Home Vijesti Opet otpao komad fasade s Teatra Fenice, vlasnik smatra da bi zgradu...

Opet otpao komad fasade s Teatra Fenice, vlasnik smatra da bi zgradu trebala obnoviti država!

958
0

Jaka sinoćnja kiša prouzročila je daljnje urušavanje fasade Tetra Fenice, vrijedne secesijske građevine iz 1914. godine u središtu Rijeke, javlja Novi list.
– Pod olujnim udarima vjetra odlomio se komadić fasade i mi smo odmah reagirali, sve počistili. Nije bilo nikakve opasnosti za građanstvo jer je zgrada već nekoliko mjeseci okružena metalnom ogradom kako urušavanje fasade ne bi ugrozilo nekog od prolaznika, a komadić fasade pao je upravo unutar tog ograđenog dijela – kaže Dragan Rukavina, direktor Rijekakina za Novi list.

– Potrebno je jedno integralno rješenje, u koje se trebaju uključiti svi koji bi trebali voditi brigu o tom objektu, od Ministarstva kulture preko svih ostalih u čijoj je nadležnosti. Zgrada je spomenik kulture i ima svoj zakonski tretman kako ga treba tretirati, uključujući i investicijsko održavanje. Sanacija bi trebala biti iz proračunskih sredstava države, međutim, rečeno nam je kako novaca trenutno nema. Sam objekt ne nosi nikakav prihod vlasniku, a nižu se troškovi, poput umanjene spomeničke rente, komunalne naknade. Svi se u njega ‘busamo’ kada kažemo da je naše, a kada treba participirati u sanaciji, nema nikoga – zaključio je Rukavina koji očito ne vidi potrebu da u održavanju vlastite imovine participira i vlasnik.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here