Home Biznis Plenković predstavio nove mjere za gospodarstvo

Plenković predstavio nove mjere za gospodarstvo

1384
0

Dana 29. veljače 2020. imali smo točno 1.542.328 osiguranika, a 15. listopada imali smo 1.545.538 osiguranika, što je za 3210 osiguranika više. Do sada smo isplatili, prema podacima HZZ-a 6,85 milijardi kuna za različite mjere za očuvanje radnih mjesta. Kad se dodaju otpisani doprinosi dolazimo do više od 10 milijardi kuna. Toliko smo učinili dosad, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima, prenosi HRT.

Kontekst epidemije koronavirusa treba smjestiti u sve ono što se zbiva u svijetu.

– Zaraženo je više od 40 milijuna ljudi na svijetu, to je dva puta više nego 10. kolovoza, a trend se nastavlja Još ćemo neko vrijeme pronalaziti rješenja kako bismo u sve težim uvjetima osigurali gospodarsku aktivnost. Broj obolelih ubrzano raste, kao i u Hrvatskoj. Od Covida-19 u Hrvatskoj su zaražene 26.863 osobe, imamo 5520 aktivnih i to je četiri puta više nego 1. listopada, rekao je Plenković.

– Prva mjera odnosi se na skraćivanje vremena na 70%. Smanjuje se potrebna dokumentacija kako bi se pojednostavila potreba . Potpora raste s 2000 kuna na 2800 kuna, rekao je Plenković predstavljajući nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta zbog krize izazvane pandemijom koronavirusne bolesti.

Mjere bi trebale vrijediti od 1. listopada do kraja godine.

– Mi smo pokazali koliko smo učinili za očuvanje radnih mjesta, za naše sugrađane i zaposlenike u privatnom sektoru. Vlada je učinila sve da naši građani dobivaju plaće. Uspjeli smo i da turistička sezona bude solidna, i pritom zadržali optimistične trendove kreditnog rejtinga i pogleda prema eurozoni, rekao je Plenković.

Ako okolnosti budu drukčije, ne znači da nećemo promisliti i o drugim načinima. Poruka je jasna: obveze koje preuzimamo moramo ispunjavati, a postoje zaštićeni računi na kojima će biti tri četvrtine primanja. Treba realno gledati na ovu situaciju, zaključio je Plenković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here