Vijesti

Otvoreni javni pozivi za dodjelu sredstava za građanske inicijative i ozelenjivanje grada

Otvoreni javni pozivi za dodjelu sredstava za građanske inicijative i ozelenjivanje grada

U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture otvoreni su Javni pozivi za dodjelu potpora za projekte građana u programima Civilne inicijative i Zeleni val.

Javni pozivi objavljeni su u sklopu kampanje „Uključi se!“, koja svojim nazivom poziva na akciju i promjenu, a ima za cilj uključivanje velikog broja građana i građanki Rijeke i Primorsko-goranske županije u projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Uspjeh ovog važnog projekta umnogome ovisi o uključenosti lokalne javnosti. Titulu Europske prijestolnice kulture možemo shvatiti kao životnu priliku za promjenu i boljitak naše županije, grada, naselja, kvartova, parkova, ulica i balkona. Mogućnosti su brojne, a dobrodošle su sve ideje i inicijative koje imaju jedan motiv – učiniti Rijeku boljim mjestom za život.

Ukoliko već imate ideju o projektima koji društvenom, umjetničkom i kulturnom akcijom podižu kvalitetu života u gradu, svakako iskoristite priliku i prijavite se na Javni poziv za dodjelu potpora za projekte građana u programu Civilne inicijative.

Primjerice, možete predložiti povezivanje i druženje ljudi kroz korisne ili edukativne aktivnosti. Postoji zgodan primjer toga koji uključuje organizirani popravak malih kućanskih aparata, bicikli, odjeće, računala, na jednom mjestu na kojem mogu biti dostupni alati za popravak, ali i osigurana razmjena vještina i znanja među ljudima, uz druženje i iskustvo zajedništva.

Možete predložiti povezivanje društveno korisnog rada kroz kulturu i umjetnost. Jedan postojeći primjer toga su tzv. umjetničke terapije u kojima se kroz slikanje, glazbu ili pisanje pomaže različitim skupinama ljudi. Ako ste kreativni ili poznajete kreativce koji bi s vama vodili takve aktivnosti i ako znate s kojom osjetljivom skupinom bi se povezali u cilju pomoći, osmislite i ponudite takav prijedlog.

Prijaviti se može i, primjerice, uređenje zapuštenog parka u okolišu zgrade, organizirati tjelovježbu za uže ili šire susjedstvo ili pak predložiti oblike ulične umjetnosti kojom bi neki dio grada postao atraktivnijim i zanimljivijim.

S druge strane, program Zeleni val potporama podržava projekte koji doprinose urednijim i zelenijim javnim prostorima te sugrađane potiču na ekološki odgovorno ponašanje. Tako građani mogu predložiti formiranja urbanih vrtova, čišćenja određenih lokacija, reciklaže, kompostiranja, sadnju raznog bilja i slično.

Možete predložiti bilo kakvo zeleno uređenje koje ne zahtijeva građevinsku dozvolu i koje namjeravate provesti na javnim površinama koje su nam svima zajedničke. Također, možete predložiti i ekološko-edukativne akcije koje biste proveli na nekom javnom prostoru, a koje svima mogu skrenuti pažnju na važnost očuvanja prostora u kojem živimo.

Primjerice, možete osmisliti sadnju ljekovitih, mirisnih ili jestivih biljaka negdje gdje zelenila uopće nema i gdje vam oku nedostaje. Možete predložiti osnivanje urbanog vrta na nekom prostoru na kojem ćete sa svojim susjedima ili prijateljima uzgajati povrće i dijeliti plodove svoga truda.

Svakako u okviru Zelenog vala možete predlagati i čišćenja okoliša, postavljanje vrećica za pseći izmet, postavljanje klupa i sličnih detalja kako bi postojeće površine unaprijedili i uljepšali.

Svoje prijedloge mogu davati i sve one skupine građana koje o reciklaži, kompostiranju, permakulturi i sl. znaju više od drugih. Bilo dobro podijeliti znanje i uključiti sve znatiželjne što konkretnije u ove teme.

Javni poziv za dodjelu potpora za projekte građana u programima Civilne inicijative i Zeleni val uključuje pojedinačne potpore projektu od minimalno 10.000, a maksimalno 30.000 kuna. Prijedloge građani mogu uputiti kao skupina od najmanje troje građana ili, ako imaju udrugu – kao formalna udruga. Jedan prijavitelj može na javni poziv predati do tri prijedloga.

Natječaj je otvoren do 23. studenog 2018. godine u 16 sati, a prijave se predaju isključivo elektroničkim putem, na službenoj mrežnoj stranici kampanje Uključi se!, na kojoj se nalaze i detaljnije informacije o natječajima.

U slučaju potrebe, prijavitelji se mogu obratiti odgovornim osobama za administrativnu pomoć svakim radnim danom i subotom od 8 do 20 sati u prostorijama RiHuba (Ivana Grohovca 1/A – bivši Bernardi).

Prijedloge će procjenjivati Vijeće građana, a prednost će imati projekti koji imaju jasno definirane potrebe lokalne zajednice i ciljanih skupina i jasnu viziju kako aktivirati zajednicu, odnosno projekti koji su inovativni, održivi, izvedivi i javno dostupni građanima.

Do 9. studenog traju prijave za sudjelovanje u radu Vijeća građana. Prijaviti se mogu građani svih dobnih skupina.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Još jedan dan bez kiše, a onda stižu oluje i veliko zahlađenje!

spMarch 16, 2019

Hrvatski vojnik u Rijeci osuđen zbog ratnog zločina

spMarch 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.