije se javljalo samo jedno društvo, ali je točno da su ponude jednog društva (I4next leasing Croatia d.o.o., Zagreb) po kriteriju odabira najniže cijene redovito bile najpovoljnije.

Što se tiče društva Ri-ing d.o.o. Rijeka, s kojim je leasing kuća, a ne Grad Rijeka, sklopila ugovor o nabavci opreme, ta tvrtka nije jedini podisporučitelj opreme već su podisporučitelji opreme tijekom godina bili i ECS d.o.o. Zagreb, Infosistem d.d. Zagreb, Span d.o.o. Zagreb, Nimium d.o.o. Zagreb.

Isto tako, Grad nije u mogućnosti uvjetovati izbor podisporučitelja opreme, jer isti ovisi o tipu, vrsti i marki opreme koju leasing društvo nudi, pa je taj izbor isključivo u nadležnosti leasing društva kao vlasnika opreme s kojim Grad sklapa ugovor o leasingu. Leasing društvo pritom mora zadovoljiti funkcionalne i tehničke specifikacije informatičke opreme utvrđene dokumentacijom za nadmetanje. Grad Rijeka ne može određivati s kojim poslovnim subjektima će ova, pa niti bilo koja druga privatna tvrtka, poslovno surađivati.

Dalje, što se tiče sofisticiranih prijenosnih računala koja su zbog svojih karakteristika skuplja od “uobičajenih” prijenosnih računala, kupljena su samo dva, a koriste ih stručne osobe Zavoda za informatičku djelatnost: Projektant elektroničko komunikacijske infrastrukture i Specijalistički administrator informatičkog sustava. Pored redovnog posla (8 -16 sati) obje osobe obuhvaćene su i sustavom dežurstva van redovnog radnog vremena te obavljaju stručne tehničke poslove s udaljenih lokacija. Prijenosna računala koriste se primarno za obavljanje poslova sistem inženjera s udaljene lokacije, testiranje sistemskog i aplikativnog softvera, testiranje virtualnih radnih okruženja vezanih za instalacije Oracle aplikacijskih sustava, korištenje podataka iz GIS sustava korištenjem Geomedia softvera s naglaskom na pristupu tehničkoj karti Grada Rijeke s lokacija van gradske interne komunikacijske mreže. Pored navedenog, računala se koriste za redovne poslove osoba kada nisu na lokaciji svog radnog mjesta: uredski rad s udaljene lokacije, izradu i pregledavanje dokumentacije, elektroničku komunikaciju.

Netočna je i vaša tvrdnja da se informatička oprema, koju je kupio Grad Rijeka, mogla nabaviti po nižoj cijeni od one po kojoj je kupljena jer je iznos koja se izdvaja iz proračuna, proizašao iz natječaja.

Dobavljače informatičke opreme koje ste, kako navodite, kontaktirali, i koji su, kako se navodi u tekstu, istu opremu Gradu mogli isporučiti po nižoj cijeni, pozivam da se jave na neki od budućih natječaja Grada Rijeke.

Ukoliko njihova ponuda na natječaju bude najpovoljnija, bit će i odabrana.

I na kraju, mogu reći da smo nabavkom informatičke opreme putem operativnog leasinga ostvarili svoje ciljeve, a potvrda da smo dobro postupili je i činjenica da danas to rade i drugi gradovi, primjerice Karlovac i Pula, a od ove godine isti model koristi i HZZO kao državna institucija”, zaključuje u svom reagiranju Vojko Obersnel.

8 COMMENTS

 1. Sramota je ovako prozirno politicki odgovoriti i praviti se naivan. Zar zaista nije doslo vrijeme da se ukljuci mozak ???

 2. Ovo je nevjerojatan bezobrazluk uopce ovakvo nesto potpisati i poslati kao reakciju. Obersnel je jadan toliko nisko pao, da se ide upustat u prepoucavanja putem medija, a da nikakve cinjenicne argumente ne ponudi kao demantij. Ovaj portal je ocito detaljno odradio svoj posao, i prikupio podatke o cijenema i uvjetima za robu koja se kupovala, i tu Obersnel ne moze nista, niti je pokusao sto demantirati.

