Home Food & Travel Ovo je prva zemlja na svijetu koja se oprostila od mesa

Ovo je prva zemlja na svijetu koja se oprostila od mesa

408
0

Danska predstavlja plan za poticanje potrošnje i proizvodnje proizvoda biljnog podrijetla. Ministar poljoprivrede: “Ovo je budućnost”

Danska bi mogla biti prva zemlja na svijetu koja će izbaciti mesne proizvode iz prehrane svojih građana. Vlada u Kopenhagenu je proteklih dana objavila akcijski plan koji ima za cilj povećati proizvodnju i potrošnju biljne i klimatski prihvatljive hrane kroz financijsku potporu javnom sektoru, industriji i centrima za istraživanje i razvoj.

Akcijski plan s jedne strane potiče povećanje potrošnje proizvoda biljnog podrijetla, usredotočujući se prije svega na jelovnike školskih menza i općenito u javnom sektoru. S druge strane, Danska želi postati svjetska sila u proizvodnji hrane “biljnog podrijetla”, uključujući i imitaciju mesa, te će za to poticati istraživačke i razvojne aktivnosti, obuku kuhara i start-upove. Ovaj plan je dodatak fondu od 100 milijuna eura pokrenutom početkom ove godine za promicanje ove vrste proizvoda.

Prema izračunima Ministarstva poljoprivrede, razvoj prehrambene industrije koja se bazira na alternativi mesu, mogao bi u državnu blagajnu donijeti prihod od 3,5 milijardi eura (uključujući uštede za zdravstvo) i otvoriti oko 27 tisuća radnih mjesta. Za ministra Jacoba Jensena, “biljna hrana je budućnost”: prijelaz s mesa “je neophodan” i “nema sumnje da prehrana bogatija biljkama pomaže poboljšati našu klimatsku sliku”, dodao je.

Previous articleKoncert Laibacha u Rijeci odgođen zbog lošeg vremena
Next articleRadni sastanci na daljinu: kako vratiti učinkovitost i kvalitetu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here