Home Kolumne Pametni stanovi za lakši život

Pametni stanovi za lakši život

288
0
Foto: Pexels

Sve češće viđamo da se prave novogradnje ili čitavi kompleksi koji nose epitet „pametnog stana“ ili „pametne zgrade“. Što to uopće znači?

Uz njih se veže pojam SMART HOME sustavi, no jesu li pouzdani i zapravo pametni?

Sustav pametnog stana ili pametne kuće zapravo je sustav na koji se spajaju različiti uređaji u vašem domu. Ovim sustavom ovim uređajima možete jednostavno upravljati uz pomoć nekoliko klikova i to putem svog mobilnog telefona.

A da biste upravljali uređajima u svom pametnom domu, ne morate čak ni biti tamo. Sve to možete učiniti s nekog drugog mjesta. Bitno je samo da imate aplikaciju na telefonu.

Što sve uključuje pametni stan, koje su prednosti i mogućnosti, pročitajte u nastavku.

Što znači pojam “pametan stan”?

Kao što smo već rekli, radi se o sustavu na koji se spajaju različiti uređaji. Ovi sustavi postoje već dugi niz godina u raznim europskim zemljama, no odnedavno su sve češći i na našim prostorima.

Za ove sustave najbolje je instalacije postaviti tijekom gradnje objekata, a naknadno priključiti naknadne uređaje, no uređenje stana po svojoj volji i da “postane pametan” nije komplicirano i nakon izgradnje.

Zahvaljujući svim tim povezanim uređajima, oni mogu međusobno komunicirati, razmjenjivati ​​podatke i na temelju toga obavljati određene radnje.

Moderan pametni stan ima centralno grijanje, protupožarni sustav, video nadzor, protuprovalni sustav i mnoge druge uređaje koji su povezani u jednu cjelinu. Što više povezanih uređaja, to više mogućnosti i pogodnosti unutar takvog stana.

Prednosti i mogućnosti pametnog stana

Ovaj sustav ima veliki broj prednosti upravo zbog povezivanja više različitih sustava, njegove automatizacije i brzine reakcije na određene situacije, što ćemo dodatno objasniti u nastavku teksta.

Podešavanje temperature – toplina doma uvijek je po vašem ukusu

Centralnim grijanjem možete upravljati putem aplikacije na mobitelu. U samo nekoliko klikova možete namjestiti željenu temperaturu, ugasiti ili uključiti grijanje.

Također, pametni stanovi mogu utvrditi je li netko u kući, pa postoji mogućnost postavljanja automatskog grijanja prema tome jeste li izašli iz kuće ili ne. Tako štedite energiju.

Ova kontrola grijanja nudi i mogućnost upravljanja vremena grijanja, a sami možete postaviti u kojim vremenskim intervalima želite koju temperaturu i tako maksimalno olakšati sebi i prilagoditi grijanje svojim potrebama.

Podešavanje rasvjete – više ne morate razmišljati jeste li ugasili svjetlo

Sa sustavom upravljanja rasvjetom možete promijeniti ton svjetla ili ga isključiti ili uključiti samo jednim klikom. Jeste li ikada morali nevoljko ustati i otići do utičnice kako biste upalili ili ugasili svjetlo?

Ne moraš to više raditi. Pametan stan i njegova mogućnost podešavanja rasvjete omogućuje vam da to učinite samo jednim klikom na svoju aplikaciju.

Ako često zaboravite ugasiti svjetla u nekim sobama, postoji mogućnost da sustav detektira da u stanu nema nikoga, te automatski ugasi svjetla. Još jedan način na koji štedite električnu energiju.

Alarmni sustav i video nadzor – za maksimalnu sigurnost

Alarmni sustav može se sastojati od nekoliko različitih uređaja i senzora koji će vaš dom učiniti sigurnijim. Nema potrebe razmišljati o nepredviđenim situacijama, jer će vaš sustav brzo reagirati na njih, čak i kada niste u stanu.

Ako je alarm uključen, senzori pokreta mogu detektirati kretanje i alarm će se uključiti, a dobit ćete obavijest na mobitel putem SMS-a ili e-maila, ali će biti obaviještena i policijska postaja kako bi odmah reagirala u slučaju od provale.

Senzor poplave detektira kvarove na vodovodnim instalacijama i prisutnost vode u stanu. Zbog takve situacije sustav automatski prekida priključak na izvor vode, kako se ne bi povećala materijalna šteta. Ujedno dobivate obavijest i možete reagirati ako niste kod kuće.

A tu je i protupožarni sustav koji detektira prisutnost vatre i dima, daje upozorenje na požar i automatski šalje obavijest te pali aparate za gašenje požara kako bi spriječio daljnje širenje požara.

Video nadzor je tu da Vam omogući nadzor prostorija unutar stana, ispred stana, ali i ispred ulaza u zgradu kako biste znali tko ulazi i zvoni na portafon. A uz videonadzor možete gledati svoju djecu ili kućne ljubimce kada niste kod kuće.

Pametni uređaji – za lakši život

Na tržištu se svakodnevno pojavljuje sve veći broj praktičnih pametnih uređaja, poput pametnih usisavača, hladnjaka ili perilica rublja. Ovim uređajima možemo upravljati na daljinu i olakšati svakodnevne kućanske poslove.

Možete uključiti perilicu dok ste na poslu, a rublje vas čeka. I dok vi prostirete rublje, vaš robot usisavač čistit će kuću umjesto vas. Svi ovi pametni uređaji mogu se umrežiti i upravljati s jednom aplikacijom.

Zahvaljujući ovim sustavima i velikom broju pametnih uređaja vaš život može biti mnogo ugodniji.

Zašto si ne biste olakšali život kad već imate toliko opcija pred sobom? Pametni uređaji mogu naučiti vaše navike i tako vam dodatno poboljšati život, a vama osigurati dodatno slobodno vrijeme?

Osim uštede energije i više slobodnog vremena, treba li još nešto kao razlog za ugradnju pametnog sustava u svoj dom ili kupnju stana u kojem taj sustav već postoji?

Previous articleJapanci se ispričavaju Daliću i žale se da su izgubili od Hrvatske zbog nesporazuma
Next articleSiniša Mihajlović je u mladosti trebao postati igrač NK Rijeke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here