Home Mozaik Ovu hranu nikako ne stavljajte u frižider: Evo zašto može biti opasno

Ovu hranu nikako ne stavljajte u frižider: Evo zašto može biti opasno

120
0

Svi se volimo prepustiti kulinarskim iskušenjima vlastite izrade, ali nakon toga dolazi pitanje pravilnog skladištenja jela.

Naravno, hladnjak je najbolje mjesto za to, no treba li prvo pričekati da se posuda ohladi pa je tek onda stavljati? Sve je to važno, jer inače možete oštetiti hladnjak, a u hrani se mogu pojaviti štetne bakterije.

Zašto ne staviti toplu hranu u hladnjak?

U užurbanoj svakodnevici često moramo kuhati večeru. Većina ljudi čeka da se jelo ohladi, neposredno prije stavljanja u hladnjak. Ipak, ponekad svatko može pogriješiti i staviti hranu koja je još vruća, što će s vremenom oštetiti hladnjak.

Tome su nas učile naše majke i bake, no je li tako u stvarnosti?

Da, to vrijedi i dan danas, ali postoji jedno malo pojašnjenje. Ako vaš hladnjak ima funkciju za hlađenje hrane, odnosno No Frost ili GRUB, tada možete sigurno staviti čak i topla jela u hladnjak.

Općenito, važno je to utvrditi pri kupnji uređaja, ali i pročitati upute za korištenje, gdje također piše ima li vaš hladnjak funkciju za postavljanje kuhala za vodu. Međutim, ako vaš bijeli prijatelj nema takve pametne značajke, mogli biste se suočiti sa sljedećim problemima.

  1. Hladnjak se može početi odleđivati;

  2. Problemi s kompenzatorom;

  3. Povećanje računa za struju;

  4. Hladnjak će se mučiti;

  5. Proizvodi se mogu oštetiti zbog kondenzacije.

No, sigurno se pitate i zašto postoji ta zabrana, kao i zašto kuhalo za vodu ne možete staviti u hladnjak. I tako, kao što znamo, njegov sustav hlađenja zapravo su cijevi kroz koje obično prolazi freon. U normalnom radu uređaja stvarno radi samo 10,15% vremena, ali ako počnete redovito stavljati vruće stvari, doslovno se počne mučiti i raditi duže. Na taj način značajno se skraćuje njegovo trajanje.

Drugi razlog je što se na taj način stvara kondenzacija koja se nakuplja na unutarnjim stijenkama uređaja i time značajno otežava rad hladnjaka. Realno, motor se počinje preopteretiti, što značajno skraćuje život vašem bijelom prijatelju. Upravo zato ne stavljajte vruću hranu u hladnjak ako ne želite da se ošteti.

Na temelju svega ovoga možemo izvući logičan zaključak da hranu prije nego što stavimo u hladnjak treba ohladiti na sobnu temperaturu kako se uređaj ne bi oštetio. Maksimalna temperatura vašeg posuđa trebala bi biti 30-35 °C, s obzirom da se u suprotnom radni vijek vašeg hladnjaka smanjuje.

Previous articleDinamo prodao Oršića!
Next articlePutin Erdoganu rekao što je uvjet Rusije za pregovore s Ukrajinom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here