Home Biznis Pizzerije u Trstu na čudu zbog nedostatka drva za krušne peći; ljudi...

Pizzerije u Trstu na čudu zbog nedostatka drva za krušne peći; ljudi masovno kupuju drva za ogrijev

235
0

Tršćanski uvoznici potvrđuju: “Iz inozemstva su blokirali izvoz, kriv je rat u Ukrajini”

Drva za ogrjev više nema ni na jednom prodajnom mjestu, peleti su također pri kraju, a cijena oba goriva je udvostručena. Takvo je stanje, ne samo u Trstu, nego u cijeloj regiji Furlanija Julijska Krajina i Italiji, što potvrđuju trgovci u Trstu i pokrajini. Oni koji su zimu bili spremni dočekati ispred peći i kamina kako bi izbjegli troškove plina, a drva i pelete uglavnom kupovali ljeti, neće imati lak život.

Razlog je uglavnom rat u Ukrajini, kako je objasnilo osoblje La Combustibile Srl u San Dorligo / Dolini: “Mnogo materijala dolazi iz Rusije i Ukrajine i zatim se uvozi u druge istočne zemlje, kao što su Bosna, Srbija , Hrvatska i Rumunjska, a odatle stiže u Italiju. Uz rast cijena plina, u travnju i svibnju je došlo do velike potražnje za drvetom, toliko da su te zemlje odlučile blokirati izvoz na dva ili tri mjeseca kako bi pogodovale unutarnjem tržištu. U početku su radije prodavali proizvod u inozemstvu nego po niskoj cijeni u vlastitom tržištu, tako da je sada za naše domaće tržište ostalo vrlo malo.” THE

Naime, nakon blokade izvoza u Bosni (iz koje je dolazio najveći dio drva), tvrtke Fvg pokušale su pronaći nova tržišta u Rumunjskoj, Austriji i Hrvatskoj. Te su zemlje vrlo brzo iscrpile maksimalnu izvoznu kvotu koju je odredila EU, s obzirom na veliku potražnju. Italija je sada u ozbiljnim poteškoćama, kao i regija Furlanija Julijska Krajina, koja je stavila ruke na svoje šumske resurse, posebno u području Trbiž/Tarvisio i Cansiglio. Međutim, nema dovoljno drva za zadovoljavanje regionalnih potreba.

“Iako se cijena udvostručila – objašnjava vlasnik Italpetrolija u riječkoj ulici (Strada di Fiume) – mnogi bi kupci ionako bili voljni kupiti, ali nije ostalo ništa. Blokada izvoza iz BiH trajat će do kraja rujna, ali bi se mogla produžiti.

Povećanja su čak veća od 100 posto, objašnjava Gianfranco Glavina iz Est Consulting Wholesale u Via Costalunga: “Veleprodajna drvena paleta koštala je 110 eura 2021., ove godine između 220 i 240 eura bez PDV-a, ali sada roba nije dostupna. ‘ Čak je i pelet, ono malo što je ostalo iz Hrvatske, gotov. Slovenija i Hrvatska, kao dio EU, moraju podlijegati zakonskim ograničenjima i sada su srezale sve što im je bilo dopušteno. Javili su mi se neki moji klijenti iz same Slovenije jer više ništa ne mogu pronaći. Sumnjam da će se izvoz ponovno otvoriti u listopadu, moglo bi sve stati do sljedeće godine.”

Budući da javni parkovi podliježu propisima EU-a, u Italiji, ali iu inozemstvu, neki se okreću ‘crnom’ tržištu, odnosno privatnicima koji posjeduju šumovitu zemlju i prodaju svoja drva po cijenama, uvjeravaju neki svjedoci, ne previše nižima od trenutačne tržišne cijene. Dovoljno je reći da bi u Italiji, prema procjenama zadruge Legno Servizi di Tolmezzo, ilegalna trgovina ogrjevnim drvetom rezultirala utajom poreza od preko 180 milijuna eura, od čega oko 9,5 od neplaćanja PDV-a.

“Pitam se kako će preživjeti pizzerije – zaključuje Glavina – traže određeni rez, debljine 45 centimetara, što je ionako bilo teško dobiti prije krize. Oni koji imaju i plinsku peć moći će ispeći pizzu po vrlo skupim cijenama, ostali ne znaju kako će. Namještaj nije moguće ni spaliti jer sadrži otrovne tvari. Srećom, imam drugog posla, ali za one koji ovise samo o drvu bit će jako teška zima”.

Previous articleNjemačka ipak neće (još) ugasiti svoje nuklearne elektrane
Next articleObjavljene nove cijene goriva: Dizel ide gore, benzin pojeftinjuje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here