Home Vijesti Pentagon objavio prognozu o ratu u Ukrajini, predstavili moguće scenarije završetka rata

Pentagon objavio prognozu o ratu u Ukrajini, predstavili moguće scenarije završetka rata

151
0

Ukrajina ne može uskoro povratiti Krim, rekao je Pentagon zastupnicima u povjerljivom brifingu, a prenosi Politico.

Ukrajinske snage vjerojatno neće moći povratiti Krim od ruskih trupa u bliskoj budućnosti, rekla su četiri visoka dužnosnika Ministarstva obrane zastupnicima Odbora za oružane snage u povjerljivom brifingu. Procjena će sigurno frustrirati čelnike u Kijevu koji smatraju povrat poluotoka jednim od svojih glavnih ciljeva.

Nejasno je što je navelo izlagače na tu ocjenu. Ali jasan pokazatelj, kako su prenijele tri osobe koje su izravno upoznate sa sadržajem brifinga od četvrtka, bio je da Pentagon ne vjeruje da Ukrajina ima – ili će uskoro imati – sposobnost istjerati ruske trupe s poluotoka koji je Moskva zauzela prije gotovo deset godina .

Četvrta osoba rekla je da je brifing bio dvosmisleniji, ali poanta ostaje da pobjeda Ukrajine u ofenzivi za ponovno preuzimanje nezakonito pripojenog teritorija nije bila osigurana. Sva četvorica zamolila su za anonimnost kako bi otkrili detalje s tajnog brifinga.

Izlagači su uključivali Lauru Cooper, zamjenicu pomoćnika ministra obrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju, i general-pukovnika Douglasa Simsa, direktora operacija u Zajedničkom stožeru.

“Nećemo komentirati povjerljive brifinge iza zatvorenih vrata niti ćemo govoriti o hipotetici ili nagađati o potencijalnim budućim operacijama”, rekla je glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh. “Što se tiče sposobnosti Ukrajine da se bori i vrati suvereni teritorij, njihova izvanredna izvedba u odbijanju ruske agresije i stalna prilagodljivost na bojnom polju govore sami za sebe.”

Glasnogovornik oružanih snaga Predstavničkog doma odbio je komentirati.

Procjena izvješćivača odražava ono na što je general Mark Milley, predsjedavajući Združenog stožera, aludirao posljednjih tjedana.

“Još uvijek tvrdim da bi ove godine bilo vrlo, vrlo teško vojno izbaciti ruske snage iz cijele Ukrajine ili većine okupiranog teritorija,” rekao je tijekom sastanka Ukrajinskog stožera za obranu u Njemačkoj 20. siječnja. “To ne znači da se to ne može dogoditi. Ne znači da se to neće dogoditi, ali bilo bi jako, jako teško.”

Ruske snage okupirale su Krim od 2014., a poluotok je prepun protuzračne obrane i desetaka tisuća vojnika. Mnoge od tih pješačkih snaga ukopane su u utvrđene položaje koji se protežu stotinama milja sučelice ukrajinskim trupama duž rijeke Dnjepar.

Pitanje ponovnog preuzimanja Krima bilo je sporno već mjesecima, budući da američki i europski dužnosnici inzistiraju na tome da je poluotok pravno dio Ukrajine, dok se često zaustavljaju u potpunom opremanju Kijeva za prodor u to područje.

Jedna osoba upoznata s razmišljanjima u Kijevu rekla je da je administracija Zelenskog bila “bijesna” zbog Milleyevih primjedbi, dok se Ukrajina priprema za velike ofenzive ovog proljeća. Ukrajinci također primjećuju da su američki obavještajni podaci o njihovim vojnim sposobnostima konstantno promašivali cilj tijekom rata koji je trajao gotovo godinu dana.

Govoreći na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu prošlog mjeseca, savjetnik Zelenskog Andriy Yermak odbacio je ideju o ukrajinskoj pobjedi bez zauzimanja Krima.

“To je apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Yermak, dodajući da pobjeda znači vraćanje međunarodno priznatih granica Ukrajine “uključujući Donbas i Krim”.

Ukrajina je opet tražila oružje većeg dometa, uključujući raketnu artiljeriju i navođeno streljivo koje ispaljuju borbeni zrakoplovi i bespilotne letjelice, kako bi gađali ruske zapovjedno-kontrolne centre i skladišta streljiva daleko iza linija bojišnice na Krimu.

Nakon što je SAD u ljeto dao Ukrajini topnički raketni sustav visoke mobilnosti, Rusija je mnoge od svojih najosjetljivijih sredstava pomaknula izvan svog dometa od 50 milja. Bidenova administracija i dalje odbija poslati projektile za lansere koji mogu dosegnuti 300 milja, što bi dovelo u opasnost cijeli Krim.

Predsjednik Predstavničkog doma oružanih snaga Mike Rogers (R-Ala.) rekao je u intervjuu u srijedu da rat “treba završiti ovog ljeta”, stavljajući hitnost SAD-u da brzo opskrbi Ukrajinu za nadolazeću ofenzivu i Kijevu da iskuje jasniji nacrt kako sukob završava.

“Postoji škola mišljenja… da Krim mora biti dio toga. Rusija nikada neće odustati i odustati od Krima”, rekao je Rogers, koji se nije osvrnuo na sadržaj povjerljivog brifinga koji je njegov odbor primio prošlog tjedna. Vladimir “Putin mora odlučiti s čime može otići i proglasiti pobjedu.”

“Što je izvedivo? I mislim da to još nije dogovoreno. Tako da mislim da će naša vlada i čelnici NATO-a morati izvršiti određeni pritisak s [ukrajinskim predsjednikom Volodimirom] Zelenskim oko toga kako izgleda pobjeda,” dodao je Rogers. “I mislim da će nam to pomoći više nego išta da možemo natjerati Putina i Zelenskog za stol kako bismo okončali ovaj rat ovog ljeta.”

Previous articleSnimka napada potvrđuje da su MMA-ovci prvi napali, HGSS-ovca udarili u glavu
Next articleVIDEO Objavljena snimka napada na Platku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here