  Nego, ima drskosti izjaviti da neka se oni koji mogu to jeftinije ponuditi, sloobodno jave drugi put na natjecaj !!? Bolesno.
  Uz to, izjavljuje i time besramno laze da je cijena takva zbog natjecaja ! … a Grad je sam kao procjenu vrijednosti robe kada je raspisao netjecaj naveo cijenu koja se na kraju razlikovala u promilima od onoga sto je prodao Ri-ing preko I4NEXT-a !!

  … “Da bi priča bila još zanimljivija, ovoliku cijenu su u postupku javne nabave procjenom vrijednosti ugovora naveli u samom Gradu Rijeci pa se postavlja pitanje na temelju čega su je izračunali kada cjenici svih dobavljača koje smo kontaktirali navode znatno manje cifre. Razlika između procijenjene vrijednosti ugovora i cijene koja je zaista ponuđena od isporučitelja iznosi svega 0,4% pa se s pravom postavlja pitanja jesu li procjenu vrijednosti zapravo radili oni koji su se javili na natječaj ili se radi o vidovitosti koja ulazi u domenu parapsihologije.” …

  Dakle, gospodin Cikovic je javio gospodinu Obersnelu koliko para ce to kostat, i ovaj je to i naveo u natjecajnoj dokumentaciji. Pa niti ukrast ne znate ko odrasli, ovo je sve skupa toliko infantilno da je smijesno !

  I naravno da je i klincu ovdje jasno da su se I4NEXT-om samo posluzili da zamagle cijelu transakciju i pljacku. Bas bi jedna leasing kuca iz Austrije/Zagreba odabrala rijecki Ri-ing, tvrtku koja prakticki ne postoji van granica Rijeke i okolice, za isporucitelja informaticke opreme u milijunskoj vrijednosti. … a ne M-SAN, HP, Ve-mil ili nekog 10x jaceg igraca u RH i regiji. Ma ovo je pljacka vidljiva iz svemira.

  Ovo je rijecka sdp-ova FIMI medija, ovo su lokalni Sanaderi i Barisici, ovo je nase rijecko farbanje tunela. Uzeli ste novac od gradjana, debelo preplatili opremu i to sve skupa lijepo oprali preko leasing tvrtke i firme sdp-ovog nacelnika susjedne opcine.

  Toplo preporucam novinaru da istrazi poslovanje Ri-inga u Vodovodu i kanalizacije, Transadriji, 3.maju, Gradu Puli itd…. svagdje se radi po istome principu. … a onda si novac mafija medjusobno podjeli.

  Nadam se da ce ovdje pasti kaznene prijave, jer su razotkrivena mafijaska posla u Rijeci !!

 3. Strasno. Ovo je nevjerojatan bezobrazluk uopce ovakvo nesto potpisati i poslati kao reakciju. Obersnel je jadan toliko nisko pao, da se ide upustat u prepoucavanja putem medija, a da nikakve cinjenicne argumente ne ponudi kao demantij. Ovaj portal je ocito detaljno odradio svoj posao, i prikupio podatke o cijenema i uvjetima za robu koja se kupovala, i tu Obersnel ne moze nista, niti je pokusao sto demantirati.

  Nego, ima drskosti izjaviti da neka se oni koji mogu to jeftinije ponuditi, sloobodno jave drugi put na natjecaj !!? Bolesno.
  Uz to, izjavljuje i time besramno laze da je cijena takva zbog natjecaja ! … a Grad je sam kao procjenu vrijednosti robe kada je raspisao netjecaj naveo cijenu koja se na kraju razlikovala u promilima od onoga sto je prodao Ri-ing preko I4NEXT-a !!

  … “Da bi priča bila još zanimljivija, ovoliku cijenu su u postupku javne nabave procjenom vrijednosti ugovora naveli u samom Gradu Rijeci pa se postavlja pitanje na temelju čega su je izračunali kada cjenici svih dobavljača koje smo kontaktirali navode znatno manje cifre. Razlika između procijenjene vrijednosti ugovora i cijene koja je zaista ponuđena od isporučitelja iznosi svega 0,4% pa se s pravom postavlja pitanja jesu li procjenu vrijednosti zapravo radili oni koji su se javili na natječaj ili se radi o vidovitosti koja ulazi u domenu parapsihologije.” …

  Dakle, gospodin Cikovic je javio gospodinu Obersnelu koliko para ce to kostat, i ovaj je to i naveo u natjecajnoj dokumentaciji. Pa niti ukrast ne znate ko odrasli, ovo je sve skupa toliko infantilno da je smijesno !

