Home Vijesti Objavljene prve prognoze za proljeće

Objavljene prve prognoze za proljeće

124
0

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prvu veliku prognozu za proljeće u Europi. Prognoza se temelji na dva modela – ECMWF i CFS. Model ECMWF najčešće se spominje kao najpouzdaniji, barem u kategoriji dugoročnih prognoza. Prema tom modelu Europu čekaju iznadprosječne temperature tijekom ožujka, travnja i svibnja.

“Gledajući pobliže Europu, vidimo da će površinske temperature uglavnom biti iznad normale. Kao rezultat toga toplije temperaturne anomalije i blaži uvjeti vjerojatniji su u istočnim dijelovima. Središnje i zapadne regije vjerojatno će vidjeti više povremenih hladnih fronti sa sjevera/sjeverozapada. Što se tiče oborina, Europa ima trend više oborina u sjevernim regijama, gdje se nalazi većina sustava niskog tlaka. Više oborina naznačuje se i u južnim središnjim područjima”, stoji u prognozi.

Sjevernoamerički model dugog dometa CFS također najavljuje da će površinske temperature u Europi biti više od normalnih u većem dijelu kontinenta, posebno u sjevernim regijama. “Gledajući prognozu oborina, više oborina vidimo nad sjevernom Europom. To je očekivano, s niskim tlakom iznad sjevernog Atlantika. Na jugu se uz visoki tlak očekuje suše proljeće”, stoji.

SWE je na kraju objavio kombiniranu prognozu. “Očekuje se da će Europa imati uglavnom toplije temperature od prosjeka na većem dijelu kontinenta. To, međutim, ne znači da neće biti hladnih fronti i hladnijih dana. Nad sjevernom Europom očekuju se normalni do vlažniji uvjeti. Britansko otočje i Skandinavija mogli bi imati veće razine oborina. U kopnenoj Europi očekuju se normalne oborine, uz sušnije uvjete prema jugu.”

Previous articleDječak ozlijedio gležanj i umor od bakterije koja jede meso!
Next articleJoš kratko sunčano i iznadprosječno toplo, a onda dolazi promjena vremena

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here