Home Vijesti Otvoren 24. riječki nautički sajam – Nautica ’08

Otvoren 24. riječki nautički sajam – Nautica ’08

1615
0

24. riječki nautički sajam održat će se od 24. – 28. rujna 2008., na prostorima Gata Karoline Riječke i Rive Boduli. Na sajmu će se predstaviti 151 izlagač, s više od 100 plovila, koja će biti izložena na kopnu i u moru, a bit će ponuđena i ostala ponuda programa nautičke i prateće industrije. U sklopu sajma bit će održana i 13. izložba inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Sajam prate i brojni sponzori.

Nautica je najstariji nautički sajam na hrvatskim prostorima koji nautičarima i nautičkom turizmu nudi širok spektar aktualne svjetske ponude, ali i motivira, propagira i pokreće domaću proizvodnju i ponudu, dajući tako značajan doprinos razvoju domaće nautičke proizvodnje, naglasio je predsjednik organizacijskog odbora, Ivan Vanja Frančišković.

Sajam i ove godine uživo prezentira plovila domaće i svjetske proizvodnje, dok zastupnici inozemnih proizvođača imaju pripremljenu i katalošku ponudu za ekskluzivne kupce visokih prohtjeva, rečeno je na predstavljanju Sajma. Zahvaljujući plutajućim pontonima što ih proizvodi Ingemar, službeni dobavljač i tehnički sponzor Nautice, posjetitelji će i ove godine moći uživati u bogatoj međunarodnoj nautičkoj ponudi u prirodnom ambijentu.

Posebna atrakcija ovogodišnjeg Sajma bit će skandinavski jedrenjak BENTE DORTE sagrađen u Danskoj 1929. godine. Riječ je o dvadesetitri metra dugom brodu koji je do 1991. godine plovio kao ribarski brod, a koji se nakon temeljitog uređenja, sada koristi u turističke svrhe. Posjetitelji će također tijekom sajma imati priliku razgledati Rijeku s morske strane na turističkom jedrenjaku ADONIS.

Sajam će imati i bogatu ponudu opreme svega onoga što neizbježno ide uz plovila i navigaciju: satelitsku navigaciju i brodsku elektroniku, jedra, boje i lakove, poliesterske smole i kompozitne materijale, kormilarske uređaje, palubnu opremu, hladnjake i ostalu ugradbenu opremu, inox opremu, opremu za marine, ribolovni pribor, rekvizite za plažu i razonodu, nautičku odjeću i obuću, a uz to bit će i bogata ponuda stručne literature i kartografije.
 
Poseban ocjenjivački odbor sajma i ove će godine dodijeliti dvije Velike nagrade za najuspješnije izlagače, kao i više Zlatnih jedara za najkvalitetnije izloške u pojedinim segmentima nautičke ponude.
Tijekom godina mnogi brodograditelji za prvo predstavljanje i promociju svojih plovila izabrali su upravo riječki nautički sajam. Tako će na ovogodišnjem sajmu biti predstavljene premijere i noviteti od kojih će neke biti prikazane i prije sajma u Genovi.

Dugogodišnja sastavnica nautičkog sajma je i tehnička kultura odnosno izložbe edukativnog karaktera. Tako će Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja Rijeka na svom izložbenom prostoru predstaviti makete starohrvatskih brodova, nacrte i umjetnička djela s pomorskim motivima. Prirodoslovni muzej Rijeka postavit će izložbu fotografija “Prirodna baština otoka Suska”.

U sklopu sajma NAUTICA, održava se i 13. izložba inovacija u pomorstvu i nautičkom turizmu na kojoj će se predstaviti 40 inovatora sa 43 inovacijelizacije. Kao i prošlih godina najuspjelije inovacije bit će nagrađene Zlatnim jedrom.

Radno vrijeme sajma je od 10 do 19 sati, a ulaznica stoji 25,00 kuna. Cijena ulaznice za umirovljenike je  15,00 kuna. Djeca do 12 godina u pratnji roditelja imaju besplatan ulaz, kao i organizirani posjeti učenika i studenata, pod vodstvom profesora. (rijeka.hr)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here