Vijesti

Pavičić i Frančišković optuženi da su osiguranje oštetili za 1,7 milijuna kuna!

Pavičić i Frančišković optuženi da su osiguranje oštetili za 1,7 milijuna kuna!

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Rijeci optužnicu protiv šestero hrvatskih državljana (1951., 1948., 1959., 1954., 1959. i 1948.) zbog počinjenja tri kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i članka 246. stavak 1. KZ-a, a optužnicom je obuhvaćena kao sedmookrivljenik i jedna pravna osoba sa sjedištem u Rijeci. (15. 6. 2018.)

Optužnicom se četvero okrivljenika tereti da bi koristeći svoj položaj i utjecaj kao i pravo donošenja samostalnih odluka u dioničkom društvu koje se bavi osiguranjem imovine odobravali likvidacije i isplate prijavljenih šteta iako za to nije bilo osnova sukladno internim propisima navedenog dioničkog društva. Petokrivljenika se tereti da je izmjenama zapisnika o očevidu i procjeni šteta omogućavao im donošenje ovakvih odluka, a šestookrivljeniku se stavlja na teret da bi s namjerom potaknuo prvih četvero okrivljenika na počinjenje jednog kaznenog djela iz članka 246. stavak 1. i 2. KZ-a.

U optužnici se tvrdi da postoji osnovana sumnja da je šestooptuženi Mirko Pavičić, koristeći prijateljske odnose s drugooptuženim Ivanom Vanjom Frančiškovićem i trećeoptuženom Vesnom Humljak, odgovornim osobama u filijali osiguravajućeg društva u Rijeci, zatražio od njih da se u pokriće osiguranja uzme pomorska nezgoda motorne jahte u vlasništvu njegove tvrtke. U trenucima havarije brodom je upravljao sin Mirka Pavičića, a jahta je bila osigurana policom osiguranja zaključenom u riječkoj filijali Croatia osiguranja. Pavičić se tereti da je tražio pokriće osiguranja, iako je znao da dokumentacija o nezgodi nije potpuna.

Kad je dvoje odgovornih ljudi u osiguravateljskoj kući pristalo na to, prvoosumnjičeni Zoran Zaninović je, kao direktor sektora osiguranja prometa i kredita, odobrio otvaranje štetovnog spisa kojim je pomorska nezgoda uzeta u pokriće osiguranja, tvrdi tužiteljstvo. Tijekom obrade je četvrtoptuženik, kao referent zadužen za navedeni predmet, a nakon nedostatno pribavljene dokumentacije o uzroku pomorske nezgode te izmijenjenog izvještaja o procjeni i visini nastale štete koji je sastavio petooptuženik, obračunao i priznao štetu na plovilu. Poslije odobrenja direktora sektora osiguranja prometa i kredita te nakon što je trećeoptužena potpisala obračun i isplatu štete, Pavičićevoj tvrtki Amec isplaćeno je u tri navrata ukupno oko milijun i 228 tisuća kuna.

Kako je temeljem izmijenjenog izvještaja o procjeni i visini nastale štete Pavičićevoj tvrtki priznat i potpuni gubitak pogonskih motora, koje je Amec naknadno prodao za oko 428 tisuća kuna, na taj se način ta tvrtka ukupno okoristila na teret osiguravajućeg društva za milijun i 656 tisuća kuna, smatra tužiteljstvo.

Midas

View Comments (1)

1 Comment

  1. barba Frane

    June 20, 2018 at 05:21

    frančiškovića poznam 50 god. uvijek je bio LOPOV, koji je lagodno živio, takav je i danas, ali oni su oni pavičić se smije boli ga ………..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Povijesni toponimi po Starom gradu bit će postavljeni krajem ožujka

spFebruary 19, 2019

Rijeka u magli!

spFebruary 19, 2019

Prometna nesreća na Kantridi

spFebruary 18, 2019

Zabio se u ogradu na zaobilaznici kod Matulja

spFebruary 18, 2019

Jedna osoba teže, šest lakše ozlijeđeno u prometnim nesrećama ovog vikenda

spFebruary 18, 2019

20 pripadnika Torcide zadržano zbog neispravnih ulaznica

spFebruary 18, 2019

Krk i Rijeka u subotu najtopliji gradovi u Hrvatskoj

spFebruary 16, 2019

Policija upozorila: Snimat ćemo utakmicu i sankcionirati protupravna ponašanja!

spFebruary 16, 2019

Pješak nastradao na Potoku

spFebruary 14, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.