Vijesti

VIDEO: Struka godinama upozoravala na dotrajalost mosta, populisti tvrdili da će izdržati još 100 godina!

VIDEO: Struka godinama upozoravala na dotrajalost mosta, populisti tvrdili da će izdržati još 100 godina!

Apokaliptična fotografija srušenog mosta Morandi

Nezamisliva tragedija dogodila se kraj Genoe. Kako javlja Corriere della Sera, urušio se vijadukt na autocesti A10. Ima žrtava, možda i stotine, ljudi i auti zatrpani su ispod ruševina. Mediji prenose izjavu direktora tamošnje spasilačke službe kako ima na desetke mrtvih. Dvije osobe izvučene su žive ispod ruševina vijadukta i prevezene su u bolnicu San Martino, ali se i dalje strahuje da će u nesreći biti deseci mrtvih, prenosi talijanska agencija ANSA, dok ostali mediji pišu kako je zasad najmanje 35 poginulih.

Radi se o vijaduktu koji je poznat pod imenom most Morandi, izgrađenom 1960. godine. Talijanski mediji pišu kako je razlog rušenja slaba konstrukcija.

O sigurnosti dotrajalog mosta i alternativnim rješenjima vođene su brojne rasprave. Mnogi Genovezi, od običnog svijeta do poslovnjaka su ukazivali na dotrajalost konstrukcije i tražili rješenja. Kako piše Huffingtonpost, predsjednik udruge industrijalaca Genoe Giovanni Calvini, zalažući se za izgradnju alternativnog prometnog rješenja Gronda, još je u prosincu 2012. godine genovsku javnost upozoravao da će se most srušiti za 10-tak godina. Takvim planovima se tada oštro suprotstavio vijećnik populističkog pokreta 5 zvijezdica Paolo Putti poručivši Calviniju da će most izdržati još sto godina. U međuvremenu, pokret M5 je u Italiji došao na vlast i počeo s nizom kontroverznih poteza poput ukidanja obaveznog cijepljenja djece. Projekt izgradnje alternativnog pravca Gronda je zbog političkih blokada usuglašen tek pred nekoliko mjeseci. Prekasno, jer se most u međuvremenu srušio.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Krk i Rijeka u subotu najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Državno odvjetništvo traži zatvor za Miškovića!

spFebruary 14, 2019

Preminuo novinar Radio Rijeke Ivica Vrkić

spFebruary 14, 2019

Linija 1A se ponovno spaja s centrom grada!

spFebruary 14, 2019

Tajani se ispričao, pročitajte tekst isprike

spFebruary 13, 2019

Održani tribina i radionice na temu „Predsjedanje RH Europskom unijom 2020. – što predsjedanje donosi građanima Hrvatske?“

spFebruary 13, 2019

Presuda u korist korisnika CHF kredita iz Rijeke za auto kredit

spFebruary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.