Home Kolumne Petar Škarpa: Koliko košta odgovornost jednog kolumnista za iznošenje ‘istine’?

Petar Škarpa: Koliko košta odgovornost jednog kolumnista za iznošenje ‘istine’?

228
0
skarpa
Petar Škarpa

Na tekst Kristine Posilović O kulturi i kulturnom turizmu: Koliko košta odgovornost? objavljen na našem portalu pristiglo nam je reagiranje direktora Turističkog ureda Turističke zajednice grada Rijeke Petra Škarpe koje objavljujemo u cijelosti:

Čitajući Vašu kolumnu pod nazivom „O kulturi i kulturnom turizmu: Koliko košta odgovornost“ objavljenu na portalu rijekadanas.com 15.11.2015. godine, dužan sam reagirati na dio kolumne koji se odnosi na bježanje od odgovornosti Turističke zajednice grada Rijeke i direktora Turističkog ureda. Navode koje prikazujete kao istinite ne stoje, već temeljem samo Vama poznatih razloga iznosite zaključke bez obzira na stvarne činjenice.
Turistička zajednica grada Rijeke i ja kao direktor Turističkog ureda ni u jednom trenutku nismo bježali od svoje odgovornosti. Greške u prijevodu talijanskog jezika mrežne stranice Turističke zajednice grada Rijeke uočene su prilikom objavljivanja iste. Naime, par dana prije promocije na mrežnu stranicu Turističke zajednice grada Rijeke dignuta je dostavljena verzija na talijanskom jeziku. Odmah po uočenom propustu agencije u prijevodu angažirana je nova prevoditeljska agencije i svi tekstovi na talijanskom jeziku zamijenjeni su točnim prijevodima. Obrazloženje što se dogodilo i isprika temeljem istog učinjena je na promociji nove mrežne stranice i žao mi je da mediji (Novi list) nisu prenijeli tu informaciju na koju biste se sada zasigurno mogli pozvati kako bi članak bio što vjerodostojniji. Istina je, spomenuta prevoditeljska agencija bila je agencija za prevođenje naših materijala, no zbog loše i neprofesionalno obavljenog posla suradnja je s istom prekinuta. Želim posebno istaknuti da suradnja nije samo prekinuta, već je sav trošak koji nam je uzrokovan neprofesionalno odrađenim poslom nadoknađen u potpunosti od strane spomenute agencije, iako ne dobrovoljno već putem pokrenute ovrhe s naše strane. Dakle, od odgovornosti nitko ne bježi jer u konačnici od odgovornosti se niti ne može pobjeći.
Vezano za Strategiju razvoja kulturnog turizma grada Rijeke 2015. – 2020. moramo Vam skrenuti pozornost da istu nije napisao „lokalni moćnik“ već su u njenoj izradi sudjelovali mnogi kulturni i turistički djelatnici pod vodstvom tima na čelu s dr.sc. Danielom Angelinom Jelinčić. Za koordinaciju provedbe Strategije, kao i niz drugih strategija, zadužena je Turistička zajednica grada Rijeke i sviđalo se to Vama ili ne, učinit ćemo sve što je u našoj moći da provedemo zacrtano. Možda Vama nije jasno da Turistička zajednica zastupa interese turističkog gospodarstva, koji u konačnici i financira naš rad i kojem svakodnevno odgovaramo za svoj rad.
Jasno nam je da ste očito iznoseći neistinite podatke htjela prikazati podatke na način kako bi Vaša kolumna dobila smisao koji želite. Kao jednom ozbiljnom portalu za lokalne tematike htjeli bi Vam ovim putem ukazati na još jedno „bježanje“ odgovornih od preuzimanja krivice odnosno dijela krivice. Naime, Rijeka je i ove godine ostvarila povećanje turističkog prometa za više od 20%, pa pretpostavljamo da se „loše“ vođenje turističke politike ovog grada može gledati i kroz Vaše crne naočale, no nama je ipak draže da to gledamo kroz realne i dokazive činjenice.
Na kraju, dozvolite i meni da Vas pitam – Koliko košta odgovornost jednog kolumnista za iznošenje „istine“? Bez detaljnog izračuna, naknada dobivena od strane „lokalnog političara“ Vama, a nama neistine i laži u interesu „više politike“, neznanja i nezainteresiranosti.
Dragi roditelji, none i nonići, tete i stričevi i dalje učite djecu da se ispričaju kada pogriješe, vjerujemo da nećete imati kolumnistu u obitelji, ali možete biti sigurni da će hodati gradom uzdignute glave i neće govoriti/pisati neistine zbog „viših“ interesa.

Previous articleVojvodina – Primorje EB 6:13
Next articleOgraničen pristup besplatnom bežićnom internetu Grada Rijeke

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here