Home Vijesti Odbor za zdravstvo Američkog Senata: Covid-19 je ‘najvjerojatnije’ procurio iz laboratorija u...

Odbor za zdravstvo Američkog Senata: Covid-19 je ‘najvjerojatnije’ procurio iz laboratorija u Kini

135
0
Godinama su Amerikanci i Francuzi financirali eksperimente s virusima u Wuhanu.

Izvješće tvrdi da je potrebno više dokaza za konačan zaključak o podrijetlu virusa; rezultati izvješća će potaknuti na nova istraživanja porijekla pandemije

Pandemija Covid-19 koja je ubila milijune diljem svijeta “najvjerojatnije je rezultat incidenta povezanog s istraživanjem” u Kini, a ne prirodnog prijenosa virusa sa životinje na čovjeka, zaključuje se u novom izvješću republikanaca u senatskom odboru za zdravstvo.

Studija navodi detalje o ranom širenju virusa SARS-COV-2, koji uzrokuje Covid; činjenica da niti jedna životinja domaćin nije identificirana gotovo tri godine nakon pandemije; i problematične biološke sigurnosne procedure u laboratorijima u kineskom gradu Wuhanu kako bi poduprli svoj zaključak.

Izvješće republikanskog odbora na 35 stranica priznaje da su konačni zaključci o podrijetlu pandemije nemogući bez dodatnih dokaza. No, kaže se: “Hipoteza o prirodnom zoonotskom podrijetlu više ne zaslužuje sumnju ili pretpostavku točnosti.”

Izvješće se uglavnom temelji na informacijama koje su već javno dostupne, ali će vjerojatno potaknuti pozive u Washingtonu na daljnje istrage o podrijetlu virusa. Republikanci su obećali pokrenuti agresivnije istrage Covid-19 ako ponovno preuzmu kontrolu nad jednim ili oba doma Kongresa na izborima u sredini mandata.

Prethodne epidemije — u kojima patogen prelazi sa životinje na čovjeka — dogodile su se na više lokacija dok je virus cirkulirao u životinjskim populacijama, dok je poznato da se virus Covid pojavio samo u Wuhanu, domu laboratorija koji provodi istraživanja o koronavirusima, izvještajne bilješke. Osim toga, navodi se, niti jedna životinja nije identificirana kao zaražena virusom prije izbijanja pandemije u prosincu 2019.

Je li Covid rezultat prirodnog prijenosa ili laboratorijske nesreće tema je intenzivne, a ponekad i oštre znanstvene i javne rasprave. Kina je u više navrata zanijekala da je curenje iz laboratorija upleteno i sugerirala da bi američki laboratorij mogao biti izvor virusa.

Izvješće američke obavještajne službe objavljeno prošle godine nije uspjelo riješiti to pitanje, rekavši samo da virus ne pokazuje znakove namjernog genetskog inženjeringa. Uočavanje njegovog podrijetla zahtijeva veću suradnju Pekinga, stoji u tom izvješću.

Mnogi znanstvenici koji proučavaju epidemije kažu da se curenje iz laboratorija u Wuhanu ne može isključiti i da je potrebno dodatno istraživanje, ali da je također moguće da se virus prirodno proširio na ljude sa životinja u divljini, na farmi ili na tržnici. Ranije ovog mjeseca, pregled u Proceedings of the National Academies of Sciences zaključio je da “sve više znanstvenih dokaza” ukazuje na zoonotsko podrijetlo i širenje na ljude putem trgovine divljim životinjama.

Privremeno izvješće osoblja Senata objavio je senator Richard Burr (R., NC), republikanac u panelu, koji je rekao da bi ono trebalo voditi rad Svjetske zdravstvene organizacije i drugih tijela koja još uvijek istražuju podrijetlo virusa. G. Burr je smatrao da je osoblje prikupilo dovoljno uvjerljivih informacija iz otvorenog izvora da zasluže privremeno izvješće, rekao je viši pomoćnik odbora.

Predsjednica odbora, senator Patty Murray (D., Washington) izjavila je u izjavi da panel nastavlja raditi na dvostranačkom izvješću o tom pitanju.

Teorija curenja iz laboratorija sugerira da se SARS-COV-2 proučavao ili manipulirao u jednom od nekoliko laboratorija u Wuhanu koji su provodili istraživanja o koronavirusu, a pobjegao je preko zaraženog radnika.

Wall Street Journal izvijestio je u svibnju 2021. da su, prema izvješćima američkih obavještajnih službi, u studenom 2019. tri istraživača na Institutu za virologiju u Wuhanu postala dovoljno bolesna da im je potrebno bolničko liječenje, što je potaknulo pozive za pojačanim ispitivanjem teorije o curenju iz laboratorija.

Izvješće republikanskog osoblja navodi prijedlog Instituta Wuhan i privatne grupe pod nazivom EcoHealth Alliance Pentagonovoj agenciji za napredna obrambena istraživanja da se pronađu koronavirusi koji se lako vežu na ljudske stanice ili da se manipulira virusima kako bi se postigao isti učinak. Prijedlog usmjeren na razvoj zaštite od takvih virusa nikada nije financiran.

Također citira izjave kineskih dužnosnika u kojima se navode izazovi sa sigurnosnim protokolima laboratorija u Wuhanu.

Previous article321 dan se pravio mrtav i sve snimao kamerom: Ono što mu se nakon toga dogodilo je najbizarnije od svega (VIDEO)
Next articleVIDEO: Dobiva li Hrvatska novu nogometnu nadu iz Hercegovine?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here