Home Vijesti Objavljen video iz kokpita ukrajinskog MiG-a: Ispaljuju ubojite američke rakete. Tu je...

Objavljen video iz kokpita ukrajinskog MiG-a: Ispaljuju ubojite američke rakete. Tu je i detalj zbog kojeg se rugalo Rusima…

249
0

Ratno zrakoplovstvo Ukrajine po prvi je put objavilo video na kojem se vidi kako njihovi borbeni avioni Mig-29 Fulcrum nose i ispaljuju AGM-88 proturadarske rakete ili HARM.

Američki su dužnosnici tek 19. kolovoza potvrdili da Ukrajinci raspolažu s gorenavedenim raketama iako je njihova prisutnost u ratu bila poprilično očigledna već neko vrijeme.

Videozapis pruža izuzetno zanimljiv uvid u operacije flote Mig-29 koja se uglavnom sastoji od površinski moderniziranih borbenih aviona Fulcrum-C iz sovjetske ere. Ono što je najvažnije, snimka prikazuje lasniranje HARM-a, moćnih američkih raketa. Te su proturadarske rakete primarno dizajnirane za uništavanje neprijateljskih odašiljača, posebno radara protuzračne obrane, uključujući one izravno povezane s raketnim sustavima zemlja-zrak.


Prije dolaska HARM-a, Ukrajina je imala tek ograničen pristup sličnim projektilima, ponajviše u obliku zastarjelog oružja iz sovjetske ere za svoju flotu udarnih zrakoplova Su-24 Fencer.

No, ono što svakako valja primijetiti u videu su i “priručni” navigacijski uređaji za koje se već naveliko ismijavalo i Ruse. U kokpitu koji je doživio nekakva poboljšanja, ali prilično improvizirane naravi, vidi se navigacijski uređaj koji je dostupan i u široj komercijalnoj ponudi. Riječ je o Garminu 66, istom onom GPS uređaju zbog kojeg su vojni analitičari ismijavali rusko zrakoplovstvo. Isti je pričvršćen na nekakav instalirani držač.

No, za razliku od Rusa, kako je to primijetio jedan korisnik na Twitteru, Ukrajina se nikada hvalila činjenicom da je vojna supersila. Valja reći i da je video koji je objavilo ukrajinsko ratno zrakoplovstvo posvećen bojniku Jevgenu Lisenku, bojniku koji je poginuo u zračnoj borbi u prvim danima ruske invazije.

Previous articleAmanda izrađuje nakit od sperme – opisala proces i zaprepastila mase: ‘Što je ovo? Moja nerođena djeca?’
Next articleGojak otišao u Ferencvaros!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here