  I naravno da je i klincu ovdje jasno da su se I4NEXT-om samo posluzili da zamagle cijelu transakciju i pljacku. Bas bi jedna leasing kuca iz Austrije/Zagreba odabrala rijecki Ri-ing, tvrtku koja prakticki ne postoji van granica Rijeke i okolice, za isporucitelja informaticke opreme u milijunskoj vrijednosti. … a ne M-SAN, HP, Ve-mil ili nekog 10x jaceg igraca u RH i regiji. Ma ovo je pljacka vidljiva iz svemira.

  Ovo je rijecka sdp-ova FIMI medija, ovo su lokalni Sanaderi i Barisici, ovo je nase rijecko farbanje tunela. Uzeli ste novac od gradjana, debelo preplatili opremu i to sve skupa lijepo oprali preko leasing tvrtke i firme sdp-ovog nacelnika susjedne opcine.

  Toplo preporucam novinaru da istrazi poslovanje Ri-inga u Vodovodu i kanalizacije, Transadriji, 3.maju, Gradu Puli itd…. svagdje se radi po istome principu. … a onda si novac mafija medjusobno podjeli.

  Nadam se da ce ovdje pasti kaznene prijave, jer su razotkrivena mafijaska posla u Rijeci !!

 4. Ovo je nevjerojatan bezobrazluk uopce ovakvo nesto potpisati i poslati kao reakciju. Obersnel je jadan toliko nisko pao, da se ide upustat u prepoucavanja putem medija, a da nikakve cinjenicne argumente ne ponudi kao demantij. Ovaj portal je ocito detaljno odradio svoj posao, i prikupio podatke o cijenema i uvjetima za robu koja se kupovala, i tu Obersnel ne moze nista, niti je pokusao sto demantirati.

  Nego, ima drskosti izjaviti da neka se oni koji mogu to jeftinije ponuditi, sloobodno jave drugi put na natjecaj !!? Bolesno.
  Uz to, izjavljuje i time besramno laze da je cijena takva zbog natjecaja ! … a Grad je sam kao procjenu vrijednosti robe kada je raspisao netjecaj naveo cijenu koja se na kraju razlikovala u promilima od onoga sto je prodao Ri-ing preko I4NEXT-a !!

  … “Da bi priča bila još zanimljivija, ovoliku cijenu su u postupku javne nabave procjenom vrijednosti ugovora naveli u samom Gradu Rijeci pa se postavlja pitanje na temelju čega su je izračunali kada cjenici svih dobavljača koje smo kontaktirali navode znatno manje cifre. Razlika između procijenjene vrijednosti ugovora i cijene koja je zaista ponuđena od isporučitelja iznosi svega 0,4% pa se s pravom postavlja pitanja jesu li procjenu vrijednosti zapravo radili oni koji su se javili na natječaj ili se radi o vidovitosti koja ulazi u domenu parapsihologije.” …

  Dakle, gospodin Cikovic je javio gospodinu Obersnelu koliko para ce to kostat, i ovaj je to i naveo u natjecajnoj dokumentaciji. Pa niti ukrast ne znate ko odrasli, ovo je sve skupa toliko infantilno da je smijesno !

 5. I naravno da je i klincu ovdje jasno da su se I4NEXT-om samo posluzili da zamagle cijelu transakciju i pljacku. Bas bi jedna leasing kuca iz Austrije/Zagreba odabrala rijecki Ri-ing, tvrtku koja prakticki ne postoji van granica Rijeke i okolice, za isporucitelja informaticke opreme u milijunskoj vrijednosti. … a ne M-SAN, HP, Ve-mil ili nekog 10x jaceg igraca u RH i regiji. Ma ovo je pljacka vidljiva iz svemira.

