Home Sport Ovako dalje ne ide

Ovako dalje ne ide

764
3

Aktualna događanja u vrhu HNS-a u drugi su plan gurnula financijske probleme s kojima se većina prvoligaša svakodnevno susreće. Uz već otprije poznate davljenika poput Karlovca, Šibenika ili Varaždina, svakim danom sve je lošije stanje i u većini preostalih klubova, čast izuzecima.

U pokušaju pronalaženja izlaza iz financijskog blata domaćeg nogometa, na Kantridi je danas predstavljen program Održivog rješenja za financijsku krizu u HNL-u. Osnovna pretpostavka je smanjenje lige na deset klubova što bi natjecanje učinilo zanimljivijim.

Ova je inicijativa pokrenuta davno prije i nije usko vezana s posljednjim događanjima u HNS-u. U našem nogometu vlada dužnička kriza u kojoj klubovi nemaju definirane izvore prihoda. Danak tome plaćaju svi, gledatelji, igrači i sami klubovi. Nogomet je prije svega bussines. Naša je procjena da u Hrvatskoj ima 500 tisuća domaćinstava koja tv signal prate putem raznih IPTV pružatelja usluga. Sadašnji ugovor s MaxTV-om, koji mi u klubovima nismo vidjeli, donosi oko 15 milijuna kuna godišnje. Potpisan je na pet godina, ali moramo raditi na tome da domaći nogomet dođe u što više domova i da se taj prihod poveća, za duplo. Postojeći ugovor je važeći, ali zašto ne raditi na poboljšanjima? Nužno je stvoriti i pool domaćih javnih tvrtki, koje ionako ulažu u sport, i tu bi se mogla stvoriti masa od oko 30 milijuna kuna koja bi se za razliku od dosadašnje prakse raspodijelila ravnopravno. Uz participaciju lokalnih samouprava i sportskih kladionica koje u ponudi imaju domaći nogomet dolazimo do iznosa od oko osam milijuna kuna godišnje po klubu. To bi bila inicijalna sredstva na koji svaki prvoligaš može računati na startu sezone, a naravno dodatno se budžeti mogu individualno povećavati dodatnim sponzorima ili iz transfera igrača, obrazložio je plan predsjednik HNK Rijeke Robert Komen.

Ovaj bi plan najviše pomogao manjim klubovima. Dosadašnji modeli nisu bili funkcionalni jer su bili promašeni. Moramo se odmaknuti od dosadašnje prakse. Ne smijemo više biti taoci borbe centara moći u našem nogometu. Ako cijela ova aktualna priča u HNS-u završi tako da jedan sjaši, a drugi uzjaši opet ćemo biti u problemima. Samo se priča o osobama, a nitko ne spominje programe i konkretna rješenja, istaknuo je član Izvršnog odbora riječkog prvoligaša Marko Boras Mandić.

Ne zaživi li ovaj ili neki drugi, možda i bolji program, hrvatskom klupskom nogometu prijeti bankrot i amaterizacija, koja, zaključeno je danas na Kantridi, ne bi bila dobro rješenje. (radio rijeka)

3 COMMENTS

 1. Tko je Marko Boras Mandić ili Komen

  Tko su to drugovi koji megiraju odgovornost gdje je danas Rijeka

  Milenkovic – cime se on bavio do sada, nikada sportski direktor

  Komen – 2 godine neyaposlen pa postane prijecednik Rijeke

  Obresnel – suti

  Armada – suti…….di je sada Denis P, sta sada ne skace po Obrsnelu

  Mone, sve jedan do drugog

 2. Osobno mislim da bi amaterizacija nogometa bila riješenje. Onaj tko voli svoj klub Rijeku, na kilometar vidi da ti tzv.
  profesionalci su preplaćeni za kvalitetu koju daju svojim igrama. Država i lokalna samouprava nemaju novaca za
  nogometaše i sve one okolo koji jako dobro žive od nogometa. Cijela je država u banani, pa je i shvatljivo da je i
  nogomet u istoj situaciji.. Dobar je korak natrag, da bi se sutra krenulo dva naprijed pa i u nogometu. Gurati ove
  tzv. profesionalce i na primjeru Dinama je vidljivo da je neproduktivno.

 3. Što fali amaterizaciji? Klubovi ionako služe za pranje novca političara. Sad kad se nema što prati onda se pokušava izmisliti neki novi sistem financiranja. Profesionalizam znači dd. ili doo tj. što zaradiš -potroši. Koliko mogu nogometaši zaraditi?Što se mene tiče koliko hoće kad plate porez kao i ostale tvrtke. Ja ću platiti kartu kad me bude zanimala utakmica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here