Home Kolumne ORaH i ekonomisti

ORaH i ekonomisti

1611
0
holyjurcic
Mirela Holy i Ljubo Jurčić

Sveopća društvena, gospodarska, socijalna, ali i demokratska kriza dodatno je senzibilizirala hrvatsku političku scenu na način da je sve više inicijativa za osnivanjem novih stranaka. Nakon Hrvatske zore na desnici i Nacionalnog foruma, sada je došao red na lijevi centar.

Jedna je stranka netom osnovana. Zove se Održivi razvoj Hrvatske, a ima Njegoševsku skraćenicu ORaH. Osnivačica i predsjednica je bivša esdepeova ministrica zaštite okoliša Mirela Holy.

Stranka u svojem programu nudi “zdravu politiku u javnom interesu, izgradnju države i društva s jednakim pravima za sve s naglaskom na poštivanje ljudskih prava, ekologiju i ravnopravnost spolova”, a u fokusu stranke će biti “održivi razvoj i održivo gospodarstvo Hrvatske temeljeno na zaštiti okoliša, prirode i prostora, te na znanosti i obrazovanju”. Za ORaH Mirele Holy mogli bi biti zainteresirani i nezavisni poput vijećnika iz Eko stožera Marišćina ili Mažurana u Viškovu kao i protivnici izgradnje termoelektrane Plomin C na ugljen u Istri. U ovoj grupaciji bi se mogla pojaviti i Lista za Rijeku koja godinama surađuje s Vjeranom Piršićem iz Eko Kvarnera koji je upravo izabran za OraH-ovog povjerenika za regiju Zapad

Za razliku od ORaH-a koji je već osnovan, na pomolu je utemeljenje još jedne stranke lijevog centra koju namjerava pokrenuti još jedan od bivših esdepeovih ministara, ali u Vladi Ivice Račana, ekonomist Ljubo Jručić. “Nećemo se baviti poviješću ili religijom. Umjesto toga detektirat ćemo odmah tri do pet glavnih problema u društvu i potom kreirati politike za njihovo rješavanje”, pragmatički kaže Jurčić.

Radni naslov te nove stranke zasad je Nova ekonomska inicijativa. Potencijalne partnere Ljubo Jurčić, koji je bio protukandidat Zoranu Milanoviću na izborima za predsjednika SDP-a 2007. godine, vidi upravo u ORaH-u Mirele Holy, Primorsko-goranskom savezu predsjednika Darija Vasilića (iako je siva eminencija PGS-a dr. Nikola Ivaniš), a ne isključuje ni suradnju s Nacionalnim forumom poduzetnika Nikice Gabrića.

Stvara li se to uz Hrvatske laburiste – Stranku rada s ORaH-om, Novom ekonomskom inicijativom, te potencijalno još nekim drugim strankama lijevog centra neka nova koalicija tzv. trećeg puta u Hrvatskoj još je prerano govoriti. Šanse na bipolarno podijeljenoj političkoj sceni između SDP-a i HDZ-a su male, ali tko ne pokuša, niti ne uspije.(Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here