Home Vijesti Peranić i Poropat protiv Šarara: Javne potrebe u kulturi na popravnom ispitu?

Peranić i Poropat protiv Šarara: Javne potrebe u kulturi na popravnom ispitu?

854
0
foto: rijeka.hr

Za razliku od proračuna za 2021. koji bi u subotu bez problema trebao biti izglasan, problemi bi mogli nastati oko izglasavanja proračunskog dokumenta programa javnih potreba u kulturi. I dok su na raspravi o proračunu, kritike na prijedlog iznosili uglavnom vijećnici opozicije, kada su u pitanju javne potrebe u kulturi kritični su bili vijećnici koji pripadaju skupštinoj većini, prvenstveno oni iz klubova Liste za Rijeku i PGS-a.

Program javnih potreba u kulturi u 2021. godini je vrijedan 3,1 milijuna kuna. Predsjednik Odbora za kulturu Gradskog vijeća Zvonimir Peranić (Lista za Rijeku) istaknuo je kako se iz zapisnika o radu kulturnih vijeća ne može dovoljno kvalitetno iščitati zašto je neki program prihvaćen ili odbijen. Istaknuo je činjenicu kako je cijeli proces proveden bez stručnjaka za područje plesa, jer je članica Kulturnog vijeća dala ostavku početkom rujna.
– Kako iz Odjela za kulturu nisu proveli na vrijeme proceduru izbora novoga člana, proces je proveden bez stručnjaka. To je u suprotnosti sa svim stavovima koje je u prethodnih godinama iznosio pročelnik za kulturu Ivan Šarar. Nadalje, o plesnim su programima odlučivala preostala dva člana vijeća glumci Jelena Lopatić i Damir Orlić. Tako se dogodilo da su projekt koji je neplesni prozvali plesnim, istaknuo je Peranić i postavio pitanje kako su procjenjivali plesne projekte, ako ih nisu znali niti prepoznati plesni projekt.
– Isto je vijeće radilo i van propozicija Poziva, odnosno samovoljno je interveniralo u propozicije Javnog poziva, mijenjalo ih i onda odlučivalo. Iz zapisnika ponovno nije vidljivo koji su razlozi sufinanciranja ili odbijanja pojedinih prijavitelja, kakav je stav spram profesionalni i amaterskih projekata, kakav spram nezavisnih umjetnika i radnika u kulturi. Nakon višegodišnjeg rada na poboljšanju Javnih potreba u kulturi Odjel je vratio stvari na staro i pokazao da u suštini ne postoji volja za poboljšanjem istoga, već se daju nepotpuni materijali puni kontradikcija, rekao je Peranić kojemu je nejasno i zašto jedno vijeće nije vrednovalo uredno pristigli projekt već je samo zaključilo da se isti može javiti na neki drugi Javni poziv.
Za raspravu se potom javio pročelnik Šarar ocijenivši da Peranić dramatizira, a i djelomično obmanjuje vijećnike.

Međutim vijećnici nisu dobili odgovor na pitanje Peranića kako je moguće i jesu li ovako provedene Javne potrebe u skladu sa zakonom ako je u istima sudjelovala buduća članica Kulturnog vijeća Senak Baruška koje Gradsko vijeće tek treba potvrditi?

Ivan Šarar je odgovorio kako Baruška nije radila, nego samo ocjenjivala, ali da na kraju njene ocjene nisu uzete u obzir. Peraniću onda nije bilo jasno kako nije radila ako je ocjenjivala, i zašto je došla ne raditi ocjenjivanje koje se neće uzeti u obzir?

Vijećnik Andrej Poropat (PGS) istaknuo je u raspravi četiri programa iz audiovizualne djelatnosti, gdje su članovi povjerenstva iz Zagreba dodijelili sredstva provoditeljima projekta koji su također iz Zagreba. Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar pojasnio je kako se financiranjem ovih programa Riječani dobivaju filmove o Rijeci, koji se u potpunosti ili djelomično snimaju u Rijeci, a u kojima sudjeluju riječki umjetnici.

Predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat istaknuo je da ovakav prijedlog ne može računati na njegov glas ali je predložio da, ukoliko na glasovanju ne prođe ovaj prijedlog, može sazvati izvanrednu sjednicu u siječnju, kako korisnici programa javnih potreba u kulturi ne bi ostali bez sredstava.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je kako, ukoliko se vijećnici ne slažu s programom javnih potreba, razriješe stara i izaberu nova stručna povjerenstva, koja će na temelju pristiglih prijedloga izabrati nove programe za sufinanciranje, što po njegovoj procjeni ne bi bilo izvedivo u ovom sazivu Gradskog vijeća.

Nakon stanke za dogovor, vijećnik Peranić je istaknuo kako se klub Liste za Rijeku ne slaže s tumačenjem gradonačelnika.
– Kad bi radili u uobičajenim, ne-COVID uvjeti, predložili bi prekid rasprave i odlučivanje na drugoj sjednici s nadopunom materijala na način da se vide svi razlozi za prihvaćanje ili odbijanje pojedinog programa, jer nismo protiv svih programa. S obzirom na to da su tehnički uvjeti takvi kakvi jesu ne znam je li to izvedivo, a preostaje mogućnost da se točka povuče i nadopuni te o njoj raspravlja na sljedećoj sjednici, predložio je vijećnik Peranić.

Gradonačelnik Obersnel je istaknuo da se, ako postoji konačan stav vijećnika da korisnici javnih potreba u kulturi moraju biti isključivo udruge i tvrtke iz Rijeke, izglasa i zaključak u tom smjeru.
– Podsjećam da je već dugi niz godina organizator jednog od najvećih sajmova knjiga u Hrvatskoj, koji se održava u rijeci pod nazivom Vrisak zagrebačka tvrtka VBZ“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here