Home Vijesti Ogromna količina saharskog pijeska stigla u Hrvatsku, pogledajte satelitske snimke!

Ogromna količina saharskog pijeska stigla u Hrvatsku, pogledajte satelitske snimke!

237
0
f 33952369 1280
Dhmz,sat24

Satelitske snimke potvrdile su dolazak velike količine saharskog pijeska u Hrvatsku, javlja IstraMet. Zbog toga će nebo biti mutno, a negdje čak i žućkaste nijanse umjesto plave.

Potvrda DHMZ-a

Jučer je i DHMZ objavio da je saharski pijesak stigao u Hrvatsku.

“Zrak koji ovih dana pritječe nad Hrvatsku ne donosi samo vrućinu, nego i pijesak, kojeg će osobito biti u petak, a već jutros se mogao uočiti na satelitskim snimkama,” napisali su iz DHMZ-a te objavili navedenu satelitsku snimku iz koje se, kako navode, “lijepo vidi pijesak koji je stigao nad naše krajeve pa će atmosfera u dijelovima zemlje biti zamućena.”

Prognostičke Prognoze

Grčki SKIRON prognozira da će atmosfera biti jako zasićena pijeskom sve do početka idućeg tjedna. S promjenom vremena i padom temperatura nakon vikenda, atmosfera će se polako raščistiti.

Mehanizmi Transporta Pijeska

IstraMet pojašnjava da su snažni vjetrovi uz izražena vertikalna uzdizanja zraka uzrokovali zarobljavanje sitnih čestica saharskog pijeska u atmosferi. Brzine vjetra na 300 hPa (oko 9000 metara nadmorske visine) dosezat će do 250 km/h, što će pogodovati transportu pijeska daleko na sjever.

Uzroci i Pojave Saharskog Pijeska

Saharski pijesak karakteristična je pojava u ovo doba godine. Znanstvenici ističu da su epizode donosa saharske prašine u Hrvatsku uzrokovane prvenstveno pojačanjem prizemnog vjetra u suhim pustinjskim područjima, dominantno na sjeveru Afrike.

“Na to uglavnom utječu mehanizmi kao što su pustinjske oluje, tzv. Haboob, i pojava jutarnjeg sloma niske noćne mlazne struje. Gledajući globalno, u proljeće se zona sudaranja vjetrova južne i sjeverne polutke, tzv. Intertropska zona konvergencije, pomiče sjeverno i time utječe na pojačanu pojavu konvektivnih oluja koje uzrokuju turbulenciju i povećane brzine vjetra u prizemnom sloju iznad suhe pustinje.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here