Home Kolumne Pismo drugu Hasanu

Pismo drugu Hasanu

2985
0
Piše: Livio Defranza

Piše: Livio Defranza
Piše: Livio Defranza
Druže Hasane, pišem ti jer mediji u zadnje vrijeme često pričaju o tebi. Kažu da želiš ukinuti sredstva za jedini manjinski dnevni list na području ove države. Ono što nije uspjelo u najmračnijim danima komunizma, to ćeš možda ti uspjeti svojom odlukom u 2016. godini.
Zašto kažem najmračnijim danima komunizma? Zato što su ne tako davno, nakon Drugog svjetskog rata, Talijani uz njemačku manjinu bili oni koji su platili jednu od najvećih cijena. Brisanje dvojezičnih znakova ulica, gašenje škola, pritisci za odlazak, otkazi i zastrašivanja na poslu, nacionalizacija…U kratkom vremenu Talijani u Istri i Rijeci su od najbrojnije etničke skupine pali na manje od 10 posto. Tko im kriv reći ćeš, i tako od njih nikakve koristi…No, zamisli kakve su budale ti Talijani, neki od njih su ostali tu živjeti sve do današnjih dana. U trenucima kad je Republika Hrvatska tražila samostalnost, neki od njih su koristili znanje svog materinjeg jezika da usmjere talijansku javnost u korist tada mlade hrvatske države koja je u ratnom vihoru tražila saveznike po Svijetu, angažirali talijanske humanitarne udruge da dođu pomoći ovdašnjim izbjeglicama, prevodili stavove mlade države na talijanski jezik .
Neki od njih su čak i otišli u rat vjerujući da će im ta država jednoga dana čuvati manjinska prava i neće gasiti manjinske listove. Zamisli kako su naivni bili!
Kako može jedan manjinski list dobivati novce od države ako ne postoji tržišna komponenta? Druže Hasane, vjerujem da kad si radio kao povjesničar u jednom državnom institutu nisi imao previše na umu o tome koliko je tvoje radno mjesto tržišno usmjereno. Dapače, u to vrijeme je dosta ljudi gubilo posao, a mnoge firme su si mogle postaviti pitanje “Zašto plaćamo tako visoke poreze i moramo davati otkaze, kad se novci od tih poreza troše na bezbrojne državne institucije bez jasnog cilja i rezultata”.
Nije mi namjera omalovažavati tvoje bivše radno mjesto, samo želim reći da je tržišna komponenta prilično proziran argument. Više bih te cijenio da otvoreno kažeš “Idu mi na živce Talijani i općenito manjinci, neka odu živjeti negdje drugdje”.
Ono što je najveća ironija, druže Hasane, je to da ti kao navodno radikalni antikomunist udaraš po skupini koja je najviše osjetila posljedice tog komunizma. Ako si “prava faca”, ugasi i talijansku redakciju Radio Rijeke, ugasi talijanske škole, Talijansku dramu i ostale manjinske institucije. Neka Hrvatska konačno postane homogena masa velikih Hrvatina. Ima samo jedan problem: što ako se takva Hrvatska opet nađe u nevoljama, tko će agitirati svoje matične države da opet pomognu Hrvatskoj?
Obratit ćemo se tvom institutu za pomoć.

Previous articleObersnel prihvatio zahtjeve vozača Autotroleja?
Next articleRiječani bez final 6 Lige prvaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here