Home Vijesti Oslobođena liječnica koja je snimala užase Mariupolja i koju su zarobili Rusi

Oslobođena liječnica koja je snimala užase Mariupolja i koju su zarobili Rusi

107
0

Ruske trupe oslobodile su poznatu ukrajinsku liječnicu koja je kamerom snimala događanja u Mariupolju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij potvrdio je da je puštena na slobodu i da se već nalazi kod kuće.

Julija Pajevska, poznata u Ukrajini kao Taira, je na memorijskoj kartici ne većoj od nokta snimila zbivanja u Mariupolju te je kartica prokrijumčarena izvan grada u tamponu. Ubrzo nakon toga su je zarobili Rusi.

Koristeći tjelesnu kameru snimila je 256 gigabajta videomaterijala nadljudskih napora svog tima tijekom dva tjedna u Mariupolju koji je spašavao ljudske živote. Potresne snimke dobila je novinarska ekipa Associated Pressa, odnosno posljednji međunarodni novinar u Mariupolju koji ih je prokrijumčario van u tamponu. Novinari agencije AP stigli su rano ujutro 24. veljače u Mariupolj, a iz njega otišli 15. ožujka. Ruski vojnici Tairu i njenog vozača zarobili su 16. ožujka.

Prikazali su je kao suradnicu nacionalističke bojne Azov. AP nije pronašao dokaze da je Pajevska ikada i na bilo koji način bila povezana s Azovom. Vojna bolnica u kojoj je radila složena je kao evakuacijski punkt za ozlijeđene Ukrajince i nije bila povezana s bojnom Azov, čiji su članovi tjednima branili čeličanu Azovstal u Mariupolju.

Snimke prikazuju da je pokušavala spasiti i ranjene ruske vojnike i ukrajinske civile, piše AP. Na snimci od 10. ožujka vidi se kako ukrajinski vojnik iz vozila hitne pomoći grubo izvlači dva ruska vojnika. Jedan je u invalidskim kolicima, drugi na koljenima i ruke su mu svezane iza leđa, a noga ozlijeđena. Oči su im prekrivene zimskim kapama, a na rukama imaju bijele trake.

Jedan ukrajinski vojnik opsuje drugom. “Smiri se, smiri se”, kaže mu Taira. “Hoćeš li liječiti Ruse?” upita jedna žena. “Oni prema nama neće biti tako uljudni”, odgovori joj Taira. “Međutim, ne mogu drugačije. Oni su ratni zarobljenici”, govori Taira.

Pajevska se tijekom snimanja često žalila na kronične bolove koje trpi zbog ozljede leđa i kuka. Ima djelomičan invaliditet. Na snimkama se može vidjeti kako se grli s drugim liječnicima, kako se šali ne bi li oraspoložila vozače hitne pomoći i pacijente. Sa sobom Taira uvijek ima plišanu životinju kako bi je mogla dati bilo kojem djetetu koje mora liječiti. Pajevska ima muža i kćer tinejdžericu te zna kako rat može utjecati na obitelj.

Jedan ukrajinski vojnik ju je zamolio da nazove njegovu majku. Ona mu je odgovorila da će je on uskoro moći sam nazvati. “Nemoj me činiti nervoznom”, rekla mu je. AP-ovi novinari Tairine snimke dobili su 15. ožujka. Zamolila ih je preko voki-tokija da memorijsku karticu iznesu iz Mariupolja. Bila je skrivena u tamponu, a novinari su prošli kroz 15 ruskih kontrolnih točaka prije nego što su došli na teritorij pod ukrajinskom kontrolom.

Taira i njen vozač Serhij sutradan su nestali. Jedna ruska TV postaja je 21. ožujka objavila da je Taira zarobljena. Rusi su je optužili da je pod krinkom pokušavala pobjeći iz Mariupolja. Na snimci je izgledala nemoćno i iscrpljeno. Pročitala je izjavu koja se nalazila ispod kamere koja ju je snimala te pozvala da se borbe u Ukrajini okončaju. Dok je govorila, u prijenosu se mogao čuti drugi glas koji je njene kolege etiketirao kao naciste.

Previous article19-godišnja kći Billa Gatesa pozirala u badiću: ‘Ne stidim se svog tijela’
Next articleDugopolje postaje filijala Rijeke?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here