Home Mozaik Ova žaba je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, evo zašto

Ova žaba je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, evo zašto

165
0
pexels pixabay 45863

U brazilskim šumama otkrivena je najmanja žaba na svijetu. Prosječna dužina žabe Brachycephalus pulex je 7.1 mm. To je najmanji kralježnjak koji je ikada postojao, te je zato uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda.

Žaba je otkrivena 2011.

Dug je tek nešto više od sedam milimetara. Otkriven je 2011. u brazilskim džunglama i mogao bi biti najmanji kralježnjak u prirodi. Naime, riječ je o Brachycephalus pulex, žabi opisanoj u nedavnoj studiji Državnog sveučilišta Santa Crux. Istraživanje je proučavalo njezinu veličinu, anatomiju i prilagodbe kroz koje je morala proći kako bi dosegla tako male dimenzije. Prema autorima istraživanja, objavljenog u časopisu Zoologica, evolucija s kojom se morala suočiti brazilska žaba buha (ovo je njezin naziv) onemogućuju bilo kojem kralježnjaku da ide dalje. Manji od toga ne možeš postati, barem ne ako i dalje želiš imati koščati kostur.

Istraživanje nije bilo jednostavno

“Ova žaba službeno je najmanja žaba i najmanja vrsta kralježnjaka koja postoji” kaže Wendy Bolaños, herpertologinja na sveučilištu Santa Cruz koja je surađivala u istraživanju.

“Mogu vas uvjeriti da identificiranje najmanje žabe na svijetu nije bilo jednostavno.”

Mužjaci manji od ženki

Brachycephalus pulex je prvi put opisan 2011. godine, ali bili su potrebni deseci mjerenja primjeraka kako bi se potvrdila prosječna veličina vrste. Nakon proučavanja 46 primjeraka oba spola, te pomne analize njihovih spolnih žlijezda kako bi potvrdili da se radi o odraslim jedinkama. Znanstvenici su utvrdili prosječnu duljinu od 7,1 milimetara za mužjake, odnosno 8,15 za ženke, koje su kod žaba uvijek najveći spol.

Istraživanje potvdilo duljinu

Potvrda rekorda je zahtijevala pažljivo proučavanje desetaka primjeraka izravnog protivnika, žabe Paedophryne amauensis porijeklom iz Papue Nove Gvineje. Na kraju se analiza zaustavila na prosječnoj duljini od 7,7 milimetara (po mužjaku). Ukratko, za 0,6 milimetara naslov ide brazilskim buhama. Zasluženo priznanje, s obzirom na to što su morali žrtvovati da bi dosegli mikroskopske dimenzije. Imaju samo tri prsta na svakoj nozi, ne mogu skakati, gluhi su i zamijenili su sve kosti tijela hrskavicom, dio kralježnice i lubanje.

Najmanji kralježnjak uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda

Prednosti su dobivene u smislu fizičke i prehrambene sigurnosti (potrebne su im male količine hrane) veće od nedostataka koje nameće mala veličina. Ovo je rekord koji je teško oboriti, zato je uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda. Studija iz 2022. godine izračunala je da kralješnjaku ispod 6 milimetara postaje nemoguće napraviti mjesta za stanice potrebne njegovim organima za dovoljnu količinu jaja. Upravo zbog razloga što su samo milimetar udaljeni od minimalne granice, brazilske žabe buhe su najmanji kralježnjak na našem planetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here