  Ovo je rijecka sdp-ova FIMI medija, ovo su lokalni Sanaderi i Barisici, ovo je nase rijecko farbanje tunela. Uzeli ste novac od gradjana, debelo preplatili opremu i to sve skupa lijepo oprali preko leasing tvrtke i firme sdp-ovog nacelnika susjedne opcine.

  Toplo preporucam novinaru da istrazi poslovanje Ri-inga u Vodovodu i kanalizacije, Transadriji, 3.maju, Gradu Puli itd…. svagdje se radi po istome principu. … a onda si novac mafija medjusobno podjeli.

  Nadam se da ce ovdje pasti kaznene prijave, jer su razotkrivena mafijaska posla u Rijeci !!

 6. Meni je najbolja obrana dva posebna “sofisticirana” laptopa, kada svatko tko je radio u nekoj firmi (bilo privatnoj, bilo javnoj/državnoj) odmah zna da su se ta dvojica na temelju (stvarnih ili ne) zasluga i/ili pozicije izgrebala za laptop kao statusni simbol (kao kada šefovi dobiju iPhone). Iste poslove, odnosno poslove iste složenosti odrađujem i ja na “običnom” poslovnom laptopu, ali da mogu tražio bi isto neki “sofisticirani”. Zapravo ću ovo gornju argumentaciju snimiti da je ubacim kada budem slijedeći put tražio novi PC/laptop 🙂

 7. sve je potrebno istražiti i donijeti zaključke, da vidimo istinu. Nego mene malo smeta što službene demantije nazivate Obijev kutak, ipak mislim da bi u gradaciji novinarske struke bilo dobro da zadržite autentičnost, a ne podrugljivost, jer mi se čini da se ovim podilazi podrugljivim i uvredljivim kometarima, što bi trebalo izbjeći, naročito što će neuki pojedinci odmah to prihvatiti kao logičnu komunikaciju. Na taj način degradirate svoju ozbiljnost.

 8. @torpedo – Vašim tekstom ispada da je sve dogovoreno “po stolom” pa čovječe sve je bilo javno mislim na natječaj, ako su tvrtke koje navodite bile zainteresirane mogle su se natjecati i dobiti na natječaju, pa natječaj je bio javan !
  Priča o dva laptopa je infantilna jer 2 (slovima: DVA) laptopa na broj zaposlenika u gradskoj upravi je stvarno broj koji je zanemariv. Očito nemate drugih argumenata nego polemika oko DVA laptopa ! Ne znam informaciju ali umjesto da ti zaposlenici dobiju stolno računalo (onda ove polemike ne bi ni bilo) dobili su laptop takvih performansi zbog softwarea koji koriste a leasing ne traje godinu dana nego 3-4 godine a kako se “kužite” u laptope znate što znači laptop star 4 godine sa novim softwareom.

 9. @Lik iz Bajke
  Pročitajte opet tekst novinara Portala o definiranju uvjeta natječaja, pa će vam sve biti jasno kako su eliminirani potencijalni ponuđači.
  Što se laptopa tiče, slažem se da po zakonu velikih brojeva nekoliko laptopa ništa ne znači. Ali s aspekta ekonomske i socijalne situacije u vrijeme kada se oprema nabavljala, kada se se kresali programi kulture, sporta, školstva … ovdje se nabavlja ukupno 5 laptopa s cijenom od 25.000+ kuna, koji u maloprodaji koštaju jedno 30% manje (dakle, da ih vi i ja kupimo u dućanu), a komoli kada se još uračuna popust na količinu… Identičan softver koji se navodi u obrazloženju, može se pokretati i bez problema koristiti na laptopu od 6.000-7.000 kn. U gradu sigurno ne izrađuju 3D video animacije, video post-procesiranje ili izvode složene matematičke izračune za progonoziranje vremena … i sl. Radi se o standardnom poslovnom softveru, i raspitajte su u bilo kojoj privatnoj firmi koja radi sa takvim softverom, kakvu opremu imaju u smislu prijenosnih računala…
  Opet, nabavljanja ovakve egoztične opreme je više stvar moralne dileme. Ali ovakvo bezobrazno preplaćivanje, i to firmi načelnika susjedne općine, pa to je čisti kriminal. Otvorite oči.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here