Home Vijesti Očuvajte bjeloglave supove volontiranjem na kvarnerskim otocima

Očuvajte bjeloglave supove volontiranjem na kvarnerskim otocima

180
1
pexels elliot connor 4235986

Udruga BIOM, kao glavni koordinator projekta LIFE SUPport, zajedno s partnerima, provodi ključnu inicijativu od siječnja 2023. godine. Ovaj projekt ima za cilj očuvanje populacije bjeloglavog supa na kvarnerskim otocima. Jedan od ključnih partnera u ovom poduhvatu je Javna ustanova Priroda, koja upravlja Centrom za posjetitelje i oporavilištem za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu.

Poziv za volontere

U sklopu projekta, Udruga BIOM traži volontere koji će aktivno sudjelovati u očuvanju bjeloglavog supa. Konkretno, traže se volonteri koji će od 15. lipnja do 15. kolovoza 2024. godine obilaziti gumenim čamcem ključne lokacije u blizini kolonija gnijezdećih bjeloglavih supova na otocima Cresu, Plavniku, Krku i Prviću.

Zadaci volontera

Jedan od najvažnijih zadataka volontera bit će informiranje i educiranje nautičara i građana o primjerenom ponašanju u blizini kolonija gnijezdećih supova. Glavni cilj je smanjiti smrtnost ptića bjeloglavih supova koji ispadaju iz gnijezda zbog uzrujavanja od strane ljudi i drugih okolnosti te gube živote u moru.

matt camac
matt camac

Kvalifikacije i beneficije volontiranja

Volonteri trebaju biti komunikativne i strpljive osobe, sposobne za svakodnevnu vožnju gumenim čamcem, plivanje te fizički spremne kako bi po potrebi mogli asistirati u spašavanju ptića bjeloglavih supova iz mora.

Tijekom radnih dana, volonterima će biti osiguran prijevoz gumenim čamcem od Centra Beli do obližnjih kolonija gnijezdećih bjeloglavih supova, marina i drugih ključnih lokacija. Gumenim čamcem će upravljati licencirani skiper.

Volonteri će biti smješteni u Centru za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu te će im biti osigurane dnevnice u iznosu od 20 eura po radnom danu. Osim toga, volonteri imaju priliku provesti dva slobodna dana tjedno istražujući otok Cres, uživajući na lokalnim plažama i promatrajući bjeloglave supove u oporavilištu.

Kako se prijaviti

Zainteresirani volonteri trebaju poslati svoj životopis i motivacijsko pismo na email adresu volonteri@biom.hr do 5. travnja 2024. Više informacija o projektu i volontiranju možete pronaći na web adresi biom.hr/biom-trazi-volontere.

O udrugi BIOM

Udruga BIOM predstavlja jednu od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj. Njihova misija je očuvanje bioraznolikosti radi dobrobiti prirode i društva. Aktivnosti uključuju zaštitu divljih ptica, borbu protiv krivolova i drugih prijetnji živom svijetu, organiziranje volontiranja te edukaciju djece, mladih i odraslih. Više informacija možete pronaći na njihovoj web stranici biom.hr.

volonterke beli
volonterke beli

1 COMMENT

  1. Navodno Mrle daruje semeglavce da im se posade u šu..k kako bi im život bio ” la vie en rose” a oni će zauzvrat kad odu u školu siktati “šč,šč,šč” tri puta za redom u duhu svetoga trojstva ili ti “svete trojice”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here