Home Vijesti Od ponedjeljka i noću u Sveučilišnu knjižnicu

Od ponedjeljka i noću u Sveučilišnu knjižnicu

1288
1

Sveučilišna knjižnica Rijeka od idućeg tjedna, točnije od ponedjeljka, započinje s realizacijom pilot projekta produženog radnog vremena zahvaljujući kojem će svoje usluge svakodnevno nuditi i u sitnim noćnim satima, odnosno radno će vrijeme produžiti do 2 sata u noći. Projekt će u pilot fazi trajati šest mjeseci, a prema pojašnjanju ravnateljice Sveučilišne knjižnice Senke Tomljanović, inicijativa za ulazak u knjižnicu i nakon 20 sati potekla je od Savjeta mladih Grada Rijeke. Svakodnevno šestsatno duže radno vrijeme financirat će Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Studenstki zbor Sveučilišta u Rijeci i to tako da će tekuće troškove za kasnonoćni rad u visni od 100 tisuća kuna pokrivati Grad i Županija, dok je Studentski zbor osigurao 14 tisuća kuna za nabavku opreme za ugradnju videonadzora. Produženo radno vrijeme značit će da će od ponedjeljka u zgradu Knjižnice nakon 20 sati pa do 2 sata pristup imati samo već upisani članovi, i to uz prethodno najavljen dolazak. Na ulaznim vratima identificirat će se članskom iskaznicom, a njihov ulazak nadzirat će ovlašteni zaštitar putem parlafona i videokamere povezane s monitorom. Uz nadziranje čitaonice zaštitar će evidentirati i sat dolaska te odlaska određenog korisnika, upisivati broj osobne iskaznice te paziti na red i postupanje s knjižničnom građom. U čitaonici će se koristiti referentne zbirke, dva računala povezana na internet za pretraživanje on-line kataloga i baza podataka, a korisnici će građu iz knjižnice naručivali prethodno telefonom te će ih ona čekati na rezerviranom mjestu u knjižnici.

Iako će u čitaonici biti omogućen i rad na vlastitim prijenosnim računalima, usluge najma prijenosnog računala Sveučilišne knjižnice, fotokopiranja i skeniranja neće biti moguće koristiti nakon 20 sati, jer riječ je o uslugama koje su vezane s radom blagajne koja nakon 20 sati ne radi.

Sveučilišna će knjižnica za vrijeme provođenja projekta voditi evidenciju dolazaka studenata čime će se utvrditi uspješnost projekta i stvarne potrebe studenata za noćnim radom čitaonice i nakon isteka pilot projekta. Prvi pokazatelji, dobiveni na temelju ankete koju je Savjet mladih proveo među studentima, idu u prilog provedbi projekta, jer od 591 ispitanog studenta njih 78 posto izrazilo je potrebu korištenja usluga Knjižnice nakon 20 sati, dok je svaki drugi student, odnosno njih 56 posto, izrazilo namjeru dolaska u Knjižnicu nakon 20 sati. (tekst i foto: novi list)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here