Home Mozaik Otišla je živjeti u Irsku kao au pair i začudila se: “Natjerali...

Otišla je živjeti u Irsku kao au pair i začudila se: “Natjerali su me da…”

707
0
au pair

Život u Irskoj mogao bi se činiti uzbudljivim, čak i ako to radite u sklopu kulturne razmjene. No to može sadržavati neke zamke: tako kaže TikTokerica kada o svom užasnom iskustvu govori na poznatoj kineskoj društvenoj mreži. 

Bila je tretirana kao kućna pomoćnica

Tradicionalni koncept au pair se često povezuje s brigom o djeci u zamjenu za sobu, hranu i skromnu plaću. No može skrivati ​​vrlo različite situacije. Problem je što ćemo to možda shvatiti kada bude prekasno. Nedavni video koji je na TikToku podijelila korisnica @mireia_marin poljuljao je očekivanja, otkrivajući loše iskustvo koje je imala kao aupair u Irskoj. U početku se činilo da sve ide dobro za Mireiju. Međutim, situacija je ubrzo krenula u negativnom smjeru.

Naime, obitelj domaćin počela ju je tretirati kao kućnu pomoćnicu umjesto kao au pair. Mlada žena kaže da je bila prisiljena neumorno raditi, ignorirana od strane majke obitelji i prisiljena preuzeti neodređene zadatke. Poslovi bi uključivali pranje suđa za sve ili kuhanje složenih obroka. Ovaj represivni režim uzeo je danak na njezino mentalno zdravlje, što ju je na kraju natjeralo da pobjegne iz tog doma.

Mirejino svjedočanstvo nije izoliran slučaj. Mnogi koji su doživjeli slična iskustva u inozemstvu dijele slične priče o iskorištavanju i nepravednom tretmanu obitelji domaćina. 

Živi u Irskoj kao au pair, ali nešto je pošlo po zlu: doživjela je užasno iskustvo

Komentari na video odraz su solidarnosti i empatije prema onima koji su prošli kroz slična iskustva. Neki korisnici podijelili su svoje priče o bijegu iz teških situacija, dok su drugi izrazili želju da ova svjedočanstva dovedu do promjene u načinu na koji se tretiraju i biraju au pair obitelji. Bilo je onih koji su isticali važnost ne dopustiti da vas slome negativna iskustva i traženja boljeg okruženja, ali i onih koji su isticali izazove i razočaranja.

U konačnici, Mirein slučaj naglašava potrebu za većom kontrolom i podrškom za au pair koje rade u inozemstvu. Bitno je osigurati da iskustva budu sigurna i da se poštuju prava uključenih ljudi, tako da oni koji odluče krenuti ovim putem mogu to učiniti s povjerenjem. Istina, potrebna nam je veća jasnoća i transparentnost prema obiteljima domaćinima i samim aupairima. Važno je da obje strane u potpunosti razumiju međusobne dužnosti i odgovornosti prije poduzimanja takvog iskustva. Ukratko, agencije koje olakšavaju te sporazume trebale bi osigurati odgovarajuću podršku i nadzor kako bi se izbjegle zlouporabe, iskorištavanja i nesporazumi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here