Home Vijesti Planetarij otvara vrata u travnju

Planetarij otvara vrata u travnju

1155
0

Astronomski centar Rijeka na Svetom Križu svečano će otvoriti svoja vrata početkom travnja. Prema riječima direktora Rijeka sporta Zlatana Hreljca, predstoje još završni hortikulturalni radovi na vanjskom uredenju okoliša, završna obrada interijera, funkcionalno provjeravanje instalacija i montaža projektorske opreme u planetariju, a tehnički pregled zakazan je za 27. ožujka. Tako se službeno otvorenje zdanja vrijednog više od 12,5 milijuna kuna očekuje oko 10. travnja, iako je ranije najavljivano za sredinu ožujka. Kao osnovni uzrok kašnjenju Hreljac navodi obilne kiše, koje su usporavale radove tijekom cijele jeseni i zime, zbog čega Astronomski centar nije otvoren još u prosincu, kako je to originalno planirano.

Djelatnici francuske tvrtke R.S.A. Cosmos, čiji se digitalni sustav InSpaceSystem koristi za projiciranje simulirane slike svemira u planetariju, ovaj će tjedan završiti s finalnim podešavanjem svoje sofisticirane opreme, nakon čega će djelatnike Rijeka sporta uputiti u korištenje cijelog sustava. Sama konstrukcija planetarija bila je izuzetno zahtjevna za projektiranje, s obzirom da je izvedena u obliku amfiteatra, što znači da su sva sjedala i projektori jednako udaljeni od projektorske kupole promjera osam metara. Kupolu opslužuje pet projektora, koji digitalnim tehnikama sklapaju jedinstvenu sliku, a u samom planetariju održava se kondicionirani ventilirani zrak, kako bi se projektorskom sustavu i serverima osigurali idealni uvjeti za rad. Planetarij ima 52 sjedeća mjesta, a prema planovima u budućnosti bi se mogao koristiti i kao predavaonica za razne seminare. Djelatnik R.S.A. Cosmosa Damien Pelisse pojasnio je kako se u samom srcu sustava nalazi kućno razvijen softver Sky Explorer, kojim se s upravljačkog pulta u realnom vremenu kontrolira rad projektora i projicira slika. Riječ je o specijaliziranom softveru za učenje astronomije, koji može prikazivati i različite multimedijalne elemente kao pomoć u edukaciji.

– Osim cjelokupne slike neba, za što se može odabrati vremenski period, kao i lokacija, mogu se prikazivati različite animacije, koje na popularno-znanstveni način objašnjavaju razne astronomske fenomene i otkrivaju tajne svemira, kaže Pelisse, te dodaje da se tako može prikazati trodimenzionalna simulacija putovanja među zvijezdama, pogled s površine Marsa ili orbita oko Saturna.

Tijekom obnove uređeni su caffe bar i suvenirnica, prostorije za rad Astronomskog društva, te informatička učionica, a prostor u prizemlju staklenom se stijenom može odvojiti u veću predavaonicu sa sedamdesetak sjedećih mjesta. Sagrađena je i poveznica sa šetnicom do crkvice Sv. Križa, koja bi se u budućnosti mogla produžiti sve do Kostrene. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here