Home Biznis Otkriven uzrok stravičnog pada burze 6. rujna

Otkriven uzrok stravičnog pada burze 6. rujna

791
0

Računalna prodaja dionica vrijedna 4,1 milijardu dolara bila je odgovorna za ekspresni pad američkih burzovnih indeksa 6. svibnja ove godine, kad je ključni indeks Dow Jones pao za čak 1000 bodova, a cijeli se svijet pobojao da stiže nova, dosad neviđena kriza. To proizlazi iz izvještaja koji su jučer predstavili američka Agencija za nadzor trgovanja vrijednosnicama i Agencija za nadzor trgovanja terminskim ugovorima. Agencije nisu imenovale tvrtku čije je računalo bilo okidač krize, ali samo jedna kompanija, Waddell & Reed iz Kansasa priznala je da je taj dan provela tako visoku transakciju.

Tržište je već bilo pod jakim stresom zbog dužničke krize u Europi. Dow Jones je bio pao za 2,5 posto u trenutku kad je računalni algoritam u roku od 20 minuta prodao 75.000 ugovora vrijednih 4,1 milijardu dolara. Transakcija se odvila na terminskom tržištu indeksa S&P.

Problematični algoritam

Čini se da je problem nastao zbog algoritma koji je trebao osigurati kompaniju od promjena cijena na tržištima, ali učinio je upravo suprotno. Od trenutka kad se prolomila vijest o ogromnoj prodaji dionica, svi su ju počeli pratiti, pa je S&P pao za tri posto u samo četiri minute.

Do kraja dana situacija se bila smirila, ali incident je pokazao ranjivost burzi u vrijeme kad se elektronsko trgovanje sve više približava klasičnom.

SEC je na problem odgovorio uvođenjem pilotskog programa u trajanju od šest mjeseci. Po tim pravilima, svo trgovanje na indeksima S&P i Russell 1000, pri kojemu dionice rastu ili padaju za deset posto ili više u roku od pet minuta, mora biti zaustavljeno na još pet minuta. (index.hr)

Previous articleBela nedeja na Kastvu
Next article2 slabija potresa na Krku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here