Home Food & Travel Ovo su najčudnija jela na svijetu, neka nisu za ljude slabijeg želuca

Ovo su najčudnija jela na svijetu, neka nisu za ljude slabijeg želuca

633
0

Vodimo vas od Azije do Meksika u otkrivanje najčudnijih jela na svijetu.
Neka će vam se činiti normalna, ali druga sasvim neobična i nejestiva.
U svakom slučaju nadamo se da ćete se zabaviti čitajući ovaj članak, samo molim vas: Oni koji su slabog želuca, neka proskoče čitanje!

ESCAMOLE – MEKSIKO
Escamole su ličinke jedne vrste vrlo agresivnog mrava koji živi u korijenu agave. Konzistencija im je prilično želatinozna, a okus prisjeća na suho voće. Prže se na maslacu s dodatkom meksičkih začina, a serviraju se s tortiljama. To jelo postaje sve popularnije, a zovu ga još „meksički kavijar“.

SON HUA DAN – Kina
Stoljetna jaja su vrlo neobična poslastica. Kinezi ostavljaju jaja 100 dana u mješavinu gline, pepela, soli i riže. Na kraju tog razdoblja bit će neobične boje, od zelene do crne. Miris je žestok i samo oni koji imaju dobar želudac uspjet će se upustiti u kušanje te „delicije“!

PRŽENI SKAKAVCI – Azije i Afrika
U posljednje vrijeme kukci su postali vrlo popularna hrana. Nekad su se jeli samo u Aziji i Africi, ali se sad konzumiraju u cijelom svijetu. Skakavci se prže, a tko ih je kušao kaže da su slični skakavcima…hmmm!

FUGU (NAPUHAČA) – Japan
Napuhača spada u red otrovnih riba. Ovo su ime dobile po svojstvu što se mogu napuhati poput balona pa su u engleskom jeziku poznate kao balloonfish ili na natijanskom pesce palla. Kad su u opasnosti, stvaraju otrov koji je 200 puta jači od cijanida. On se koncentrira u jetri, reproduktivnim organima i crijevu, dakle dijelovima tijela koji se ne konzumiraju. Međutim postoji problem da kad bi samo mali dio otrova došao u dodir s ostatkom mesa, moglo bi doći do fatalnih posljedica. Zato su Japanci razvili veliko umijeće u pripremi fugua na način da izbjegnu nepoželjne rezultate. Budući da postoji velika opasnost da nešto krene po zlu, fugu smiju pripremati samo chefovi koji su prošli za to specijalni tečaj. Oni obrađuju, pripremaju i serviraju fugu. Kad se pojede dobro pripremljeni fugu, jedino se u jeziku osjeća lagana obamrlost.

HAKARL – Island
Hakarl je jelo vikinškog porijekla, a to je ustvari sušeno meso morskog psa koje u tim krajevima sadrži veliku količinu mokraćne kiseline zbog koje isto nije prikladno za konzumaciju. Stoga postoji posebna tehnika pripreme. Morski pas se čisti, reže na fete i zakopa u pijesak gdje meso mora mjesecima fermentirati kako bi se oslobodilo mokraćne kiseline. Nakon toga se 4 mjeseca suši na zraku i tek se onda može konzumirati. Kažu da ima miris amonijaka i vrlo izraženi okus ribe.

KAVA KOPI LOWAK – Indonezija
Kopi lowak je najskuplja kava na svijetu, a cijena je 550 eura/kg. Proizvodi se isključivo u Indoneziji. Sva ta posebnost i visoka cijena proizlaze iz vrlo složenog procesa obrade. Sočna zrna kave se daju cibetkama (životinjice koje nalikuju mačkama). Ona fermentiraju u njihovom probavnom traktu, a zatim se skupljaju iz njihovog izmeta. Nakon toga prelaze fazu čišćenja i prženja. Tko god je pio tu kavu, tvrdi da nalikuje čokoladi (!?)

Previous articleUzvanik odustao otići na vjenčanje jer nije imao dovoljno novaca za “kuvertu”
Next articleOva mama ne koristi tanjure, hranu servira direktno na stolu VIDEO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here